Λοιμώδη νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ερπητική οισοφαγίτιδα

Τι είναι η ερπητική οισοφαγίτιδα;

Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι. Η ερπητική οισοφαγίτιδα είναι μία ιική λοίμωξη του οισοφάγου. Προκαλείται από τον απλό ιό του έρπητα. Οι τύποι 1 και 2 μπορούν να προκαλέσουν ερπητική οισοφαγίτιδα, παρόλο που ο τύπος 1 είναι περισσότερο κοινός.

Η ερπητική οισοφαγίτιδα δεν είναι ιδιαίτερα κοινή στα υγιή άτομα. Όμως, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσοι έχουν αυτοάνοσες παθήσεις, καρκίνο HIV ή AIDS, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Η ερπητική οισοφαγίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

 • Φλεγμονή
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Βλάβη στον οισοφάγο και το λαιμό
 • Πόνο στο στήθος

Αν έχετε την πάθηση, ο γιατρός θα σας παρακολουθεί προσεκτικά για τον έλεγχο άλλων ασθενειών ή προβλημάτων υγείας.

Μετάδοση Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Μετάδοση

Πώς εξαπλώνεται η ερπητική οισοφαγίτιδα;

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του έρπητα.

HSV-1

Ο τύπος 1 του απλού έρπητα (HSV-1) είναι η πιο κοινή αίτια της οισοφαγίτιδας. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τα ψυχρά έλκη. Γενικά μεταδίδεται με τη στοματική επαφή μέσω του σάλιου. Μπορείτε να εμφανίσετε μία λοίμωξη του λαιμού μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει στοματικά έλκη, ψυχρά έλκη ή οφθαλμικές λοιμώξεις.

Αν έχετε μολυνθεί, είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού σε άλλα άτομα. Θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με άτομα που έχουν μία ενεργή λοίμωξη. Αν γνωρίζετε ή υποπτεύεστε ότι έχετε μολυνθεί, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας και ενημερώσετε οποιονδήποτε με τον οποίο έχετε έρθει σε στενή επαφή. Ο HSV-1 μπορεί επίσης να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.

HSV-2

Ο τύπος 2 του απλού ιού του έρπητα (HSV-2) είναι μία άλλη μορφή του ιού. Συχνά θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο HSV-2 μεταδίδεται μέσω της δερματικής επαφής και προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Ο HSV-2 σπάνια προκαλεί ερπητική οισοφαγίτιδα, αλλά το στοματικό σεξ με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη από τον ιό HSV- 2 θα μπορούσε να προκαλέσει επιθετική οισοφαγίτιδα σε κάποια άτομα. Εάν έχετε μία έξαρση του έρπητα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή στοματικό διάφραγμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Πάντα θα πρέπει να ενημερώνετε το/τη σύντροφό σας. Το κλειδί στην πρόληψη της εξάπλωσης του έρπητα είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ερπητική οισοφαγίτιδα;

Τα περισσότερα άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναπτύσσουν ερπητική οισοφαγίτιδα, ακόμη και αν μολυνθούν με τον ιό του έρπητα. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε:

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή λαμβάνουν αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο. Η λήψη συγκεκριμένων από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων ή η χρήση εισπνεόμενων στεροειδών μπορεί να επηρεάσει το τοίχωμα του οισοφάγου και να προκαλέσει τη φλεγμονή του. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ερπητικής οισοφαγίτιδας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ερπητικής οισοφαγίτιδας;

Τα συμπτώματα της ερπητικής οισοφαγίτιδας περιλαμβάνουν το στόμα και άλλες περιοχές του σώματος. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι ανοιχτές πληγές στο στόμα και η δυσκολία στην κατάποση. Η κατάποση μπορεί να είναι επώδυνη εξαιτίας της φλεγμονής και της δημιουργίας ελκών στον ιστό του λαιμού. Τα στοματικά έλκη ονομάζονται επιχείλιος έρπητας.

Έτερες ενδείξεις μόλυνσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Ρίγη
 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Γενική αδιαθεσία

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ερπητική οισοφαγίτιδα;

Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και θα ελέγξει τον οισοφάγο σας με μία λεπτή κάμερα με φακό που ονομάζεται ενδοσκόπιο.

Βακτήρια, μύκητες και μία πληθώρα ιών μπορούν να προκαλέσουν μολυσματική οισοφαγίτιδα. Άλλες παθήσεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα ή η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος, συνήθως μιμούνται τα συμπτώματα της επιθετικής οισοφαγίτιδας. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει διαγνωστικά μέσα για την επιβεβαίωση της νόσου, όπως:

 • Καλλιέργεια λαιμού
 • Επίχρισμα στόματος
 • Εξετάσεις αίματος
 • Εξετάσεις ούρων

Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν το γιατρό να ταυτοποιήσει την πηγή της λοίμωξης. Ο γιατρός θα γνωρίζει ότι έχετε ερπητική οισοφαγίτιδα μόνο αν εντοπίσει συγκεκριμένα τον ιό του έρπητα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ερπητική οισοφαγίτιδα;

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ερπητικής οισοφαγίτιδας. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα ανακουφίζουν τον πόνο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα από τα παρακάτω αντιϊικά φάρμακα:

 • Ακυκλοβίρη
 • Φαμκυκλοβίρη
 • Βαλακυκλοβίρη

Εάν ο πόνος είναι έντονος, μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα παυσίπονα. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιϊικό φάρμακο για μακροπρόθεσμη χρήση για την πρόληψη επανεμφάνισης της λοίμωξης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την ερπητική οισοφαγίτιδα;

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλει και εξαρτάται από την γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνονται ταχέως στη θεραπεία και παρατηρούν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες. Όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο ανάρρωσης. Η ουλοποίηση από τη φλεγμονή μπορεί μερικές φορές να καταστήσει δύσκολη την κατάποση. Μία πιο σοβαρή απειλητική για τη ζωή επιπλοκή είναι η οισοφαγική διάτρηση, η οποία αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Όμως, η επιθετική οισοφαγίτιδα σπάνια προκαλεί οισοφαγική διάτρηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ερπητική οισοφαγίτιδα δεν εμφανίζουν κανένα σοβαρό ή μακροπρόθεσμο πρόβλημα υγείας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cronstedt, J., Bouchama, A., Hainau, B., Halim, M., Khougeer, F., & Darsouny, T. A. (1992). Spontaneous esophageal perforation in herpes simplex esophagitis. (2012, September 4). American Journal of Gastroenterology, 87(1), 124–127 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1728108

2. Mayo Clinic Staff. (2014, September 13). Diseases and conditions: Esophagitis mayoclinic.com/health/esophagitis/DS01154

3. Herpes simplex virus. (2017, January) who.int/mediacentre/factsheets/fs400/en/

4. Kadayakkara, D. K., Candelaria, A., Kwak, Y. E., & Loeser, C. (2016). Case report: Herpes simplex virus-2 esophagitis in a young immunocompetent adult. Case Reports in Gastrointestinal Medicine. Retrieved from hindawi.com/journals/crigm/2016/7603484/