Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Ενδοκαρδίτιδα

Τι είναι η ενδοκαρδίτιδα;

Η ενδοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή της εσωτερικής μεμβράνης της καρδιάς, η οποία ονομάζεται ενδοκάρδιο, και συνήθως προκαλείται από βακτήρια. Όταν η φλεγμονή προκαλείται από μόλυνση, η πάθηση ονομάζεται λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα. Η ενδοκαρδίτιδα δεν εμφανίζεται συνήθως στα άτομα με υγιή καρδιά.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ενδοκαρδίτιδας

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Ιστική βλάβη από εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας στο παρελθόν
 • Η χρήση μολυσμένων βελόνων για την ενδοφλέβια χορήγηση παράνομων ουσιών
 • Οι τεχνητές καρδιακές βαλβίδες
 • Ουλοποίηση που προκαλείται από βλάβη των καρδιακών βαλβίδων και επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων
 • Μία γενετική ανωμαλία της καρδιάς

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας δεν είναι πάντοτε σοβαρά και μπορεί να αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώιμα στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων ασθενειών. Για αυτό και πολλά περιστατικά δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Πολλά από τα συμπτώματα ομοιάζουν με την γρίπη ή άλλες μολύνσεις, όπως η πνευμονία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να οφείλονται στην φλεγμονή ή στην βλάβη που αυτή προκαλεί.

Κοινά συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό ή ρίγη
 • Ναυτία ή μειωμένη όρεξη
 • Φύσημα, ένας ανώμαλος καρδιακός ήχος τυρβώδους αιματικής ροής μέσα στην καρδιά
 • Πρησμένα πόδια, άκρα ποδών ή θώρακας
 • Χλωμό δέρμα
 • Βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Ξαφνική απώλεια βάρους
 • Πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις
 • Μία αίσθηση πληρότητας στο άνω αριστερό τμήμα του θώρακα

Λιγότερο κοινά συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας είναι τα εξής:

 • Διογκωμένος σπλήνας, που μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία στην αφή
 • Αίμα στα ούρα

Μπορεί να παρουσιαστούν, επίσης, αλλαγές στο δέρμα, όπως:

 • Μικρές κόκκινες ή μοβ κηλίδες από τα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία διαρρέουν από τα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη. Συνήθως εμφανίζονται στο λευκό των ματιών, στην εσωτερική πλευρά της παρειάς, στον ουρανίσκο ή στο στήθος.
 • Ευαίσθητες κόκκινες ή μοβ κηλίδες κάτω από το δέρμα των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών.

Τα συμπτώματα της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο των ετών και εξαρτώνται από την αιτία και το χρονικό διάστημα της μόλυνσης και την γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Αν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, καρδιακών επεμβάσεων ή ενδοκαρδίτιδας και εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να καλέσετε τον γιατρό σας αν έχετε συνεχή πυρετό που δεν υποχωρεί ή αν αισθάνεστε ασυνήθιστη κόπωση.

Αίτια

Η κύρια αιτία ενδοκαρδίτιδας είναι η ανάπτυξη βακτηρίων. Παρόλο που υπάρχουν βακτήρια φυσιολογικά τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματός σας, μπορείτε να τα εισάγετε στην αιματική κυκλοφορία ενώ τρώτε ή πίνετε. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να εισέλθουν στο αίμα μέσω τομών στο δέρμα ή στην στοματική κοιλότητα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα κανονικά τα εξολοθρεύει πριν προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα, ωστόσο αυτή η διαδικασία αποτυγχάνει σε κάποια άτομα.

Στην περίπτωση της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας, τα βακτήρια μεταφέρονται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στην καρδιά, όπου πολλαπλασιάζονται και προκαλούν φλεγμονή. Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς.

Η κατανάλωση φαγητών ή ποτών δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Άλλες οδοί είναι οι εξής:

 • Μία οδοντιατρική επέμβαση που διανοίγει τα ούλα
 • Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης ή ενδοφλέβιος καθετηριασμός
 • Το βούρτσισμα των δοντιών
 • Η χρήση μιας μολυσμένης βελόνας
 • Η έλλειψη στοματικής υγιεινής
 • Κάποια ασθένεια των ούλων
 • Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας πριν την οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση. Στην συνέχεια, θα ακροαστεί την καρδιά σας με στηθοσκόπιο και θα ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

Εξετάσεις αίματος

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ενδοκαρδίτιδα, θα ζητήσει μια καλλιέργεια αίματος για την ταυτοποίηση του μικροοργανισμού (βακτήριο, μύκητας ή άλλο) που την προκαλεί. Έτερες εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν αν τα συμπτώματά σας προκαλούνται από κάποια άλλη πάθηση, όπως αναιμία.

Διαθωρακικό υπερηχογράφημα

Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα είναι μια απεικονιστική τεχνική που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία για την απεικόνιση της καρδιάς και των βαλβίδων. Συγκεκριμένα, κάνει χρήση υπερήχων για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς, με τον μετατροπέα υπερήχων να τοποθετείται απευθείας πάνω στο στήθος σας. Ο γιατρός χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνική για την ανίχνευση βλάβης ή ανώμαλων κινήσεων της καρδιάς.

Διαοισοφαγικό υπερηχογράφημα

Αν το διαθωρακικό υπερηχογράφημα δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες για την αξιολόγηση της κατάστασης της καρδιάς, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια άλλη απεικονιστική τεχνική που ονομάζεται διαοισοφαγικό υπερηχογράφημα. Με την συγκεκριμένη εξέταση απεικονίζεται η καρδιά από την πλευρά του οισοφάγου.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να ζητηθεί για μία καλύτερη εκτίμηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει ανώμαλο καρδιακό παλμό. Ο γιατρός θα προσκολλήσει 12 με 15 ηλεκτρόδια στο δέρμα σας, τα οποία συνδέονται μέσω καλωδίων στο μηχάνημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Ακτινογραφία θώρακος

Η κατάρρευση πνεύμονα ή άλλα πνευμονολογικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν ίδια συμπτώματα με την ενδοκαρδίτιδα. Μία ακτινογραφία θώρακος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση των πνευμόνων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κατάρρευση ή συσσώρευση υγρών. Η τελευταία καλείται πνευμονικό οίδημα. Η ακτινογραφίες θα βοηθήσουν τον γιατρό να διαγνώσει ενδοκαρδίτιδα ή κάποιο πνευμονολογικό πρόβλημα.

Θεραπεία

Αντιβιοτικά

Αν η ενδοκαρδίτιδα προκαλείται από βακτήρια, θα θεραπευτεί με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να λαμβάνετε αντιβίωση έως ότου η μόλυνση και η επακόλουθη φλεγμονή θεραπευτούν εντελώς. Η εν λόγω αγωγή θα σας χορηγείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον για τουλάχιστον μία εβδομάδα, έως ότου εμφανίσετε σημάδια βελτίωσης, και ύστερα θα συνεχιστεί εκτός νοσοκομείου. Αργότερα θα μπορείτε να λάβετε από του στόματος αντιβιοτικά. Τυπικά, η συγκεκριμένη θεραπεία χρειάζεται ως έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Εγχείρηση

Μία παρατεταμένη λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα ή βλάβη στις βαλβίδες εξαιτίας της ενδοκαρδίτιδας μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Η εγχείρηση θα πραγματοποιηθεί με στόχο την απομάκρυνση νεκρού, ουλώδους ή μολυσμένου ιστού ή συσσωρευμένων υγρών. Επίσης, μπορεί να έχει ως στόχο την απομάκρυνση κάποιας κατεστραμμένης βαλβίδας και την αντικατάστασή της είτε με μία τεχνητή είτε με κάποια από ζωικό ιστό.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται λόγω της βλάβης που προκαλεί η μόλυνση. Αυτές περιλαμβάνουν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, όπως κολπική μαρμαρυγή, θρόμβους, βλάβες άλλων οργάνων και υπερβολική αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα συνοδευόμενη από ίκτερο. Το μολυσμένο αίμα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει στην μετακίνηση των θρόμβων σε άλλα σημεία του σώματος.

Όργανα τα οποία μπορεί να επηρεαστούν περιλαμβάνουν:

 • Τον εγκέφαλο
 • Τους νεφρούς, οι οποίοι μπορεί να υποστούν φλεγμονή, μία κατάσταση που οδηγεί σε σπειραματονεφρίτιδα
 • Τα οστά, ιδιαίτερα την σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να μολυνθεί καταλήγοντας σε οστεομυελίτιδα
 • Τους πνεύμονες

Τα βακτήρια ή οι μύκητες μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από την καρδιά στα παραπάνω όργανα και να τα μολύνουν ή να προκαλέσουν αποστήματα.

Επιπρόσθετες σοβαρές επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από την ενδοκαρδίτιδα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πρόληψη

Η διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής και τα τακτικά ραντεβού στον οδοντίατρο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο συσσώρευσης βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα και διέλευσής τους στην αιματική κυκλοφορία. Αυτό ελαττώνει την πιθανότητα ενδοκαρδίτιδας από στοματική μόλυνση ή τραυματισμό. Αν έχετε υποβληθεί σε οδοντιατρική επέμβαση η οποία ακολουθείται από λήψη αντιβιοτικών, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αγωγή σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αν έχετε ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας, εγχείρησης στην καρδιά ή ενδοκαρδίτιδας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την εμφάνιση ενδείξεων ενδοκαρδίτιδας, κυρίως όσον αφορά στον επίμονο πυρετό και την ανεξήγητη κόπωση. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν εμφανίζετε κάποιο από τα δύο.

Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγετε:

 • Τα τατουάζ
 • Τα τρυπήματα για σκουλαρίκια
 • Οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να επιτρέψει την είσοδο βακτηρίων στο σώμα σας

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bacterial endocarditis: Adult. (n.d.). cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/b/bacterial-endocarditis-adult.html

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Endocarditis: Symptoms & causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/endocarditis/symptoms-causes/syc-20352576

3. What are the signs and symptoms of endocarditis? (2010). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/endo/signs.html