Ασθένειες νευρικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Επισκληρίδιο αιμάτωμα

Τι είναι το επισκληρίδιο αιμάτωμα;

Τα σημαντικότερα σημεία

  1. Eπισκληρίδιο αιμάτωμα καλείται μια μάζα αίματος η οποία έχει σχηματιστεί ανάμεσα στο κρανίο και τον εγκέφαλο
  2. Μπορεί να συμβεί λόγω τραυματισμού στην κεφαλή κατά την διάρκεια μιας πτώσης, μιας σύγκρουσης ή κάποιου άλλου ατυχήματος
  3. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία του

Ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα προκύπτει όταν μια μάζα αίματος σχηματίζεται στον χώρο μεταξύ του κρανίου και του προστατευτικού καλύμματος του εγκεφάλου σας. Ένα τραύμα ή κάποιος άλλος τραυματισμός στην κεφαλή σας μπορεί να προκαλέσει την αναπήδηση του εγκεφάλου ενάντια στο εσωτερικό του κρανίου σας και να δημιουργήσει μια σχισμή στην εσωτερική επένδυση του εγκεφάλου, στους ιστούς και στα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε αιμορραγία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό κάποιου αιματώματος.

Ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να ασκεί πίεση στον εγκέφαλό σας και να προκαλέσει οίδημα. Καθώς το οίδημα αναπτύσσεται, ο εγκέφαλός σας μπορεί να συμπιέζεται μέσα στο κρανίο σας. Η πίεση και η βλάβη στους εγκεφαλικούς ιστούς μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας, την ομιλία σας, την κινητικότητα σας και τις αισθήσεις σας. Αν δεν το αντιμετωπίσετε, το επισκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες ή ακόμη και θάνατο.

Αν υποπτεύεστε ότι έχει σχηματιστεί κάποιο επισκληρίδιο αιμάτωμα στον εγκέφαλό σας, αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Παράγοντες κινδύνου Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του επισκληρίδιου αιματώματος;

Τα συμπτώματα ενός επισκληρίδιου αιματώματος εξαρτώνται από την σοβαρότητά του. Μπορεί να παρουσιαστούν μερικά λεπτά ή ώρες μετά τον τραυματισμό στην κεφαλή σας. Ίσως να έχετε κάποιο επισκληρίδιο αιμάτωμα αν αισθάνεστε:

  • σύγχυση
  • ζάλη
  • υπνηλία ή ποικίλα επίπεδα ετοιμότητας
  • έντονο πονοκέφαλο
  • ναυτία
  • έμετο
  • επιληπτικές κρίσεις
  • μεγεθυμένη κόρη σε έναν από τους οφθαλμούς
  • απώλεια όρασης από την μια πλευρά
  • αδυναμία από την μια πλευρά του σώματος
  • λαχάνιασμα ή άλλες αλλαγές στην αναπνοή σας

Μπορεί να χάσετε τις αισθήσεις για σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος ετοιμότητας πριν χάσετε και πάλι τις αισθήσεις σας. Μπορεί ακόμα και να πέσετε σε κώμα.

Αίτια

Τι προκαλεί το επισκληρίδιο αιμάτωμα;

Ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα προκύπτει συνήθως λόγω κάποιου τραύματος ή άλλου τραυματισμού στο κεφάλι. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλός σας μπορεί να υποστεί ένα καταστροφικό χτύπημα κατά την διάρκεια μιας πτώσης, ενός αυτοκινητικού ατυχήματος ή μιας σύγκρουσης κατά την διάρκεια κάποιου αθλήματος. Η σωματική κακοποίηση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό στην κεφαλή, ο οποίος να οδηγήσει σε επισκληρίδιο αιμάτωμα.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός επισκληρίδιου αιματώματος;

Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι έχετε υποστεί κάποιο επισκληρίδιο αιμάτωμα, μπορεί να διενεργήσει ποικιλία εξετάσεων, ώστε να κάνει διάγνωση και να το εντοπίσει. Για παράδειγμα, ίσως ζητήσει να γίνουν:

  • νευρολογικές εξετάσεις
  • αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να εξετάσει το κρανίο σας και τον μαλακό ιστό στον εγκέφαλό σας
  • ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ώστε να αξιολογήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σας

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα;

Το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα σας προτείνουν λόγω του επισκληρίδιου αιματώματος εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασής σας και από τα συμπτώματά σας. Αν έχετε υποστεί άλλους τραυματισμούς ή αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας, αυτά επίσης θα επηρεάσουν την θεραπεία σας.

Χειρουργική επέμβαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας συστήσει την χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρέσει το επισκληρίδιο αιμάτωμα. Συνήθως, η επέμβαση περιλαμβάνει την κρανιοτομή. Κατά την διαδικασία αυτή, ο χειρουργός θα ανοίξει ένα τμήμα του κρανίου, ώστε να μπορέσει να αφαιρέσει το αιμάτωμα και να μειώσει την πίεση στον εγκέφαλο.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει αναρρόφηση. Κατά την διαδικασία αυτή, θα γίνει μια μικρή τομή στο κρανίο σας και θα κάνουν αναρρόφηση για να αφαιρέσουν το αιμάτωμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό για πολύ μικρά αιματώματα τα οποία δεν ασκούν πίεση στον εγκέφαλο.

Φαρμακευτική αγωγή

Πριν την κρανιοτομή ή την αναρρόφηση, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο για να μειώσει την φλεγμονή και την ενδοκρανιακή πίεση. Για παράδειγμα, μπορεί να σας προτείνουν υπεροσμωτικούς παράγοντες. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος στον εγκέφαλό σας. Περιλαμβάνουν την μανιτόλη, την γλυκερόλη και το υπερτονικό αλατούχο διάλυμα.

Μετά την αφαίρεση του αιματώματος, ο γιατρός σας ίσως να σας χορηγήσει αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων – μια πιθανή επιπλοκή στις περιπτώσεις τραυματισμού στην κεφαλή. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε τα φάρμακα αυτά για μήνες ή και χρόνια.

Θεραπεία αποκατάστασης

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο φυσικοθεραπευτή, ή εργοθεραπευτή ή άλλου είδους θεραπευτή. Αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα και τις όποιες αναπηρίες προκάλεσε ο τραυματισμός σας, όπως:

  • αδυναμία
  • ακράτεια
  • δυσκολία στο περπάτημα
  • παράλυση ή απώλεια της αισθητικότητας

Μπορεί να σας προτείνουν ασκήσεις ώστε να βελτιώσετε τις σωματικές σας ικανότητες καθώς και άλλες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Φροντίδα στο σπίτι

Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Οι περισσότερες βελτιώσεις θα λάβουν χώρα τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τραυματισμό και την θεραπεία σας. Επιπρόσθετες βελτιώσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο χρόνια για να λάβουν χώρα.

Για να βοηθήσετε την προώθηση της διαδικασίας αποκατάστασης, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ενθαρρύνει να:

  • Ακολουθείτε το πρόγραμμα αποθεραπείας που σας έχει προτείνει
  • Ξεκουράζεστε όταν νιώθετε κόπωση και να κοιμάστε αρκετά την νύχτα
  • Αυξήσετε σταδιακά τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας
  • Αποφεύγετε τα αθλήματα, στα οποία μπορεί να έρχεστε σε στενή σωματική επαφή με άλλους
  • Αποφεύγετε το αλκοόλ

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προλάβει κανείς ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα;

Δεν είναι πάντα πιθανό να προλάβει κανείς ένα ατύχημα. Συνεπώς, οι τραυματισμοί της κεφαλής και τα επισκληρίδια αιματώματα μπορούν να συμβούν στον οποιοδήποτε. Αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού παίρνοντας μερικά προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα:

  • Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας όταν ταξιδεύετε με οποιοδήποτε όχημα
  • Να φοράτε πάντα το κατάλληλο κράνος, ενώ επιβαίνετε σε μηχανή, παίζετε αθλήματα κατά τα οποία έρχεστε σε στενή επαφή με τους συναθλητές σας, ή παίρνετε μέρος σε άλλες δραστηριότητες ή εργασίες κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού στο κεφάλι.
  • Να διατηρείτε το σπίτι σας, την αυλή σας και τον χώρο εργασίας σας σε καλή κατάσταση, ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο να σκοντάψετε κάπου και να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσεων.

Αυτά τα βασικά προληπτικά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το κεφάλι και τον εγκέφαλό σας από τραυματισμούς.

Παράγοντες κινδύνου

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν επισκληρίδιο αιμάτωμα;

Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε κάποιο επισκληρίδιο αιμάτωμα αν:

  • είστε ηλικιωμένος
  • δυσκολεύεστε να περπατήσετε χωρίς να πέφτετε
  • είχατε υποστεί κάποιο τραύμα στο κεφάλι
  • λαμβάνετε αιμοδιαλυτικά φάρμακα
  • καταναλώνετε αλκοόλ, οπότε αυξάνετε ο κίνδυνος πτώσεων και άλλων ατυχημάτων
  • δεν φοράτε προστατευτικό κράνος, ενώ επιδίδεστε σε δραστηριότητες στις οποίες είναι υποχρεωτικό
  • δεν φοράτε ζώνη ασφαλείας, ενώ επιβαίνετε σε οχήματα

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του επισκληρίδιου αιματώματος;

Χωρίς την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει θάνατο. Ακόμη και με την θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και αναπηρία.

Η κατάλληλη θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητές σας να επιβιώσετε και βελτιώνει τις προοπτικές της αποκατάστασής σας. Ακολουθώντας το πρόγραμμα αποθεραπείας που σας έχει προτείνει  ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να επανέλθετε, ενώ μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και της μόνιμης αναπηρίας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved