Τι αισθάνεσαι;

Διαγνωστικές εξετάσεις

Επίχρισμα περιφερικού αίματος

Τι είναι το επίχρισμα περιφερικού αίματος;

Το επίχρισμα περιφερικού αίματος είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ανωμαλιών στα κύτταρα του αίματος. Οι τρεις κύριοι τύποι κυττάρων αίματος στους οποίους εστιάζει η εξέταση είναι:

 • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα
 • Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν την καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονωδών ασθενειών
 • Τα αιμοπετάλια, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό θρόμβων

Η συγκεκριμένη εξέταση παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό και το σχήμα των εν λόγω κυττάρων, κάτι που βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν διαταραχές του αίματος και άλλες παθήσεις.

Ανωμαλίες στον αριθμό ή το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το οξυγόνο ταξιδεύει μέσω του αίματος. Αυτές οι ανωμαλίες συχνά προκαλούνται από ανεπάρκεια μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, αλλά η αιτία μπορεί να είναι κάποια κληρονομική πάθηση, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι αναπόσπαστο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενός δικτύου ιστών και κυττάρων που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Η ύπαρξη μεγάλης ή μικρής συγκέντρωσης λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύει διαταραχή του αίματος. Οι διαταραχές που επηρεάζουν αυτά τα κύτταρα συχνά οδηγούν στην ανικανότητα του σώματος να εξαλείψει ή να ελέγξει λοιμώξεις και φλεγμονώδεις παθήσεις.

Οι ανωμαλίες στο σχήμα ή τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαταραχής των αιμοπεταλίων. Οι διαταραχές των αιμοπεταλίων επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να σχηματίζει θρόμβους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετη ή παρατεταμένη αιμορραγία ή θρόμβωση. Οι διαταραχές αιμοπεταλίων συχνά εμφανίζονται όταν το σώμα παράγει υπερβολικά αυξημένο ή μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται το επίχρισμα περιφερικού αίματος;

Το επίχρισμα περιφερικού αίματος πραγματοποιείται συχνά για τη διάγνωση παθήσεων που προκαλούν:

Ο γιατρός μπορεί να ζητάει επίχρισμα περιφερικού αίματος σε τακτική βάση αν λαμβάνετε θεραπεία για μία πάθηση του αίματος.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για το επίχρισμα περιφερικού αίματος;

Πριν την εξέταση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα και βιταμίνες που λαμβάνετε. Συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κάποια αντιβιοτικά και τα γλυκοκορτικοστεροειδή.

Επιπρόσθετα, αν λαμβάνετε σε τακτική βάση αντιπηκτικά, όπως βαρφαρίνη, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με τη λήψη του δείγματος αίματος.

Οφείλετε επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε γνωστές παθήσεις, όπως αιμορροφιλία. Συγκεκριμένες διαταραχές, τακτικές μεταγγίσεις αίματος και η παρουσία ορισμένων τύπων καρκίνου του αίματος δημιουργούν μη φυσιολογικά αποτελέσματα στο επίχρισμα περιφερικού αίματος.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τον γιατρό σας πριν το επίχρισμα περιφερικού αίματος για να αποφύγετε πιθανό λάθος στη διάγνωση.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται το επίχρισμα περιφερικού αίματος;

Το επίχρισμα περιφερικού αίματος είναι μία απλή εξέταση αίματος. Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Το επίχρισμα περιφερικού αίματος θεωρείται φυσιολογικό όταν το αίμα περιέχει επαρκή αριθμό κυττάρων και τα κύτταρα έχουν φυσιολογική εμφάνιση. Το επίχρισμα θεωρείται μη φυσιολογικό όταν υπάρχει ανωμαλία στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή τον αριθμό των κυττάρων. Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων που επηρεάζονται.

Οι διαταραχές των ερυθρών αιμοσφαιρίων περιλαμβάνουν:

Οι διαταραχές των λευκών αιμοσφαιρίων περιλαμβάνουν:

 • Οξεία ή χρόνια λευχαιμία, ένας τύπος καρκίνου του αίματος
 • Λέμφωμα, μία μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • HIV, ένας ιός που μολύνει λευκά αιμοσφαίρια
 • Ηπατίτιδα C
 • Παρασιτικές λοιμώξεις, όπως λοίμωξη από οξύουρους
 • Μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως καντιντίαση
 • Άλλες λεμφοπολλαπλασιαστικές, ασθένειες όπως πολλαπλό μυέλωμα

Οι διαταραχές που επηρεάζουν τα αιμοπετάλια περιλαμβάνουν:

 • Μυελοπολλαπλασιαστικές διαταραχές, μία ομάδα διαταραχών που προκαλούν τη μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων του αίματος στο μυελό των οστών
 • Θρομβοκυτταροπενία, η οποία εμφανίζεται όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι πολύ χαμηλός λόγω λοίμωξης ή άλλης ασθένειας

Το επίχρισμα περιφερικού αίματος μπορεί να αποκαλύψει και άλλες παθήσεις, όπως:

Το τι θεωρείται φυσιολογικό και μη φυσιολογικό εύρος μπορεί να διαφέρει μεταξύ των εργαστηρίων λόγω χρήσης διαφορετικού εξοπλισμού και μεθόδων ανάλυσης του δείγματος αίματος. Για αυτό, οφείλετε πάντα να συζητάτε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας. Αν χρειαστεί, θα παραπεμφθείτε για περαιτέρω εξετάσεις.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved