Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Αυτό το ΣΜΝ προκαλεί πληγές στο δέρμα, οι οποίες είναι οδυνηρές. Περίπου το 16% ατόμων ηλικίας μεταξύ 14 και 49 ετών έχει προσβληθεί από αυτό τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Αίτια

Δύο τύποι ιού απλού έρπητα προκαλούν έρπητα των γεννητικών οργάνων: HSV-1 (που συνήθως προκαλεί πληγές) και HSV-2 (που συνήθως προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων).
Οι ιοί μπαίνουν στο σώμα σας μέσω των βλεννογόνων. Οι βλεννογόνοι είναι λεπτά στρώματα ιστού που επενδύουν τις κοιλότητες του σώματός μας. Επενδύουν τις κοιλότητες της μύτης, του στόματος και των γεννητικών οργάνων.
Όταν ένας ιός εισχωρήσει στο σώμα σας, ενσωματώνεται στα κύτταρά σας και στη συνέχεια παραμένει στα νευρικά κύτταρα της λεκάνης σας. Οι ιοί τείνουν να πολλαπλασιάζονται ή να προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία τους.
Οι HSV-1 ή το HSV-2 μπορεί να βρεθούν στα σωματικά υγρά των μολυσμένων ανθρώπων, όπως:
• σάλιο
• σπέρμα
• κολπικές εκκρίσεις

Συμπτώματα

Η εμφάνιση φυσαλίδας είναι γνωστή ως εστία του ιού. Η πρώτη της εμφάνιση θα παρουσιαστεί δύο ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό ή το αργότερο 30 ημέρες μετά. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, ενώ συνήθως παρουσιάζονται υποτροπές 1-2 φορές το χρόνο.
Τα γενικά συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν φυσαλίδες στο πέος, το όσχεο ή στους γλουτούς (κοντά ή γύρω από τον πρωκτό).
Τα γενικά συμπτώματα για τις γυναίκες περιλαμβάνουν φυσαλίδες γύρω ή κοντά στον κόλπο, τον πρωκτό και τους γλουτούς.
Τα κοινά συμπτώματα είναι:
• Οι φυσαλίδες μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα σας και στα χείλη, στο πρόσωπό σας και οποιοδήποτε άλλο σημείο ήρθε σε επαφή με τις μολυσμένες περιοχές.
• Η μολυσμένη περιοχή συχνά αρχίζει να εμφανίζει φαγούρα ή τσούξιμο, πριν από την εμφάνιση των φυσαλίδων.
• Μια κρούστα μπορεί να εμφανιστεί πάνω από τις πληγές εντός μιας εβδομάδας από την εκδήλωση.
• Οι λεμφαδένες σας μπορεί να πρηστούν. Οι λεμφαδένες καταπολεμούν τη μόλυνση και τη φλεγμονή στο σώμα.
• Μπορεί να έχετε πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα και πυρετό.

Επιγραμματικά μπορεί να εμφανιστούν:
• Επώδυνες φυσαλίδες με κίτρινο υγρό
• Φαγούρα
• Τσούξιμο
Πυρετός
• Δυσφορία και κακή διάθεση
• Πόνος στους μηρούς και στα γόνατα
• Πόνος στον κόλπο/πέος
• Κολπικές εκκρίσεις
• Επώδυνη ούρηση

Γενικά συμπτώματα για ένα μωρό που γεννήθηκε με έρπητα (που λαμβάνεται μέσω φυσιολογικού τοκετού) μπορεί να περιλαμβάνουν σημάδια στο πρόσωπο, το σώμα και τα γεννητικά όργανα. Τα μωρά που γεννιούνται με έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορούν να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές:
• τύφλωση
• εγκεφαλική βλάβη
• θάνατο
Είναι πολύ σημαντικό να πείτε στο γιατρό σας ότι έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων εάν είστε έγκυος. Θα λάβουν προφυλάξεις για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού στο μωρό σας κατά τον τοκετό, ενώ πιθανώς θα γεννήσετε με καισαρική και όχι φυσιολογικά.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί τυπικά να διαγνώσει μια λοίμωξη από έρπητα με οπτική εξέταση των πληγών έρπητα. Αν και δεν είναι πάντα απαραίτητες, ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή τους μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Μια εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον ιό του απλού έρπητα πριν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον έρπητα των γεννητικών οργάνων, ακόμα κι αν δεν έχετε εμφανίσει ακόμα συμπτώματα.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Η θεραπεία μπορεί να μειώσει τα κρούσματα, αλλά δεν μπορεί να σας θεραπεύσει από τους ιούς του απλού έρπητα.

Φάρμακα

Τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να συμβάλουν στην επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης των πληγών σας και στη μείωση του πόνου. Τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν κατά τα πρώτα σημάδια μιας εστίας (μυρμήγκιασμα, κνησμός και άλλα συμπτώματα) για τη μείωση της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Κατ’ οίκον θεραπεία

Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά όταν κάνετε μπάνιο ή ντους σε ζεστό νερό. Κρατήστε τον μολυσμένο χώρο καθαρό και στεγνό. Φορέστε χαλαρά βαμβακερά ρούχα για να κρατήσετε την περιοχή άνετη.

Έρπης γεννητικών οργάνων και εγκυμοσύνη

Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για την υγεία του μωρού σας όταν έχετε οποιοδήποτε τύπο ΣΜΝ. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να εξαπλωθεί στο μωρό σας εάν έχετε ενεργό εστία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος.
Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει τι πρέπει να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό του μωρού σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει ασφαλείς θεραπείες για το μωρό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλιστεί ένας υγιής τοκετός. Μια συνηθισμένη επιλογή για μείωση του ρίσκου είναι η καισαρική.
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως αποβολή ή πρόωρη γέννηση.

Προοπτικές

Πρέπει να κάνετε ασφαλές σεξ και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κάθε φορά που έρχεστε σε σαρκική επαφή με κάποιο άτομο. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων και άλλων ΣΜΝ.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Ο ιός παραμένει αδρανής μέσα στο σώμα σας μέχρι να επανενεργοποιηθεί. Οι εστίες μπορεί να συμβούν όταν έχετε έντονο άγχος, είστε άρρωστοι ή κουρασμένοι. Γενικότερα, όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επώδυνα συμπτώματα.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Koren M, et al. (2016). Genital herpes. DOI: 10.1016/j.disamonth.2016.03.013

2. Herpes simplex virus (cold sores). (2017). healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/pages/Herpes-Simplex-Virus-Cold-Sores.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token

3. Herpes signs and symptoms. (n.d.). ashasexualhealth.org/stdsstis/herpes/signs-symptoms/

4. Centers for Disease Control and Prevention. (2017). Genital herpes — CDC fact sheet (detailed) [Fact sheet]. cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes-detailed.htm