Οφθαλμολογικές παθήσεις

Εντρόπιο

Τι είναι το εντρόπιο;

Το εντρόπιο είναι η κατάσταση στην οποία τα άκρα των βλεφάρων στρέφονται προς τα έσω. Οι βλεφαρίδες ακουμπούν στο μάτι και προκαλούν ερυθρότητα, ερεθισμό και εκδορές στον κερατοειδή χιτώνα.

Το εντρόπιο αναπτύσσεται αργά και μπορεί να μην παρατηρηθεί στα αρχικά στάδια. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η πάθηση επιδεινώνεται έως ότου κάθε κίνηση του ματιού ερεθίζει την επιφάνεια του κερατοειδή χιτώνα. Χωρίς θεραπεία, η διαρκείς εκδορές μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ουλοποίηση στο βολβό του οφθαλμού. Σε μία σοβαρή περίπτωση μπορεί να χάσετε την όραση στο πάσχον μάτι.

Το εντρόπιο είναι μία κοινή πάθηση στους ηλικιωμένους. Συχνά επηρεάζεται το κάτω βλέφαρο και η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο μάτια. Η θεραπεία περιλαμβάνει μία σχετικά απλή χειρουργική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του ιατρού.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εντροπίου;

Τα συμπτώματα του εντροπίου εμφανίζονται αργά και ξεκινούν ως ένας ήπιος οφθαλμικός ερεθισμός. Καθώς το βλέφαρο συνεχίζει να στρέφεται προς τα έσω, οι βλεφαρίδες αρχίζουν να ακουμπούν και να γδέρνουν τον κερατοειδή χιτώνα. Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες εκδορές στον κερατοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • Ερυθρότητα των οφθαλμών
  • Υδαρά μάτια
  • Δακρύρροια
  • Λοιμώξεις του κερατοειδούς χιτώνα
  • Ουλοποίηση
  • Απώλεια όρασης

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του εντροπίου;

Το εντρόπιο έχει μία πληθώρα αιτιών. Όλες περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των μυών που ελέγχουν τα βλέφαρα.

Γεροντικό εντρόπιο

Όσο μεγαλώνετε, το δέρμα χάνει το κολλαγόνο του και οι μύες των βλεφάρων εξασθενούν. Οι χαλαροί μύες και το χαλαρό δέρμα γύρω από τα μάτια επιτρέπουν στις άκρες των βλεφάρων να γυρίζουν προς τα έσω.

Συγγενές εντρόπιο

Κάποια βρέφη γεννιούνται με εντρόπιο, αν και κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Χημικά εγκαύματα ή επεμβάσεις

Τα χημικά εγκαύματα και οι επεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το σχήμα του οφθαλμού και να επιτρέψουν στο βλέφαρο να χαλαρώσει και να στραφεί προς τα έσω.

Τράχωμα

Το εντρόπιο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του τραχώματος, μιας κοινής οφθαλμολογικής πάθησης που παρατηρείται σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και στη Μέση Ανατολή. Η ασθένεια προκαλείται από βακτήρια και είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω κοινής χρήσης πετσετών. Οι μύγες μπορεί επίσης να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους ανθρώπους. Αν εμφανίσετε οφθαλμολογικά προβλήματα και έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε μία περιοχή όπου το τράχωμα είναι κοινό, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

Οφθαλμικός έρπης ζωστήρας (ΗΖΟ)

Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας είναι μία λοίμωξη έρπητα του οφθαλμού που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εντροπίου. Ο ιός, ο οποίος σχετίζεται με την ανεμοβλογιά και τον κλασικό έρπητα ζωστήρα, μπορεί να υπάρχει αδρανής στο σώμα για δεκαετίες και να ενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή του ατόμου. Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας είναι μία σοβαρή και επώδυνη πάθηση που απαιτεί εντατική θεραπεία.

Οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές

Το οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές είναι μία αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φλεγμονή γύρω από το βλέφαρο και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε εντρόπιο. Όμως, η πάθηση χαρακτηρίζεται από άλλα κύρια συμπτώματα πέρα από το εντρόπιο. Ένα από αυτά είναι ο λευκός επιπεφυκότας ο οποίος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, είναι παρών στο 61% των ατόμων με την εν λόγω πάθηση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το εντρόπιο;

Το εντρόπιο γενικά διαγιγνώσκεται εύκολα με απλή παρατήρηση. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με πιθανές αιτίες, όπως παλαιότερους τραυματισμούς στο μάτι, ασθένειες ή έκθεση σε χημικά. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιήσει ένα snap τεστ. Εφαρμόζοντας ήπια πίεση, θα ανασηκώσει το βλέφαρο για να διαπιστώσει πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική του θέση. Αν χάνετε κολλαγόνο και μυϊκό τόνο, αυτό το τεστ βοηθά στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το εντρόπιο;

Μπορείτε να επιτύχετε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση τραβώντας το βλέφαρο μακριά από το μάτι. Αυτό δημιουργεί τάση που προκαλεί την απομάκρυνση του βλεφάρου από την επιφάνεια του ματιού. Ενέσεις μπότοξ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη για τη σύσφιξη των μυών γύρω από τα βλέφαρα. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του γιατρού με τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Η επέμβαση περιλαμβάνει ράμματα στο βλέφαρο, ώστε να γίνει πιο σφιχτό και να στραφεί προς τα έξω. Αν η αιτία του εντροπίου είναι ένα οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές, ο γιατρός θα καθυστερήσει τη χειρουργική επέμβαση έως ότου η ασθένεια τεθεί υπό έλεγχο.

Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες και θα σας προτείνει τη χρήση ενός επιθέματος στο μάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας με στόχο την προστασία του. Θα πρέπει να παρατηρήσετε βελτίωση μέσα σε περίπου μία ημέρα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με εντρόπιο;

Με την κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να αναρρώσετε πλήρως από το εντρόπιο. Επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες σε περίπου 15% των περιπτώσεων, καθώς ο ασθενής γερνά και τα βλέφαρα συνεχίζουν να χαλαρώνουν.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το εντρόπιο;

Το εντρόπιο που εμφανίζεται λόγω γήρανσης γενικά δεν είναι αποφευκτό. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας προστασία για τα μάτια όταν εργάζεστε με χημικά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει τους οφθαλμούς.

Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε σε χώρες της Αφρικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου το τράχωμα είναι κοινό, συμβουλευτείτε εκ των προτέρων το γιατρό σας αναφορικά με το πώς να προστατευτείτε από τις τροπικές ασθένειες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Boboridis KG, et al. (2011). Interventions for involutional lower lid entropion. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002221.pub2/full

2. Khan R, et al. (2015). Ocular cicatricial pemphigoid. eyewiki.aao.org/Ocular_cicatricial_pemphigoid

3. West SK. (2003). Blinding trachoma: Prevention with the safe strategy. http://www.ajtmh.org/content/journals/10.4269/ajtmh.2003.69.18