Παθολογικά

Εμετός

Τι είναι ο εμετός;

Ο εμετός (ή έμετος) είναι η βίαιη εξαγωγή του στομαχικού περιεχομένου. Ο εμετός μπορεί να είναι ένα συμβάν που θα συμβεί μία φορά και σχετίζεται με κάποια διαταραχή του στομάχου. Όμως, ο επαναλαμβανόμενος εμετός πιθανώς προκαλείται από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Ο συχνός εμετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι απειλητική για τη ζωή.

Αίτια Επείγουσα φροντίδα Επιπλοκές Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του εμετού;

Ο εμετός είναι αρκετά κοινός. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στον εμετό. Αυτό γενικά δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Ο ίδιος ο εμετός δεν αποτελεί πάθηση αλλά σύμπτωμα άλλων παθήσεων όπως:

Ο συχνός εμετός που δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε από αυτές τις αιτίες μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου κυκλικών εμετών. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από διαρκή εμετό για έως και 10 ημέρες, ο οποίος συνοδεύεται από ναυτία και εξαιρετική απώλεια ενέργειας. Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, το σύνδρομο κυκλικών εμετών επηρεάζει συνήθως παιδιά μεταξύ τριών και επτά ετών. Εκδηλώνεται περίπου σε 3 στα 10.000 παιδιά, σύμφωνα με μία μελέτη του 2012.

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει επεισόδια εμετού αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου αν δεν αντιμετωπιστεί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Επείγουσα φροντίδα

Πότε ο εμετός αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό;

Ο εμετός μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα, αλλά ορισμένες φορές χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν:

 • Κάνετε εμετό περισσότερο από μία φορά την ημέρα
 • Υποπτεύεστε τροφική δηλητηρίαση
 • Έχετε έντονο πονοκέφαλο που συνοδεύεται από ακαμψία του αυχένα
 • Έχετε έντονο κοιλιακό άλγος

Επιπλέον, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν υπάρχει αίμα στον εμετό σας (αιματέμεση). Συμπτώματα της αιματέμεσης είναι τα ακόλουθα:

 • Εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ερυθρού αίματος μέσω του εμετού
 • Αιμόπτυση σκούρου αίματος
 • Παραγωγή (μέσω βήχα) μιας ουσίας που μοιάζει με κόκκους καφέ

Η αιματέμεση συχνά προκαλείται από:

 • Έλκη
 • Ρήξη αιμοφόρων αγγείων
 • Στομαχική αιμορραγία

Η αιματέμεση μπορεί επίσης να προκαλείται από ορισμένες μορφές καρκίνου. Η πάθηση συνήθως συνοδεύεται από ζάλη. Εάν ο εμετός σας περιέχει αίμα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα Επείγοντα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του εμετού;

Η αφυδάτωση είναι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή που σχετίζεται με τον εμετό. Ο εμετός προκαλεί την αποβολή, όχι μόνο των τροφών, αλλά και των υγρών του στομάχου. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει:

Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε βρέφη και μικρά παιδιά τα οποία κάνουν εμετό. Τα μικρά παιδιά έχουν μικρότερη μάζα σώματος και, για αυτό, λιγότερα υγρά εν γένει. Αν είστε γονέας και το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης, συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρο.

Η κακή θρέψη είναι μία έτερη επιπλοκή του εμετού. Η ανικανότητα διατήρησης στερεών τροφών εντός του στομάχου προκαλεί την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Εάν βιώνετε εξαιρετική κόπωση και αδυναμία που σχετίζονται με συχνό εμετό, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τον εμετό;

Η θεραπεία για τον εμετό απαιτεί τη διευθέτηση της υποκείμενης αιτίας.

Η θεραπεία δεν κρίνεται απαραίτητη για τον εμετό που μπορεί να παρουσιαστεί μία στο τόσο. Όμως η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική ακόμη και αν κάνετε εμετό μόνο μία φορά. Γενικά, συστήνεται να πίνετε καθαρά υγρά τα οποία περιέχουν ηλεκτρολύτες, ώστε να βοηθήσετε το σώμα να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χάνει μέσω του εμετού.

Οι στερεές τροφές μπορούν να ερεθίσουν ένα ευαίσθητο στομάχι αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός νέου επεισοδίου εμετού. Για αυτό, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις στερεές τροφές έως ότου το στομάχι σας μπορεί να ανεχθεί καθαρά υγρά.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιεμετικά φάρμακα ώστε να μειωθούν τα επεισόδια συχνού εμετού.

Εναλλακτικές θεραπείες, όπως η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν τζίντζερ, περγαμόντο και αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου, μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Όμως, να θυμάστε ότι η χρήση εναλλακτικών θεραπειών μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που λαμβάνετε. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε τέτοια θεραπεία.

Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στη μείωση του συχνού εμετού. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικό στην περίπτωση της πρωινής ναυτίας. Τροφές που ανακουφίζουν τον εμετό περιλαμβάνουν:

 • Μη λιπαρές τροφές
 • Κράκερς
 • Προϊόντα με τζίντζερ

Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα γεύματα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο εμετός;

Η λήψη της κατάλληλης θεραπείας είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε εάν ο εμετός προκαλείται από κάποια ιατρική πάθηση. Οι παράγοντες που πυροδοτούν τον εμετό ποικίλλουν μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού
 • Ημικρανία
 • Άσκηση μετά το φαγητό
 • Στρες
 • Καυτά ή καυτερά φαγητά
 • Απώλεια ύπνου

Η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει επεισόδια εμετού. Είναι δύσκολο να αποφύγετε εντελώς τους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν εμετό. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από κάποιον ιό εξασκώντας καλή υγιεινή, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Αν γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίσετε τον επαναλαμβανόμενο εμετό, μπορείτε να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cyclic vomiting syndrome. (2019). ghr.nlm.nih.gov/condition/cyclic-vomiting-syndrome

2. Cyclic vomiting syndrome. (n.d.). niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/cyclic-vomiting-syndrome?dkrd=hispt0185

3. Drumm BR, et al. (2012). Cyclical vomiting syndrome in children: A prospective study. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2982.2012.01960.x

4. Mayo Clinic Staff. (2019). Cyclic vomiting syndrome. mayoclinic.org/diseases-conditions/cyclic-vomiting-syndrome/symptoms-causes/syc-20352161

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Vomiting blood. mayoclinic.org/symptoms/vomiting-blood/basics/definition/sym-20050732