Ψυχικές νόσοι

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Μείζων καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό πρότυπο)

Τι είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας παρωχημένος όρος για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) με εποχιακό πρότυπο. Αυτή είναι μία ψυχολογική πάθηση που οδηγεί σε κατάθλιψη, η οποία πυροδοτείται από τις αλλαγές των εποχών. Τα άτομα τυπικά βιώνουν την εν λόγω πάθηση το χειμώνα. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Ιατρική βοήθεια

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής;

Η ακριβής αιτία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής παραμένει άγνωστη. Οι παράγοντες που συνεισφέρουν ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα άτομα που διαβιούν σε χώρες όπου οι νύχτες του χειμώνα είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια και οι ώρες με φως λιγότερες, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν την πάθηση. Για παράδειγμα, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι περισσότερο κοινή στον Καναδά και την Αλάσκα από ό, τι στην ηλιόλουστη Φλόριντα.

Το φως θεωρείται πως επηρεάζει την εκδήλωση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Μία θεωρία αναφέρει ότι η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζει το φυσιολογικό βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τις ορμόνες, τον ύπνο και τη διάθεση. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, χημικά του εγκεφάλου που εξαρτώνται από το φως επηρεάζονται περισσότερο στα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Τα άτομα των οποίων τα μέλη της οικογένειας έχουν ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής;

Παρόλο που η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει τα άτομα διαφορετικά, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο και λήγουν το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ωστόσο, είναι πιθανό να βιώσετε τα συμπτώματα πριν ή μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής: η χειμερινή και η καλοκαιρινή.

Τα συμπτώματα της χειμερινής εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αίσθημα απελπισίας
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικές δραστηριότητες
  • Λήθαργο
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Λύπη
  • Αύξηση βάρους

Τα συμπτώματα της καλοκαιρινής εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

  • Εκνευρισμό
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αυξημένη αεικινησία
  • Απώλεια όρεξης
  • Μείωση του βάρους

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να παρουσιάζουν αυτοκτονικές σκέψεις.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να αντανακλούν άλλες παθήσεις, όπως:

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει αρκετές εξετάσεις για τον αποκλεισμό αυτών των παθήσεων, προτού σας διαγνώσει με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, όπως έλεγχο θυρεοειδικών ορμονών μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

Ο γιατρός ή ο ψυχίατρος θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας και πότε τα παρατηρήσατε για πρώτη φορά. Τα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή τείνουν να βιώνουν τα συμπτώματα κάθε χρόνο και αυτά τυπικά δεν σχετίζονται με κάποιο συναισθηματικό γεγονός, όπως το τέλος μιας σχέσης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Και οι δύο τύποι εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Μία άλλη θεραπεία για τη χειμερινή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι η φωτοθεραπεία. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ενός εξειδικευμένου εκπομπού φωτός για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, με στόχο να αναπαράγει το φυσικό φως.

Μία άλλη θεραπεία είναι ο προσομοιωτής αυγής. Χρησιμοποιεί φως, το οποίο ενεργοποιείται με χρονόμετρο, για να μιμείται την αυγή, έτσι ώστε να διεγείρει το βιολογικό ρολόι του σώματος.

Η φωτοθεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού και μόνο με εγκεκριμένες συσκευές. Άλλες πηγές εκπομπής φωτός, όπως το σολάριουμ, δεν είναι ασφαλείς για χρήση.

Οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, όπως:

  • Μία ισορροπημένη διατροφή με άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά
  • Άσκηση
  • Τακτικός ύπνος

Ορισμένα άτομα μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν τη φλουοξετίνη και τη βουπροπιόνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με το ποιο φάρμακο θα ήταν το βέλτιστο για τα συμπτώματά σας.

Ιατρική βοήθεια

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω ιατρική φροντίδα;

Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, επισκεφτείτε ένα γιατρό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Εάν έχετε σκέψεις βλάβης του εαυτού σας ή άλλων, καλέστε στην 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία στο 1018.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved