Εξαρτήσεις

Εθισμός στη νικοτίνη

Τι είναι ο εθισμός στη νικοτίνη;

Η νικοτίνη είναι ένα ιδιαίτερα εθιστικό χημικό συστατικό που εντοπίζεται στο φυτό του καπνού. Ο εθισμός είναι σωματικός, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι τακτικοί χρήστες επιθυμούν την εν λόγω χημική ουσία, αλλά επίσης και ψυχικός, δηλαδή οι χρήστες συνειδητά επιθυμούν τις επιπτώσεις της νικοτίνης. Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι επίσης συμπεριφορικός. Τα άτομα εξαρτώνται από δράσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση καπνού. Επίσης, συνηθίζουν τη χρήση του καπνού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως μετά το γεύμα ή υπό κατάσταση στρες.

Η νικοτίνη καταναλώνεται κυρίως μέσω εισπνοής του καπνού των τσιγάρων. Άλλοι τρόποι καπνίσματος περιλαμβάνουν τις πίπες και τα πούρα. Ο καπνός μπορεί επίσης να εισπνευστεί μέσω της μύτης σε μορφή σκόνη ή να καταναλωθεί με μάσηση των φύλλων του φυτού του καπνού.

Ο καπνός είναι επικίνδυνος. Σύμφωνα με μία μελέτη, οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα ευθύνονται για περίπου 435.000 θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με άλλα λόγια, αυτό είναι περίπου 1 στους 5 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τερματισμός του καπνίσματος, ανεξάρτητα με το χρονικό διάστημα για το οποίο έχετε υπάρξει καπνιστής/τρια, θα ωφελήσει σε σημαντικό βαθμό την υγεία σας.

Επιπτώσεις Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Στέρηση Έκβαση

Επιπτώσεις

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του εθισμού στη νικοτίνη;

Η νικοτίνη δημιουργεί ευχάριστα αισθήματα στο σώμα και το πνεύμα. Όταν χρησιμοποιείτε καπνό, ο εγκέφαλος απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η χημική ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία. Αυτό δημιουργεί ένα σύντομο αίσθημα ευχαρίστησης.

Όμως, πέρα από τη νικοτίνη, τα τσιγάρα και ο καπνός περιέχουν πολλούς καρκινογόνους παράγοντες και άλλα επιβλαβή χημικά. Τα περίπου 4.000 χημικά που εντοπίζονται στον καπνό των τσιγάρων έχουν σωματικές, ψυχικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η χρήση καπνού οδηγεί στις σοβαρές επιπλοκές της υγείας, όπως:

Το παθητικό κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπαθειών στα άτομα που βρίσκονται διαρκώς κοντά σε ενεργητικούς καπνιστές. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα παιδιά που δέχονται παθητικό κάπνισμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν:

  • Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
  • Άσθμα
  • Αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Ωτίτιδες
  • Άλλες ασθένειες

Αίτια

Τι προκαλεί τον εθισμό στη νικοτίνη;

Το κάπνισμα τσιγάρων ή η χρήση άλλων προϊόντων καπνού προκαλεί τον εθισμό στη νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική ουσία, επομένως ακόμη και η μη συχνή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.

Είναι πιθανό τα προϊόντα απεξάρτησης από το κάπνισμα, όπως οι τσίχλες, οι παστίλιες ή τα επιθέματα νικοτίνης να προκαλέσουν εθισμό στην εν λόγω ουσία. Όμως, ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Και αυτό διότι η ποσότητα νικοτίνης σε αυτά τα προϊόντα είναι χαμηλότερη και απελευθερώνεται στο σύστημα πιο αργά από ό, τι η νικοτίνη του καπνού.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη;

Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί καπνό βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης εθισμού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του εθισμού είναι η αποφυγή του καπνού.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εθισμού. Για παράδειγμα, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό εθισμού στη νικοτίνη και τα άτομα που μεγαλώνουν σε σπίτια με χρήστες καπνού είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να αναπτύξουν εθισμό.

Επιπλέον, τα άτομα που ξεκινούν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και στην ενήλικη ζωή. Μία μελέτη αναφέρει ότι το 80% των καπνιστών ξεκίνησαν το κάπνισμα πριν από τα 18 έτη. Η έναρξη του καπνίσματος σε μικρή ηλικία τείνει να αυξάνει την εξάρτηση αργότερα στη ζωή του ατόμου. Είναι λιγότερο κοινό για τους ενήλικες να ξεκινήσουν το κάπνισμα ή να εμφανίσουν εθισμό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση για τις Εξαρτήσεις.

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών ή έχουν κάποια ψυχική νόσο επίσης βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στη νικοτίνη;

Οι ενδείξεις εθισμού στη νικοτίνη περιλαμβάνουν:

  • Ανικανότητα τερματισμού χρήσης προϊόντων καπνού
  • Συμπτώματα συνδρόμου στέρησης όταν σταματά η χρήση της νικοτίνης
  • Επιθυμία καπνίσματος ακόμη και όταν προκύπτουν επιπλοκές της υγείας
  • Διαρκής χρήση προϊόντων καπνού ακόμη και αν επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο εθισμός στη νικοτίνη;

Για τη διάγνωση του εθισμού στη νικοτίνη, ο γιατρός θα συζητήσει την τρέχουσα χρήση της ουσίας και το ιατρικό ιστορικό σας. Θα καθορίσει το βαθμό της εξάρτησης και θα σας προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Τα άτομα που αναζητούν ιατρική θεραπεία για τον εθισμό τους θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να τερματίσουν το κάπνισμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο εθισμός στη νικοτίνη;

Το σωματικό μέρος του εθισμού μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Για να έχει επιτυχία, το άτομο θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να αλλάξει ρουτίνες και συμπεριφορές. Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές για τον εθισμό στη νικοτίνη, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα, θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και ομάδες υποστήριξης.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να τερματίσετε το κάπνισμα μειώνοντας την επιθυμία για τσιγάρο. Μία επιλογή είναι η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης με επιθέματα, τσίχλες, παστίλιες, ρινικά σπρέι ή εισπνεόμενα. Αυτές οι επιλογές παρέχουν τη νικοτίνη χωρίς τα υπόλοιπα επιβλαβή χημικά που εντοπίζονται στον καπνό και σάς επιτρέπουν να νικήσετε τον εθισμό με αργό και μεθοδικό τρόπο.

Οι θεραπευτικές επιλογές χωρίς νικοτίνη περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν την παραγωγή ντοπαμίνης με στόχο τη βελτίωση της διάθεσης.

Ομάδες υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να σας μάθουν τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού και να σας προσφέρουν την επαφή με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Οι θεραπείες για τον εθισμό στη νικοτίνη εστιάζουν κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στο να έχετε το χρόνο που χρειάζεστε ώστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης της κατάστασής σας. Η αποχή από τη νικοτίνη μπορεί να γίνει ευκολότερη ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Επιλέξτε σνακ που διατηρούν το στόμα και τα χέρια σας απασχολημένα.
  • Απομακρύνετε όλα τα προϊόντα καπνού από το σπίτι και το αυτοκίνητό σας.
  • Αποφύγετε καταστάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία αναζωπύρωση του προβλήματος, όπως το να βρίσκεστε κοντά σε άλλους καπνιστές.
  • Επιλέξτε υγιεινά γεύματα.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους αναφορικά με τη θεραπεία σας.
  • Θέστε μικρούς στόχους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν τους κατακτάτε.

Εναλλακτικές και φυσικές θεραπείες

Άλλες λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσατε τον εθισμό σας περιλαμβάνουν:

  • Ύπνωση
  • Βελονισμό
  • Βότανα
  • Αιθέρια έλαια

Όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε επιλογής δεν είναι ευρέως γνωστές.

Στέρηση

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στέρησης νικοτίνης;

Οι εθισμένοι χρήστες καπνού που τερματίζουν τη χρήση προϊόντων νικοτίνης θα παρουσιάσουν συμπτώματα σύνδρομο στέρησης, όπως για παράδειγμα ευερεθιστότητα, αγωνία και σωματικά συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλοι και κόπωση).

Η πρώτη εβδομάδα θα είναι χειρότερη για τα συμπτώματα στέρησης, αλλά, καθώς θα περνούν οι μέρες, τα συμπτώματα θα γίνονται όλο και πιο ήπια. Ακόμη και όταν τα συμπτώματα στέρησης έχουν υποχωρήσει, η ξαφνική πολύ έντονη επιθυμία για τσιγάρο είναι ιδιαίτερα κοινή. Η πειθαρχία είναι κρίσιμη σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του εθισμού στη νικοτίνη;

Τα άτομα που χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, καρκίνων (ιδιαίτερα καρκίνο του πνεύμονα), εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας. Ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα για το οποίο έχετε υπάρξει καπνιστής/τρια, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο προβλημάτων της υγείας τερματίζοντας το κάπνισμα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved