Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Επαπειλούμενη έκτρωση

Τι είναι η επαπειλούμενη έκτρωση;

Η επαπειλούμενη έκτρωση είναι η κολπική αιμορραγία που εκδηλώνεται στις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης. H αιμορραγία μερικές φορές συνοδεύεται από κοιλιακές κράμπες. Τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι είναι πιθανή η αποβολή του εμβρύου, για αυτό και η νόσος ονομάζεται επαπειλούμενη έκτρωση ή επαπειλούμενη αποβολή.

Η κολπική αιμορραγία είναι αρκετά κοινή στις έγκυες γυναίκες. Περίπου 20-30% των εγκύων θα βιώσουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της κύησης. Το 50% εξ αυτών θα φέρουν εις πέρας την κύηση.

Η ακριβής αιτία της επαπειλούμενης έκτρωσης συνήθως δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες που παλαιότερα είχαν αποβολή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της επαπειλούμενης έκτρωσης;

Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της κύησης μπορεί να είναι σύμπτωμα επαπειλούμενης έκτρωσης. Κάποιες γυναίκες επίσης βιώνουν κοιλιακές κράμπες ή πόνο στη μέση.

Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής αποβολής, οι γυναίκες βιώνουν είτε αμβλύ είτε οξύ πόνο στην κοιλιά και τη μέση. Επίσης παρατηρούν την έκκριση ιστού σαν θρόμβο από τον κόλπο.

Καλέστε αμέσως το γυναικολόγο σας αν είστε έγκυος και παρατηρείτε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο επαπειλούμενης έκτρωσης;

Η ακριβής αιτία της επαπειλούμενης έκτρωσης δεν είναι πάντα γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως:

 • Μία βακτηριακή ή ιική λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Τραύμα στην κοιλιακή χώρα
 • Προχωρημένη ηλικία της μητέρας (άνω των 35 ετών)
 • Έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα ή χημικά

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για μία επαπειλούμενη έκτρωση περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τον μη ελεγχόμενο διαβήτη. Αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη ή έχετε διαβήτη, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας αναφορικά με το πώς μπορείτε να παραμείνετε υγιής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας αναφορικά με οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα λαμβάνετε. Κάποια από αυτά δεν είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η επαπειλούμενη έκτρωση;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πυελική εξέταση εάν υποπτεύεται επαπειλούμενη έκτρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, θα ελέγξει τα αναπαραγωγικά σας όργανα, όπως τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και τη μήτρα. Θα αναζητήσει την πηγή της αιμορραγίας και θα καθορίσει εάν ο αμνιακός σάκος έχει υποστεί ρήξη. Η πυελική εξέταση συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά.

Με το υπερηχογράφημα θα ελεγχθεί ο καρδιακός παλμός και η ανάπτυξη του εμβρύου. Η εν λόγω εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί η ποσότητα της αιμορραγίας. Ένα διακολπικό υπερηχογράφημα (ένα υπερηχογράφημα που χρησιμοποιεί κολπικό μετατροπέα υπερήχων) συνήθως είναι πιο ακριβές από το κοιλιακό υπερηχογράφημα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Κατά τη διάρκεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος, ο γιατρός θα εισάγει τον μετατροπέα υπερήχων πέντε με 7,5 εκατοστά εντός του κόλπου σας. Ο μετατροπέας υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων των αναπαραγωγικών οργάνων, επιτρέποντας στο γιατρό να τα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια.

Οι εξετάσεις αίματος, όπως το πλήρες αιμοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν για τον έλεγχο μη φυσιολογικών επιπέδων ορμονών. Συγκεκριμένα, οι ορμόνες που ελέγχονται είναι η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) και η προγεστερόνη. Η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μία ορμόνη που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η προγεστερόνη είναι μία ορμόνη που υποστηρίζει την κύηση. Μη φυσιολογικά επίπεδα σε οποιαδήποτε από τις δύο ορμόνες μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη προβλήματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η επαπειλούμενη έκτρωση;

Η αποβολή του εμβρύου συχνά δεν μπορεί να αποτραπεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο γιατρός θα σας προτείνει τρόπους να μειώσετε τον κίνδυνο μιας αποβολής.

Καθώς αναρρώνετε, ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η ξεκούραση στο κρεβάτι και η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής είναι δύο βασικές συμβουλές έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Ο γιατρός επίσης θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε παθήσεις είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός.

Επιπλέον, μπορεί να σας χορηγήσει μία ένεση προγεστερόνης για την αύξηση της συγκέντρωσης της εν λόγω ορμόνης. Θα σας χορηγήσει επίσης ρέζους ανοσοσφαιρίνη (αντισώματα ρέζους (Rh)) εάν έχετε ρέζους αρνητικό αίμα και το έμβρυο ρέζους θετικό αίμα. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα σας θα σταματήσει να δημιουργεί αντισώματα έναντι του αίματος του εμβρύου.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της επαπειλούμενης έκτρωσης;

Πολλές γυναίκες που βιώνουν επαπειλούμενη έκτρωση φέρουν εις πέρας την κύηση και γεννούν υγιή μωρά. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν ο τράχηλος της μήτρας δεν έχει υποστεί διαστολή και το έμβρυο είναι ασφαλές εντός της μήτρας. Αν έχετε μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, η ορμονοθεραπεία θα σας βοηθήσει να φέρετε εις πέρας την κύηση.

Περίπου 50% των γυναικών που βιώνουν επαπειλούμενη έκτρωση δεν έχουν αποβολή. Οι περισσότερες γυναίκες που βιώνουν αποβολή έχουν επιτυχείς κυήσεις στο μέλλον. Όμως θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας και να συζητήσετε τις πιθανές αιτίες αν έχετε δύο ή περισσότερες αποβολές στη σειρά.

Για μερικές γυναίκες, η επαπειλούμενη έκτρωση είναι μία πολύ στρεσογόνος κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε αγωνία και κατάθλιψη. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας αν βιώνετε συμπτώματα επαπειλούμενης έκπτωσης ή αποβολής. Εκείνος θα σας βοηθήσει να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεστε και θα σας προτείνει ομάδες υποστήριξης όπου μπορείτε να συζητήσετε τις εμπειρίες και τις ανησυχίες σας με άλλες γυναίκες.

Πρόληψη

Πώς να διατηρήσετε μία υγιή εγκυμοσύνη

Είναι δύσκολο να αποτρέψετε μία αποβολή, αλλά συγκεκριμένες συμπεριφορές και συνήθειες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μία υγιή εγκυμοσύνη:

 • Απέχετε από το αλκοόλ
 • Απέχετε από το κάπνισμα τσιγάρων
 • Μη χρησιμοποιείτε παράνομες ουσίες
 • Ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη καφεΐνης
 • Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές που σας προκαλούν δυσφορία και μπορεί να βλάψουν το έμβρυο
 • Αποφύγετε την έκθεση σε τοξικά χημικά ή σκληρά καθαριστικά προϊόντα
 • Αντιμετωπίστε κατάλληλα και έγκαιρα οποιαδήποτε βακτηριακή ή ιική λοίμωξη
 • Λάβετε προγεννητικές βιταμίνες, όπως φολικό οξύ
 • Ασκηθείτε τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα

Μπορείτε να διατηρήσετε μία υγιή εγκυμοσύνη λαμβάνοντας έγκαιρη και πλήρη προγεννητική φροντίδα. Με αυτό τον τρόπο ο γυναικολόγος σας θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα έγκαιρα, θα αποτραπούν επιπλοκές και θα είστε σίγουρη ότι θα γεννήσετε ένα υγιές βρέφος.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved