Οφθαλμολογικές παθήσεις

Επιπεφυκίτιδα

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία λοίμωξη ή οίδημα στην εξωτερική μεμβράνη του βολβού του οφθαλμού.

Τα αιμοφόρα αγγεία στον επιπεφυκότα, μία λεπτή μεμβράνη που καλύπτει μέρος του οφθαλμού, υφίστανται φλεγμονή. Αυτό προσδίδει στο μάτι το χαρακτηριστικό κόκκινο ή ροζ χρώμα που συχνά συνδέεται με την επιπεφυκίτιδα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας;

Εφόσον η βακτηριακή ή ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε τα συμπτώματά σας. Η πάθηση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα έως και δύο εβδομάδες μετά την εμφάνισή της.

Μίλησε στο γιατρό σας αναφορικά με την αναζήτηση θεραπείας εάν βιώνετε:

  • Ροζ ή κόκκινο χρώμα στα μάτια
  • Αίσθηση ότι κάτι έχετε στο μάτι σας
  • Υδαρές ή παχύρρευστες εκκρίσεις που συσσωρεύονται στα μάτια σας τη νύχτα
  • Κνησμό στα μάτια
  • Μη φυσιολογική δακρύρροια

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας;

Οι πιο κοινές αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι οι εξής:

Βακτήρια ή ιοί

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα συχνά προκαλείται από τον ίδιο τύπο βακτηρίου που προκαλεί τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και το σταφυλόκοκκο. Η επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από ιό, από την άλλη πλευρά, συνήθως είναι το αποτέλεσμα κάποιου από τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, η ιογενής και η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικές. Μπορούν πολύ εύκολα να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της απλής επαφής των χεριών.

Αλλεργίες

Τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Τα αλλεργιογόνα διεγείρουν το σώμα να παράγει περισσότερη ισταμίνη, η οποία προκαλεί φλεγμονή ως μέρος της απόκρισης του σώματος σε αυτό που θεωρεί ως λοίμωξη. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι συνήθως κνησμώδης.

Χημικά

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν μία ξένη ουσία ή χημικό συστατικό εισέλθει στα μάτια σας. Τα χημικά, όπως το χλώριο στις πισίνες, μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με άφθονο νερό, ώστε να μην επιτρέψετε στο ερεθιστικό χημικό να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η επιπεφυκίτιδα;

Δεν είναι δύσκολο για τον γιατρό να διαγνώσει επιπεφυκίτιδα. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να σας πει αν έχετε επιπεφυκίτιδα κάνοντάς σας μερικές ερωτήσεις και εξετάζοντας τα μάτια σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας ρωτήσει εάν τα μάτια σας είναι κνησμώδη και αν έχετε υδαρές ή παχύρευστες εκκρίσεις. Επίσης, θα σας ρωτήσει αν βιώνετε συμπτώματα κρυολογήματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος.

Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να λάβει ένα δείγμα δακρύων ή υγρού από τον επιπεφυκότα και να το στείλει στο εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται επιπεφυκίτιδα;

Η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την αιτία της.

Εάν η επιπεφυκίτιδα είναι το αποτέλεσμα χημικού ερεθιστικού, κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες. Εάν είναι το αποτέλεσμα βακτηρίου, ιού ή αλλεργιογόνων, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Για μία βακτηριακή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή θεραπευτική μέθοδος. Οι ενήλικες συνήθως προτιμούν οφθαλμικές σταγόνες. Για τα παιδιά, ωστόσο, μία αλοιφή μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή επειδή είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί.

Με τη χρήση αντιβιοτικού τα συμπτώματα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Δυστυχώς, αν έχετε ιογενή επιπεφυκίτιδα δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Όπως και με το κοινό κρυολόγημα, δεν υπάρχει ίαση για τους ιούς. Ωστόσο, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους μέσα σε επτά με δέκα ημέρες, αφότου ο ιός κάνει τον κύκλο του.

Στο μεταξύ, χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες, ώστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιισταμινικό για τον τερματισμό της φλεγμονής.

Η λοραταδινη και η διφαινυδραμίνη είναι αντιισταμινικά που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αλλεργίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες με αντιισταμινικό ή αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες

Κατ’ οίκον θεραπείες

Επιπρόσθετα με τις ζεστές κομπρέσες, μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή τεχνητά δάκρυα. Αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας. Επίσης, καλό θα ήταν να μη φοράτε φακούς επαφής έως ότου η επιπεφυκίτιδα υποχωρήσει πλήρως.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η επιπεφυκίτιδα;

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγετε και να τερματίσετε τη μετάδοση της επιπεφυκίτιδας. Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα μάτια με τα χέρια σας και να πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά. Χρησιμοποιήστε μόνο καθαρό χαρτί και πετσέτες για να σκουπίσετε το πρόσωπο και τα μάτια σας.

Βεβαιωθείτε ότι δεν μοιράζεστε τα καλλυντικά σας, ιδιαίτερα eyeliner ή μάσκαρα, με άλλα άτομα. Επιπλέον, θα πρέπει να πλένετε και να αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες σας τακτικά.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι οι φακοί επαφής συνεισφέρουν στην επιπεφυκίτιδα, μπορεί να σας προτείνει άλλο τύπο φακών επαφής ή απολυμαντικό διάλυμα.

Μπορεί να σας προτείνει να καθαρίζετε ή να αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας πιο συχνά ή να σταματήσετε τελείως τη χρήση τους (ή τουλάχιστον έως ότου το μάτι επουλωθεί). Η αποφυγή φακών επαφής που δεν ταιριάζουν κατάλληλα στο μάτι, καθώς και των φακών επαφής με χρώμα, μειώνει τον κίνδυνο επιπεφυκίτιδας.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μετάδοση της επιπεφυκίτιδας;

Εάν έχετε επιπεφυκίτιδα, μπορείτε να αποφύγετε τη μετάδοσή της στους φίλους και την οικογένειά σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά.
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση πετσετών.
  • Αλλάζετε τις πετσέτες σας καθημερινά.
  • Αντικαταστήστε τα καλλυντικά (ιδιαίτερα αυτά που εφαρμόζονται στα μάτια) όταν η λοίμωξη υποχωρήσει.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας όσον αφορά στη φροντίδα των φακών επαφής.

Εάν το παιδί σας έχει επιπεφυκίτιδα, καλό είναι να μην πάει στο σχολείο για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της πάθησης στα άλλα παιδιά.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Azari A, et al. (2013). Conjunctivitis: A systematic review of diagnosis and treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049531/

2. Conjunctivitis. (n.d.). aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/conjunctivitis?sso=y

3. Conjunctivitis: Overview. (2018). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072497/

4. Conjunctivitis (pink eye). (2019). cdc.gov/conjunctivitis/about/diagnosis.html

5. Mayo Clinic Staff. (2019). Pink eye (conjunctivitis). mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/basics/definition/con-20022732