Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Εμμηνορoϊκά προβλήματα

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τα προβλήματα του έμμηνου κύκλου;

Ο έμμηνος κύκλος μιας γυναίκας περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται πριν την έμμηνο ρύση (περίοδο) και υποχωρούν όταν αυτή αρχίζει. Τα συμπτώματα κατά το διάστημα αυτό αποτελούν το  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Μια γυναίκα, όμως, είναι πιθανό να εμφανίσει και πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τον έμμηνο κύκλο, όπως πολύ έντονη, πολύ ήπια ή παντελής έλλειψη εμμηνόρροιας, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν, ότι ο φυσιολογικός κύκλος είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα και θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε κάθε αλλαγή που συμβαίνει σε σχέση με αυτόν.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα εμμηνορροϊκά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει μια γυναίκα.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Αυτό συμβαίνει 1 με 2 εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση και περιλαμβάνει διάφορα συναισθηματικά ή σωματικά συμπτώματα, ενώ πολλές γυναίκες δεν βιώνουν απολύτως καμία αναταραχή. Κάθε μήνα τα συμπτώματα και η σοβαρότητα τους μπορεί να διαφέρουν, αλλά γενικά δεν προκαλούν κανένα σοβαρό πρόβλημα στο άτομο, εκτός και αν παρεμποδίζουν τις δραστηριότητες του ή είναι υπερβολικά έντονα. Γενικά, κατά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, μια γυναίκα μπορεί να βιώνει:

Επίπονη εμμηνορρυσία

Οι κράμπες και οι πόνοι είναι φυσιολογικοί κατά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αλλά και στην αρχή της έμμηνου ρύσης, λόγω των συσπάσεων της μήτρας. Παρ' όλα αυτά, ο υπερβολικά έντονος πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου, ο οποίος καλείται και δυσμηνόρροια, είναι πιθανό να συνδέεται με κάποιο παθολογικό πρόβλημα, όπως:

Απουσία εμμηνορρυσίας

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και αμηνόρροια και διακρίνεται σε πρωτογενής και δευτερογενής. Πρωτογενής αμηνόρροια θεωρείται όταν ένα κορίτσι δεν έχει την πρώτη του περίοδος μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη εφηβεία, κάποια εκ γενετής ανωμαλία του αναπαραγωγικού συστήματος ή κάποιο πρόβλημα με τον αδένα της υπόφυσης. Από την άλλη, η δευτερογενής αμηνόρροια αναφέρεται στην περίπτωση, όπου μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Τα αίτια πρωτογενής ή δευτερογενής αμηνόρροιας σε εφήβους περιλαμβάνουν:

Ενώ, τα αίτια της αμηνόρροιας στις ενήλικες γυναίκες διαφέρουν και περιλαμβάνουν:

Συχνά, η απουσία περιόδου για μια γυναίκα υποδηλώνει την ύπαρξη εγκυμοσύνης, επομένως, εάν αυτό θεωρείται πιθανό, μπορεί να ελεγχθεί με ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Έντονη εμμηνορρυσία

Αυτό ονομάζεται αλλιώς και μηνορραγία και είναι η πρόκληση πιο έντονης και μεγαλύτερης διάρκειας αιμορραγίας κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης σε σχέση με τον φυσιολογικό κύκλο. Η μηνορραγία συνήθως οφείλεται σε αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα, ιδιαίτερα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, ενώ άλλα αίτια της, περιλαμβάνουν:

  • Κολπική λοίμωξη
  • Εφηβεία
  • Φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας
  • Υποθυρεοειδισμό
  • Αλλαγές στη διατροφή ή την σωματική άσκηση
  • Μη καρκινικός όγκος στην μήτρα (ινομύωμα)

Διάγνωση

Πότε πρέπει μια γυναίκα να επισκεφτεί έναν ιατρό;

Γενικά, περιστασιακές ανωμαλίες κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας θεωρούνται φυσιολογικές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν εμφανιστεί μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή αίματος κατά την διάρκεια μιας έμμηνο ρύσης. Παρ' όλα αυτά, εάν μια γυναίκα εμφανίζει υπερβολικά έντονους πόνους ή έντονη ροή αίματος που περιλαμβάνει την αποβολή θρόμβων, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν ιατρό. Επίσης, εάν ο έμμηνος κύκλος διαρκεί λιγότερο από 21 ημέρες ή περισσότερο από 35, συνίσταται το άτομο να εξεταστεί από έναν γυναικολόγο.

Τι εξετάσεις συνιστώνται όταν μια γυναίκα παρατηρήσει ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο της;

Αρχικά, είναι σημαντικό να επισκεφτεί άμεσα έναν ιατρό στον οποίο θα περιγράψει όλα τα συμπτώματα που βιώνει, και θα αναφέρει τις ημερομηνίες, την διάρκεια, αλλά και τα συμπτώματα των τελευταίων έμμηνων κύκλων της. Κατόπιν, ο ιατρός θα διεξάγει φυσική και πυελική εξέταση, κατά την οποία θα διαπιστώσει εάν η μήτρα ή ο τράχηλος έχουν κάποια φλεγμονή.

Επίσης, μπορεί να ζητηθεί διεξαγωγή τεστ Παπανικολάου, για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου, καθώς και ορμονικές εξετάσεις στο αίμα. Επιπλέον, εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, θα διεξαχθεί τεστ εγκυμοσύνης σε δείγμα ούρων ή αίματος. Τέλος, άλλες εξετάσεις  που μπορεί να ζητηθούν από τον ιατρό, περιλαμβάνουν:

  • Υπέρηχο, ο οποίος θα δώσει την εικόνα της μήτρας
  • Βιοψία ενδομητρίου
  • Υστεροσκόπηση, κατά την οποία γίνεται εισαγωγή κάμερας από τον τράχηλο με σκοπό την ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών. 

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται τα εμμηνορροϊκά προβλήματα;

Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τα αίτια και τον τύπο του προβλήματος. Για παράδειγμα, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να περιορίσει την υπερβολική ροή αίματος της έμμηνου ρύσης.

Από την άλλη, εάν τα εμμηνορροϊκά προβλήματα σχετίζονται με ανωμαλίες του θυρεοειδή αδένα ή άλλες ορμονικές ανισορροπίες, η λήψη συμπληρωμάτων κατάλληλων ορμονών, θα λύσει το πρόβλημα. Τέλος, εάν υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή η οποία προκαλεί δυσμηνόρροια, συνίσταται η χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, αντίστοιχα.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Coping with common period problems. (2014, January). Retrieved from kidshealth.org/teen/sexual_health/girls/menstrual_problems.html

2. Mayo Clinic Staff. (2013, April 16). Menstrual cycle: What’s normal, What’s not mayoclinic.com/health/menstrual-cycle/MY01541

3. Menstrual cycle problems. (n.d.). Retrieved from familydoctor.org/familydoctor/en/health-tools/search-by-symptom/menstrual-cycle-problems.html

4. Menstrual disorders: Diagnosis. (2011, March 16) healthywomen.org/condition/menstrual-disorders