Δερματολογικές παθήσεις

Ερυσίπελας

Τι είναι ο ερυσίπελας;

Ο ερυσίπελας είναι μία βακτηριακή λοίμωξη στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Είναι παρόμοια με μία άλλη δερματική διαταραχή, γνωστή ως κυτταρίτιδα, η οποία είναι λοίμωξη στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Οι δύο παθήσεις έχουν παρόμοια εμφάνιση και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Ο ερυσίπελας συνήθως προκαλείται από το στρεπτόκοκκο ομάδας Α, το ίδιο βακτήριο που προκαλεί στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Η λοίμωξη οδηγεί σε μεγάλες, ανυψωμένες, ερυθρές κηλίδες στο δέρμα. Αυτές ορισμένες φορές συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως φυσαλίδες, πυρετό και ρίγη. Ο ερυσίπελας περισσότερο συχνά επηρεάζει το πρόσωπο και τα πόδια.

Ο ερυσίπελας συχνά βελτιώνεται με την κατάλληλη θεραπεία. Η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ερυσίπελα;

Τα συμπτώματα του ερυσίπελα τυπικά περιλαμβάνουν:

Όταν ο ερυσίπελας επηρεάζει το πρόσωπο, η οιδηματώδης περιοχή συνήθως περιλαμβάνει τη μύτη και τις δύο παρειές.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του ερυσίπελα;

Ο ερυσίπελας εμφανίζεται όταν βακτήρια Streptococcus ομάδας A εισχωρούν στον εξωτερικό φραγμό του δέρματος. Αυτά τα βακτήρια ζουν φυσιολογικά στο δέρμα και σε άλλες επιφάνειες χωρίς να προκαλούν βλάβη. Όμως, μπορεί να εισέλθουν εντός του δέρματος μέσω μιας εκδοράς ή πληγής και να προκαλέσουν λοίμωξη. Παθήσεις που προκαλούν ασυνέχειες στο δέρμα, όπως το πόδι του αθλητή και το έκζεμα, μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε ερυσίπελα. Ο ερυσίπελας εμφανίζεται επίσης όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται στις ρινικές διόδους ύστερα από μία λοίμωξη στη μύτη και το λαιμό.

Άλλες αιτίες ερυσίπελα είναι οι εξής:

 • Έλκη στο δέρμα
 • Χειρουργικές τομές
 • Τσιμπήματα εντόμων
 • Δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση
 • Διογκωμένα πόδια λόγω προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτης
 • Ένεση παράνομων ουσιών, όπως ηρωίνη

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης ερυσίπελα;

Τα μικρά παιδιά (ιδιαίτερα 2 έως 6 ετών) και οι ενήλικες άνω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ερυσίπελα. Οι ηλικιωμένοι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή προβλήματα συσσώρευσης υγρών μετά από χειρουργική επέμβαση έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο ερυσίπελας;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τον ερυσίπελα πραγματοποιώντας απλά μία κλινική εξέταση και λαμβάνοντας πληροφορίες για τα συμπτώματά σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ελέγξει για διογκωμένες, ερυθρές και θερμές περιοχές του δέρματος στο πρόσωπο και τα πόδια. Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει αν είχατε πρόσφατα κάποιον άλλο τύπο λοίμωξης ή κάποιο μικροτραυματισμό, όπως γρατζουνιά.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο ερυσίπελας;

Τα περισσότερα άτομα με ερυσίπελα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση στο σπίτι, αλλά κάποιοι χρειάζονται νοσοκομειακή θεραπεία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης, το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει κατ’ οίκον θεραπείες, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Συνήθως, το πάσχον μέρος του σώματος θα πρέπει να ανυψώνεται υψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα, ώστε να μειωθεί το οίδημα. Για παράδειγμα, εάν το πόδι σας επηρεάζεται από την πάθηση, θα πρέπει να το ξεκουράζετε όσο το δυνατόν περισσότερο και να το ανυψώνεται πάνω από το επίπεδο του ισχίου. Όταν ξαπλώνετε, μπορείτε να βάζετε μαξιλάρια κάτω από το πόδι ώστε να παραμένει ανυψωμένο. Επίσης, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά και να σηκώνεστε και να περπατάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να χρειαστεί να έχετε το πόδι σας ανυψωμένο για αρκετές ημέρες ώστε να υποχωρήσει το οίδημα.

Φαρμακευτική αγωγή

Αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον ερυσίπελα. Μπορεί να λάβετε ένα από του στόματος χορηγούμενο αντιβιοτικό στο σπίτι αν έχετε μία ήπια περίπτωση της πάθησης. Συνήθως, τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για μία εβδομάδα. Πιο σοβαρές περιπτώσεις ερυσίπελα αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, όπου τα αντιβιοτικά χορηγούνται ενδοφλέβια. Τα μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι επίσης απαιτούν νοσοκομειακή θεραπεία. Περιστασιακά, για βακτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία με αντιβιοτικά, χρειάζεται να δοκιμαστεί ένας διαφορετικός τύπος φαρμάκου.

Επιπλέον, μπορεί να σας χορηγηθούν παυσίπονα για τη μείωση της δυσφορίας και του πυρετού.

Αντιμυκητιασικά φάρμακαγια το πόδι του αθλητή μπορεί να κριθούν απαραίτητα αν αυτό αποτελεί την αιτία του ερυσίπελα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση απαιτείται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις ερυσίπελα που έχουν εξελιχθεί ταχέως και προκαλούν τη νέκρωση ιστού. Μέσω της χειρουργικής επέμβασης θα αφαιρεθεί ο νεκρός ιστός.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση ένα άτομο με ερυσίπελα;

Για τα περισσότερα άτομα, τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ερυσίπελα μέσα σε μία εβδομάδα. Όμως, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε το δέρμα να επιστρέψει στο φυσιολογικό και είναι πιθανό να εμφανιστεί ξεφλούδισμα στις πάσχουσες περιοχές. Τα άτομα που έχουν διαρκή επεισόδια ερυσίπελα χρειάζονται μακροχρόνια προληπτική αντιβιοτική θεραπεία.

Χωρίς θεραπεία, βρίσκεστε σε κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

 • Απόστημα
 • Θρόμβοι αίματος
 • Γάγγραινα (νέκρωση ιστών)
 • Δηλητηρίαση του αίματος, η οποία συμβαίνει όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται στην αιματική κυκλοφορία
 • Μόλυνση των καρδιακών βαλβίδων
 • Μόλυνση των αρθρώσεων και των οστών

Είναι πιθανό η λοίμωξη να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο αν έχετε ερυσίπελα κοντά στα μάτια.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο ερυσίπελας;

Παρόλο που ερυσίπελας δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για τη μείωση του κινδύνου:

 • Διατηρείτε πάντα τις πληγές σας καθαρές.
 • Αντιμετωπίστε το πόδι του αθλητή, αν έχετε.
 • Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες ώστε να αποτρέψετε την ξηροδερμία.
 • Μην ξύνετε το δέρμα σας.
 • Αντιμετωπίστε οποιοδήποτε δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα, αποτελεσματικά.

Μπορείτε να αποτρέψετε μελλοντικά επεισόδια ερυσίπελα πραγματοποιώντας τακτικά ραντεβού με το γιατρό σας. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη δεν έχει επανεμφανιστεί ή δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cellulitis and erysipelas. (2015, February) bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=156&itemtype=document

2. Newson, L. (2015, November 4). Cellulitis and erysipelas patient.co.uk/health/Cellulitis.htm

3. Stanway, A. (2014, June). Erysipelas dermnetnz.org/bacterial/erysipelas.html