Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Έσω επικονδυλίτιδα

Τι είναι η έσω επικονδυλίτιδα;

Η έσω επικονδυλίτιδα («αγκώνας του γκολφέρ») είναι ένας τύπος τενοντίτιδας που επηρεάζει την εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Εμφανίζεται στο σημείο που οι τένοντες του πήχη συνδέονται στο οστό στο εσωτερικό μέρος του αγώνα.

Οι τένοντες συνδέουν τους μύες στα οστά. Λόγω τραυματισμού ή ερεθισμού μπορεί να γίνουν οιδηματώδεις και επώδυνοι. Παρόλο που η έσω επικονδυλίτιδα αναφέρεται ως «αγκώνας του γκολφέρ», δεν επηρεάζει μόνο τους αθλητές του γκολφ. Μπορεί να εμφανιστεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει τη χρήση των χεριών ή των καρπών, συμπεριλαμβανομένου του τένις και του μπέιζμπολ.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας;

Η έσω επικονδυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Αν έχετε έσω επικονδυλίτιδα, μπορεί να παρουσιάσετε τις ακόλουθες ενδείξεις:

 • Πόνο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα
 • Ακαμψία του αγκώνα
 • Αδυναμία στα χέρια και τους καρπούς
 • Αίσθηση τσιμπήματος ή μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών, ιδιαίτερα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο
 • Δυσκολία κίνησης του αγκώνα

Δεν είναι ασύνηθες ο πόνος στον αγκώνα να εκτείνεται σε όλο το χέρι έως τον καρπό. Αυτό καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση καθημερινών διαδικασιών, όπως να ανοίξετε μια πόρτα ή να πραγματοποιήσετε μία χειραψία. Τυπικά, η έσω επικονδυλίτιδα επηρεάζει το κυρίαρχο χέρι.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της έσω επικονδυλίτιδας;

Η έσω επικονδυλίτιδα προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, για αυτό και η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στους αθλητές. Οι αθλητές του γκολφ μπορεί να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο τενοντίτιδας από την επαναλαμβανόμενη κίνηση του μπαστουνιού, ενώ οι τενίστες την εμφανίζουν από την επαναλαμβανόμενη κίνηση του χεριού με τη χρήση της ρακέτας. Και στις δύο περιπτώσεις υπερχρηση των χεριών και των καρπών προκαλεί βλάβη στους τένοντες και πυροδοτεί πόνο, ακαμψία και αδυναμία.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για τον συγκεκριμένο τύπο τενοντίτιδας περιλαμβάνουν αθλήματα και δραστηριότητες, όπως το baseball το softball ή την άρση βαρών. Δραστηριότητες, όπως η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο και η πληκτρολόγηση στον υπολογιστή, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε έσω επικονδυλίτιδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η έσω επικονδυλίτιδα;

Εάν ο πόνος στον αγκώνα δεν βελτιώνεται, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός θα σας κάνει μία σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τα συμπτώματά σας, το επίπεδο του πόνου, το ιατρικό ιστορικό σας και οποιουσδήποτε πρόσφατους τραυματισμούς. Επίσης, θα χρειαστεί να παρέχετε πληροφορίες για τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως τα καθήκοντα στην εργασία σας, τα χόμπι σας και άλλες ενασχολήσεις.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πλήρη κλινική εξέταση και θα εφαρμόσει πίεση στην περιοχή του αγκώνα, του καρπού και στα δάχτυλα για τον έλεγχο ακαμψίας ή δυσφορίας.

Πριν τη διάγνωση της έσω επικονδυλίτιδας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία ακτίνων-Χ του εσωτερικού του αγκώνα, του χεριού του καρπού για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών πάνω, όπως κάταγμα ή αρθρίτιδα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η έσω επικονδυλίτιδα

Ο πόνος, ακαμψία και η αδυναμία που σχετίζονται με την έσω επικονδυλίτιδα μπορούν να βελτιωθούν με κατ’ οίκον θεραπείες:

 • Ξεκουράστε το χέρι σας. Η επαναλαμβανόμενη χρήση του πάσχοντος χεριού μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση και να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Σταματήστε οποιεσδήποτε δραστηριότητες περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις έως ότου ο πόνος εξαφανιστεί. Όταν ο πόνος υποχωρήσει πλήρως, μπορείτε να επανέλθετε σταδιακά στις προηγούμενες δραστηριότητές σας, ώστε να αποφύγετε ένα νέο τραυματισμό.
 • Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες για τη μείωση του οιδήματος, του πόνου και της φλεγμονής. Τυλίξτε ένα παγάκι σε μία πετσέτα και εφαρμόστε το στον αγώνα σας για έως 20 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
 • Λάβετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη μπορούν να μειώσουν το οίδημα και τη φλεγμονή. Λάβετε αυτά τα φάρμακα με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του πόνου, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ένεση στεροειδών.
 • Κάντε διατάσεις. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για εσάς για την έκταση και την ενδυνάμωση των τενόντων. Αν έχετε αδυναμία ή μούδιασμα, μπορεί να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία ή εργοθεραπεία.
 • Φορέστε νάρθηκα. Ο νάρθηκας μπορεί να μειώσει την τενοντίτιδα και την τάση των μυών. Μία άλλη επιλογή είναι να τυλίξετε έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από τον αγκώνα σας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις θα βελτιωθούν με συνταγογραφούμενα φάρμακα και κατ’ οίκον θεραπείες. Εάν τα συμπτώματά σας δεν παρουσιάζουν βελτίωση, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση ως τελευταία επιλογή.

Η εν λόγω επέμβαση είναι γνωστή ως ανοιχτή απελευθέρωση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός πραγματοποιεί μία τομή στον πήχη, κόβει τον τένοντα, απομακρύνει τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη γύρω από αυτόν και στη συνέχεια ενώνει ξανά τον τένοντα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η έσω επικονδυλίτιδα;

Η επικονδυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, αλλά υπάρχουν τρόποι μείωσης του κινδύνου και πρόληψης της πάθησης.

 • Κάντε διατάσεις πριν τις σωματικές δραστηριότητες. Πριν τη συμμετοχή σας σε αθλήματα ή άλλες σωματικές δραστηριότητες, κάντε ήπια προθέρμανση και διατάσεις για την πρόληψη τραυματισμών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ήπιο περπάτημα ή τζόκινγκ πριν την αύξηση της έντασης.
 • Εξασκείστε σωστή τεχνική. Η ακατάλληλη τεχνική μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στους αγκώνες και τους καρπούς και να προκαλέσει τενοντίτιδα. Ρωτήστε έναν προπονητή ή personal trainer για να μάθετε τη σωστή τεχνική για τις ασκήσεις γυμναστικής ή αθλήματα.
 • Ξεκουράστε το χέρι σας. Η έσω επικονδυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί αν συνεχίζετε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή αθλήματα ενώ βιώνετε πόνο. Σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί πόνο για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμό.
 • Ενδυναμώσετε το χέρι σας. Αυξάνοντας τη δύναμη του χεριού μπορείτε να αποτρέψετε την έσω επικονδυλίτιδα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε προπόνηση με ελαφριά βάρη ή να πιέζετε το μπαλάκι του τέννις.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της έσω επικονδυλίτιδας;

Η επικονδυλίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και να παρεμποδίσει οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, αλλά συνήθως δεν αποτελεί μακροχρόνιο τραυματισμό. Όσο πιο έγκαιρα ξεκουράσετε το χέρι σας και ξεκινήσετε θεραπεία τόσο πιο σύντομα θα αναρρώσετε και θα επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Golf injury prevention. (2016). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00137

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Golfer’s elbow: Prevention. mayoclinic.org/diseases-conditions/golfers-elbow/basics/prevention/con-20027964

3. Mayo Clinic Staff. (2015). Golfer’s elbow: Treatment and drugs. mayoclinic.org/diseases-conditions/golfers-elbow/basics/treatment/con-20027964

4. Medial epicondylitis. (2015). kidshealth.org/en/teens/medial-epicondylitis.html#