Λοιμώδη νοσήματα

Έρπης ζωστήρας

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια λοίμωξη την οποία προκαλεί ο ιός varicella-zoster, ο ίδιος ιός που προκαλεί και την ανεμοβλογιά. Ακόμα και μετά τη θεραπεία από την ανεμοβλογιά, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο νευρικό σας σύστημα για χρόνια επαναεμφανιζόμενος ως έρπης ζωστήρας.

Το χαρακτηριστικό αυτής της μορφής ιογενούς μόλυνσης είναι ένα ερυθρό εξάνθημα στο δέρμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο και τσούξιμο. Ο έρπης ζωστήρας συνήθως έχει την μορφή μιας ρίγας με φουσκάλες στη μια πλευρά του σώματος, τυπικά στον κορμό, στον λαιμό ή στο πρόσωπο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έρπη ζωστήρα υποχωρούν σε 2 με 3 εβδομάδες. Ο έρπης ζωστήρας σπάνια εμφανίζεται περισσότερες από μια φορές στο ίδιο άτομο, αλλά σχεδόν 1 στα 3 άτομα στις Η.Π.Α. θα εμφανίσουν έρπη ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή τους σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπη ζωστήρα;

Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα του έρπη ζωστήρα είναι ο πόνος και το τσούξιμο. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στη μια πλευρά του σώματος και εμφανίζεται σε μικρές κηλίδες. Τυπικά ακολουθεί η εμφάνιση ενός ερυθρού εξανθήματος.

Τα χαρακτηριστικά του εξανθήματος περιλαμβάνουν:

 • ερυθρές κηλίδες
 • φουσκάλες πληρωμένες με υγρό οι οποίες σπάνε εύκολα
 • την εμφάνιση του περιμετρικά από τη σπονδυλική στήλη ως τον κορμό
 • την εμφάνιση στο πρόσωπο και τα αφτιά
 • φαγούρα

Κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο και τα εξανθήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πυρετό
 • κρυάδες
 • κεφαλαλγία
 • κόπωση
 • μυική αδυναμία

Κάποιες σπάνιες και σοβαρές επιπλοκές του έρπη ζωστήρα περιλαμβάνουν:

 • πόνο ή εξάνθημα στον οφθαλμό, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα, ώστε να αποφύγετε κάποια μόνιμη βλάβη στο μάτι
 • απώλεια ακοής ή οξύ πόνο στο ένα αφτί, ζάλη, απώλεια γεύσης στη γλώσσα, τα οποία μπορεί να αποτελούν συμπτώματα του συνδρόμου Ramsay Hunt και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση
 • βακτηριδιακές λοιμώξεις, από τις οποίες μπορεί να πάσχετε αν το δέρμα σας εμφανίσει ερυθρότητα, οίδημα και τσούξιμο κατά την αφή

Έρπης ζωστήρας στο πρόσωπο

Ο έρπης ζωστήρας συνήθως εμφανίζεται στη μια πλευρά της πλάτης ή του θώρακα, αλλά μπορεί να εμφανίσετε εξάνθημα στη μια πλευρά του προσώπου σας.

Αν το εξάνθημα εντοπίζεται κοντά στο αφτί ή στο εσωτερικό του, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη η οποία να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, προβλήματα ισορροπίας και αδυναμία στους μύες του προσώπου.

Ο έρπης ζωστήρας στο εσωτερικό του σώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνος. Μπορεί να σας προκαλέσει δυσκολία κατά την κατανάλωση της τροφής και να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης.

Ένα εξάνθημα έρπη ζωστήρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία όταν χτενίζετε ή βουρτσίζετε τα μαλλιά σας. Χωρίς θεραπεία, ο έρπης ζωστήρας στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει κάποιες περιοχές του τριχωτού σε μόνιμη φαλακρότητα.

Έρπης ζωστήρας στον οφθαλμό

Ο έρπης ζωστήρας στο εσωτερικό και περιμετρικά του οφθαλμού, ο λεγόμενος και οφθαλμικός έρπης ζωστήρας, παρουσιάζεται στο 10 με 20% σχεδόν των ατόμων που πάσχουν από έρπη ζωστήρα.

Μπορεί να εμφανιστεί ένα εξάνθημα με φουσκάλες στα βλέφαρα, στο μέτωπο και μερικές φορές στην άκρη ή στο εσωτερικό της μύτης σας. Mπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως τσούξιμο ή παλμό στον οφθαλμό, ερυθρότητα και δάκρυα, οίδημα και θολή όραση.

Αφού το εξάνθημα υποχωρήσει, μπορεί να εξακολουθήσετε να νιώθετε πόνο, λόγω κάποιας νευρολογικής βλάβης. Συνήθως, ο πόνος βελτιώνεται στους περισσότερους ανθρώπους.

Χωρίς θεραπεία, ο έρπης ζωστήρας στον οφθαλμό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα τα οποία περιλαμβάνουν την μακροπρόθεσμη απώλεια της όρασης και τις μόνιμες ουλές λόγω του οιδήματος στον κερατοειδή χιτώνα. Θα πρέπει να ενημερωθείτε καλύτερα για τον έρπη ζωστήρα στην περιοχή του οφθαλμού.

Αν υποπτεύεστε ότι πάσχετε από έρπη ζωστήρα στο εσωτερικό και περιμετρικά του οφθαλμού, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας άμεσα. Αν λάβετε θεραπεία μέσα στις πρώτες 72 ώρες, αυξάνεται η πιθανότητα να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Έρπης ζωστήρας στην πλάτη

Αν και τα εξανθήματα του έρπη ζωστήρα συνήθως εμφανίζονται στη μια πλευρά στην περιοχή της μέσης σας, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια λωρίδα με φουσκάλες κατά μήκος της μιας πλευράς της πλάτης ή του κατώτερου σημείου της πλάτης.

Έρπης ζωστήρας στους γλουτούς

Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσετε κάποιο εξάνθημα έρπη ζωστήρα στους γλουτούς. Συνήθως ο έρπης ζωστήρας επηρεάζει μόνο τη μια πλευρά του σώματος, συνεπώς μπορεί να εμφανίσετε εξάνθημα στη δεξιά πλευρά και όχι στην αριστερή.

Όπως και στις υπόλοιπες περιοχές του σώματος, ο έρπης ζωστήρας στους γλουτούς μπορεί να σας προκαλέσει κάποια από τα αρχικά συμπτώματα, για παράδειγμα τσούξιμο, φαγούρα ή πόνο.

Μετά από μερικές μέρες, ίσως να εμφανιστεί ένα ερυθρό εξάνθημα ή φουσκάλες. Κάποια άτομα νιώθουν πόνο αλλά δεν εμφανίζουν εξάνθημα.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια του έρπη ζωστήρα;

Ο έρπης ζωστήρας οφείλεται στον ιό varicella-zoster, στον οποίο οφείλεται επίσης και η ανεμοβλογιά. Αν έχετε προσβληθεί από ανεμοβλογιά, μπορεί να εμφανίσετε έρπη ζωστήρα όταν ο ιός επαναδραστηριοποιηθεί στο σώμα σας.

Ο λόγος που ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί σε κάποια άτομα είναι ακόμα άγνωστος. Είναι πιο συνηθισμένος σε ηλικιωμένους, λόγω της μειωμένης τους ανοσίας σε λοιμώξεις.

Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για έρπη ζωστήρα περιλαμβάνουν:

 • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • συναισθηματικό άγχος
 • γήρας
 • θεραπείες για καρκίνο ή σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο έρπης ζωστήρας;

Ο ιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τον έρπη ζωστήρα μέσω μιας εξέτασης των εξανθημάτων και των φουσκαλών σας. Ο ιατρός σας θα σας κάνει επίσης κάποιες ερωτήσεις ώστε να ενημερωθεί για το ιατρικό σας ιστορικό. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει κάποιο δείγμα δέρματος ή υγρού από τις φουσκάλες σας. Θα χρησιμοποιήσει ένα αποστειρωμένο μάκτρο ώστε να συλλέξει δείγμα ιστού ή υγρού και θα αποστείλει τα δείγματα σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο θα επιβεβαιώσει την παρουσία του ιού.  

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για τον έρπη ζωστήρα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπη ζωστήρα, αλλά η όσο το δυνατό συντομότερη αντιμετώπισή του μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών και να επιταχύνει την ανάρρωσή σας. Ιδανικά, θα πρέπει να λάβετε θεραπεία μέσα σε διάστημα 72 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο ιατρός σας θα σας χορηγήσει κάποια φάρμακα τα οποία θα ανακουφίσουν τα συμπτώματά και θα συντομεύσουν την διάρκεια της λοίμωξης. 

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι ιατροί προς αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα ποικίλουν, μπορεί όμως να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 

Τύπος

Σκοπός

Συχνότητα

Μέθοδος

αντί-ιικά φάρμακα συμπεριλαμβανωμένων της ακυκλοβίρης, βαλακυκλοβίρης και φαμσικλοβίρης

μειώνει τον πόνο και επιταχύνει την ανάρρωση

2 ως 5 φορές ημερησίως, σύμφωνα με την συνταγή του ιατρού

από του στόματος

αντιφλεγμονώδη φάρμακα συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης

ανακουφίζει τον πόνο και το οίδημα

κάθε 6 με 8 ώρες

από του στόματος

ναρκωτικά φάρμακα ή αναλγητικά

μειώνει τον πόνο

πιθανή συνταγογράφηση για 1 με 2 φορές ημερησίως

από του στόματος

αντισπασμωδικά ή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

ανακουφίζει τον παρατεταμένο πόνο

1 με 2 φορές ημερησίως

από του στόματος

αντί-ισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl)

ανακουφίζει τη φαγούρα

κάθε 8 ώρες

από του στόματος

κρέμες, γέλες ή επιθέματα μουδιάσματος, όπως η λιδοκαϊνη

μειώνει τον πόνο

εφαρμόζετε όσο χρειάζεστε

τοπικά

καψαϊκίνη (Zostrix)

μειώνει τον κίνδυνο νευρολογικού πόνου, τη λεγόμενη μεθερπητική νευραλγία, η οποία εμφανίζεται μετά την ανάρρωση από τον έρπη ζωστήρα

εφαρμόζετε όσο χρειάζεστε

τοπικά

 

Ο έρπης ζωστήρας τυπικά υποχωρεί τελείως μέσα σε μερικές εβδομάδες κι επανεμφανίζεται σπάνια. Αν τα συμπτώματά σας δεν μειωθούν μέσα σε διάστημα 10 ημερών, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για επανεξέταση και επαναξιολόγηση.

 

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται ο έρπης ζωστήρας;

Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων ή επιπλοκών του έρπη ζωστήρα. Όλα τα παιδιά θα πρέπει να λάβουν διπλή δόση του εμβολίου κατά της ανεμοβλογιάς, γνωστό και ως ανοσοποίηση κατά του ιού varicella. Οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει με ανεμοβλογιά θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν.

Η ανοσοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα νοσήσετε με ανεμοβλογιά, αλλά όντως προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου στα 9 από τα 10 άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Τα άτομα που είναι ηλικίας 50 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του έρπη ζωστήρα, γνωστό και ως ανοσοποίηση κατά ου ιού varicella-zoster, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το εμβόλιο αυτό βοηθάει στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με τον έρπη ζωστήρα.

Υπάρχουν δυο διαθέσιμα εμβόλια, το Zostavax (εμβόλιο ενεργού ζωστήρα) και το Shingrix (εμβόλιο επανασυνδυαζόμενου ζωστήρα). Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι το Shingrix είναι το προτιμώμενο εμβόλιο.  Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επίσης σημειώνει ότι ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί με το Zostavax στο παρελθόν, θα πρέπει να εμβολιαστείτε και με το Shingrix.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές λόγω έρπη ζωστήρα;

Παρόλο που ο έρπης ζωστήρας μπορεί να είναι επίπονος και ενοχλητικός, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας για πιθανές επιπλοκές, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • βλάβες των οφθαλμών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν αν εμφανιστεί εξάνθημα ή φουσκάλα πολύ κοντά στον οφθαλμό (ο κερατοειδής χιτώνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος)
 • βακτηριδιακές δερματολογικές λοιμώξεις, οι οποίες εύκολα μπορούν να προκληθούν από ανοιχτές φουσκάλες και μπορεί να αποδειχτούν σοβαρές
 • το σύνδρομο Ramsay Hunt, το οποίο μπορεί να προκύψει αν ο έρπης ζωστήρας επηρεάσει τα νεύρα της κεφαλής και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μερική παράλυση του προσώπου ή την απώλεια ακοής αν δεν τύχει αντιμετώπισης. Αν λάβουν θεραπεία μέσα σε διάστημα 72 ωρών, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως
 • πνευμονία
 • φλεγμονή στον εγκέφαλο ή την σπονδυλική στήλη, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι πολύ σοβαρή και απειλητική για την ανθρώπινη ζωή

Μεταδοτικότητα

Ποια είναι η μεταδοτικότητα του έρπη ζωστήρα;

Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός ιός. Ο ιός varicella-zoster όμως μπορεί να προκαλέσει τη διασπορά σε άλλο άτομο το οποίο δεν έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά και τα οποίο θα μπορούσε να εμφανίσει την νόσο. Ένα άτομο με έρπη ζωστήρα δεν μπορεί να σας μεταδώσει τον ιό του έρπη ζωστήρα, μπορεί να σας μεταδώσει όμως τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Ο ιός varicella-zoster διασπείρεται όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με διαρρέουσα φουσκάλα. Δεν μεταδίδεται αν οι φουσκάλες είναι καλυμμένες ή αφού μετασχηματιστούν σε εσχάρες.

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το εξάνθημα καθαρό και καλυμμένο ώστε να προλάβετε την διασπορά του ιού  varicella-zoster. Μην αγγίζετε τις φουσκάλες και να πλένετε τα χέρια σας συχνά.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να βρίσκεστε με άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι έγκυες, μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μεταδίδεται ο έρπης ζωστήρας από το εμβόλιο;

Υπάρχουν δυο εγκεκριμένα εμβόλια από τον Αμερικανικό Ε.Ο.Φ. (FDA) για την πρόληψη του έρπη ζωστήρα: το Zostavax και το Shingrix. Τα εμβόλια αυτά συστήνονται σε ενήλικες των 50 ετών και άνω.

Το Zostavax είναι ένα ενεργό εμβόλιο το οποίο περιέχει τον ιό  varicella-zoster σε εξασθενημένη μορφή.  Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει το πιο πρόσφατο εμβόλιο Shingrix επειδή η αποτελεσματικότητά του είναι ανώτερη του 90% και είναι πιθανότερο να διαρκέσει περισσότερο από το εμβόλιο Zostavax.

Αν και η πιθανότητα παρενεργειών που να οφείλονται σ’αυτά τα δυο εμβόλια είναι υπαρκτή, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν έχει καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιός varicella-zoster να έχει μεταδοθεί από άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Θα πρέπει να ενημερωθείτε περαιτέρω για τις παρενέργειες των εμβολίων για τον έρπη ζωστήρα.

Μεταδίδεται ο έρπης ζωστήρας μέσω του αέρα;

Ο ιός varicella-zoster, ο οποίος προκαλεί τον έρπη ζωστήρα, δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα. Η διασπορά του δεν είναι δυνατή αν ένα άτομο με έρπη ζωστήρα βήξει ή φταρνιστεί κοντά σας ή αν πιείτε από το ίδιο ποτήρι ή να χρησιμοποιήσετε τα κουτάλια και τα πιρούνια του.

Ο μοναδικός τρόπος να μεταδοθεί ο ιός είναι να έρθετε σε άμεση επαφή με μια διαρρέουσα φουσκάλα ενός ατόμου που έχει έρπη ζωστήρα. Δεν θα εμφανίσετε έρπη ζωστήρα, μπορεί όμως να εμφανίσετε ανεμοβλογιά αν δεν έχετε νοσήσει από αυτή την ασθένεια ποτέ πριν.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια του έρπη ζωστήρα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις του έρπη ζωστήρα διαρκούν από 3 ως 5 εβδομάδες. Αφού αρχικά επαναενεργοποιηθεί ο ιός varicella-zoster, μπορεί να νιώσετε μυρμήγκιασμα, τσούξιμο, μούδιασμα ή φαγούρα υπό του δέρματος. Ο έρπης ζωστήρας, συνήθως, εμφανίζεται στη μια πλευρά του σώματος, συχνά στη μέση, στην πλάτη ή στον θώρακά σας.

Σε διάστημα 5 ημερών, μπορεί να παρατηρήσετε ένα ερυθρό εξάνθημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Μικρές ομάδες φουσκαλών οι οποίες είναι γεμάτες με διαρρέον υγρό μπορεί να εμφανιστούν στην ίδια περιοχή μερικές ημέρες αργότερα. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που ομοιάζουν με της γρίπης όπως πυρετό, κεφαλαλγία ή κόπωση.

Στο διάστημα των επόμενων 10 ημερών, οι φουσκάλες θα αποξηρανθούν και θα σχηματιστούν εσχάρες. Οι εσχάρες θα υποχωρήσουν μετά από μερικές εβδομάδες. Αφού υποχωρήσουν οι εσχάρες, κάποια άτομα εξακολουθούν να νιώθουν πόνο, την λεγόμενη μεθερπητική νευραλγία.

Άλγος

Είναι επώδυνος ο έρπης ζωστήρας;

Κάποια από τα άτομα που εμφανίζουν έρπη ζωστήρα παρουσιάζουν μόνο ελαφριά συμπτώματα, όπως τσούξιμο ή φαγούρα. Για άλλους ασθενείς  μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία. Ακόμη και μια απαλή πνοή αέρα μπορεί να τους προκαλέσει πόνο. Άλλοι ασθενείς νιώθουν οξύ πόνο χωρίς να εμφανίσουν κάποιο εξάνθημα.

Ο πόνος που οφείλεται στον έρπη ζωστήρα συνήθως εμφανίζεται στα νεύρα του θώρακα ή του λαιμού, του προσώπου ή στο κατώτερο σημείο της πλάτης. Ο ιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντί-ιικά, αντιφλεγμονώδη ή άλλου τύπου φάρμακα.

Μια μελέτη του 2017 ανακάλυψε ότι ο πόνος του έρπη ζωστήρα ίσως να οφείλεται στους ανοσοποιητικούς μας μηχανισμούς, τους οποίους πυροδοτεί η επαναδραστηριοποίηση του ιού varicella-zoster μεταβάλλοντας την λειτουργία των αισθητήριων νευρώνων.

Κατ'οίκον θεραπείες

Υπάρχουν κατ’οίκον θεραπείες για τον έρπη ζωστήρα;

Οι κατ’οίκον θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του έρπη ζωστήρα και περιλαμβάνουν:

 • δροσερά μπάνια ή ντους που καθαρίζουν και καταπραΰνουν το δέρμα
 • εφαρμογή κρύων, υγρών κομπρεσών στο εξάνθημα, ώστε να μειωθεί ο πόνος και η φαγούρα
 • εφαρμογή λοσιόν καλαμίνας ή πάστας από μαγειρική σόδα ή άμυλο καλαμποκιού και νερό ώστε να μειωθεί η φαγούρα
 • μπάνιο με κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, ώστε να ανακουφίσετε τον πόνο και τη φαγούρα
 • κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνες Α, Β-12, C και Ε καθώς και αμινοξέα λυσίνης, ώστε να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Έρπης ζωστήρα και εγκυμοσύνη

Έρπης ζωστήρας και εγκυμοσύνη

Αν και ασυνήθιστο, δεν είναι απίθανο να εμφανίσετε έρπη ζωστήρα κατά την εγκυμοσύνη. Αν έρθετε σε επαφή με άτομο που νοσεί με ανεμοβλογιά ή πάσχει από ενεργή λοίμωξη έρπη ζωστήρα, μπορεί να εμφανίσετε ανεμοβλογιά αν δεν έχετε εμβολιαστεί ή αν δεν έχετε νοσήσει ποτέ.

Ανάλογα το τρίμηνο που διανύετε, το να νοσήσετε με ανεμοβλογιά κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιες συγγενείς αναπηρίες. Ο εμβολιασμός για ανεμοβλογιά πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να αποδειχτεί ένα σημαντικό βήμα προστασίας του παιδιού σας.

Ο έρπης ζωστήρας είναι σχετικά απίθανο να προκαλέσει επιπλοκές, αλλά μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Επισκεφθείτε τον ιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε οποιοδήποτε εξάνθημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενημερωθείτε περαιτέρω για τον έρπη ζωστήρα κατά την εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη τα αντί-ιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα. Τα αντισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φαγούρας και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) μπορεί να μειώσει τον πόνο.

Έρπης ζωστήρα και κνίδωση

Έρπης ζωστήρας και κνίδωση

Αν πάσχετε από έρπη ζωστήρα, μια πάθηση που οφείλεται στον ιό varicella-zoster, λογικά θα εμφανίσετε κάποιο επώδυνο ερυθρό εξάνθημα με φουσκάλες γεμάτες με υγρό το οποίο σας προκαλεί φαγούρα στην μια πλευρά του σώματος σας. Η μοναδική περίπτωση να εμφανίσετε έρπη ζωστήρα είναι αν έχετε ήδη νοσήσει με ανεμοβλογιά.

Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι το ίδιο με την κνίδωση (ουρτικάρια), η οποία είναι φουσκωμένα σημάδια στην επιφάνεια του δέρματος που προκαλούν φαγούρα. Η κνίδωση συνήθως οφείλεται σε μια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, κάποια τροφή ή κάποιο αντικείμενο στο περιβάλλον σας.

Ομάδες κινδύνου

Ποιοι κινδυνεύουν από έρπη ζωστήρα;

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε έχει νοσήσει στο παρελθόν με ανεμοβλογιά. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν κάποια άτομα να εμφανίσουν έρπη ζωστήρα.

Οι ομάδες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • άτομα που πάσχουν από νόσους οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό του σύστημα, όπως το HIV, το AIDS ή ο καρκίνος
 • άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
 • άτομα που έχουν λάβει φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα στεροειδή ή οι φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνονται μετά από μεταμόσχευση οργάνων

Ο έρπης ζωστήρας στους ηλικιωμένους

Ο έρπης ζωστήρας0000000000000000000000000000000000000000000000000000000 εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Από τα 1 στα 3 άτομα που θα εμφανίσουν έρπη ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή τους, σχεδόν τα μισά εξ αυτών θα είναι άτομα 60 ετών και άνω. Αυτό συμβαίνει επειδή η πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων είναι αυξημένη.

Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από έρπη ζωστήρα έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν επιπλοκές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα πιο εκτεταμένα εξανθήματα και τις βακτηριδιακές λοιμώξεις που οφείλονται στις ανοιχτές φουσκάλες. Είναι επίσης πιο ευαίσθητοι σε πνευμονίες και σε εγκεφαλικές φλεγμονές, συνεπώς είναι σημαντική η επίσκεψη στον ιατρό σε αρχικό στάδιο για να λάβει κανείς αντί-ιική αγωγή. 

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει ως μέτρο πρόληψης για τα άτομα που είναι 50 ετών και άνω να εμβολιάζονται για έρπη ζωστήρα. 

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Get the new Shringrix vaccine if you are 50 or older. (2019). cdc.gov/shingles/multimedia/shringrix-50-older.html

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Shingles. mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054

3. Opstelten W, et al. (2005). Managing ophthalmic herpes zoster in primary care. 10.1136/bmj.331.7509.147

4. Shingles. (2018). nia.nih.gov/health/shingles

5. Shingles (herpes zoster). (2019). cdc.gov/shingles/index.html

6. Silva JR, et al. (2017). Neuroimmune–glia interactions in the sensory ganglia account for the development of acute herpetic neuralgia. doi.org/10.1523/JNEUROSCI.2233-16.2017

7. What everyone should know about shingles vaccine (Shingrix). (2018). cdc.gov/vaccines/vpd/shingles/public/shingrix/

8. What everyone should know about Zostavax. (2018). cdc.gov/vaccines/vpd/shingles/public/zostavax/index.html