Τι αισθάνεσαι;

Παθολογικά

Εθισμός στην άθληση

Τι είναι ο εθισμός στην άθληση;

Ο εθισμός στην άθληση είναι μία ανθυγιεινή εμμονή με τη σωματική άσκηση. Συχνά είναι το αποτέλεσμα διαταραχών με την εικόνα του σώματος, καθώς και διατροφικών διαταραχών. Ο εθισμός στην άθληση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλους εθισμούς, που περιλαμβάνουν:

  • Εμμονή με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά
  • Συμμετοχή στη συμπεριφορά, ακόμη και αν προκαλεί σωματική βλάβη
  • Συμμετοχή στη συμπεριφορά, ακόμη και αν υπάρχει η επιθυμία τερματισμού
  • Συμμετοχή στη συμπεριφορά κρυφά

Η άθληση προκαλεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών στο νευρικό σύστημα. Αυτές οι χημικές ενώσεις δημιουργούν αίσθηση ευχαρίστησης ή επιβράβευσης. Ο εθισμός στην άθληση μπορεί εν μέρει να εξαρτάται από αυτήν την απόκριση χαράς.

Η υπερβολική απώλεια βάρους και παθήσεις που σχετίζονται με την απώλεια βάρους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εθισμού στην άθληση.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του εθισμού στην άθληση;

Η άθληση απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Αυτοί είναι οι ίδιοι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται και κατά τη διάρκεια χρήσης ουσιών. Ένα άτομο εθισμένο στην άθληση αισθάνεται επιβράβευση και χαρά όταν αθλείται. Όταν σταματάει την άσκηση, σταματά και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Ένα εθισμένο άτομο θα πρέπει να αθλείται περισσότερο για να πυροδοτεί την απελευθέρωση των χημικών ενώσεων.

Ο εθισμός στην άθληση συνήθως ξεκινά με μία επιθυμία για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μία διατροφική διαταραχή, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή εμμονή με την άσκηση. Μία σωματο-δυσμορφική διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει εθισμό στην άθληση.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εθισμού στην άθληση;

Τα άτομα που αισθάνονται πίεση να παραμείνουν «σε φόρμα» βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης εθισμού στην άθληση. Επιπλέον, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και θέτουν έναν εξαιρετικά μεγάλο στόχο απώλειας κιλών είναι επιρρεπή στον εν λόγω εθισμό.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια εικάζουν ότι 15% των ατόμων εθισμένων στην άθληση είναι επίσης εθισμένοι στο κάπνισμα, το αλκοόλ ή σε παράνομες ουσίες. Εκτιμάται ότι 25% μπορεί να έχουν άλλους εθισμούς, όπως εθισμό στο σεξ ή στα ψώνια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, παλαιότεροι χρήστες ουσιών και αλκοόλ στρέφονται στην άσκηση για να γεμίσουν το κενό που αισθάνονται από τις παλιές καταχρήσεις τους. Αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο ένας καπνιστής εθίζεται στην καφεΐνη μετά τον τερματισμό του τσιγάρου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στην άθληση;

Κοινά συμπτώματα του εθισμού στην άθληση περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ενθουσιασμού μετά την άθληση
  • Συμπτώματα στέρησης μετά από μακρές περιόδους χωρίς άθληση
  • Ανεξέλεγκτη επιθυμία για άθληση
  • Μείωση δραστηριοτήτων σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής, ώστε να υπάρχει χρόνος για άθληση
  • Μεγάλο χρονικό διάστημα προετοιμασίας για, και ανάκαμψης από, την άθληση
  • Ανικανότητα προσαρμογής σε ένα μειωμένο πρόγραμμα άθλησης

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο εθισμός στην άθληση;

Ο εθισμός στην άθληση δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί. Τα περισσότερα εθισμένα στην άθληση άτομα δεν παρατηρούν κάτι λάθος με τη συμπεριφορά τους και δεν το αναφέρουν. Επιπλέον, δεν είναι μία διάγνωση που αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια για τον εθισμό στην άθληση.

Η αυξημένη εμμονή με το fitness και η μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα συχνά υποδεικνύουν εθισμό στην άθληση. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο του προγράμματος άθλησης και των κοινωνικών σας δραστηριοτήτων για να καθορίσει εάν έχετε μη φυσιολογικά πρότυπα αναφορικά με την άσκηση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο εθισμός στην άθληση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του εθισμού στην άθληση. Ένας εθισμένος αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα και ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο της αθλητικής δραστηριότητας.

Τα εθισμένα άτομα συχνά καταφεύγουν σε νέες μορφές άσκησης ή μετριάζουν το τρέχον πρόγραμμα άθλησης. Κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τελείως την αθλητική δραστηριότητα για μία χρονική περίοδο ώστε να επανακτήσουν τον έλεγχο της επιθυμίας για άθληση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο εθισμός στην άθληση;

Για την πρόληψη του εθισμού στην άθληση, αποφύγετε τις υπερβολικές επισκέψεις στο γυμναστήριο. Περιορίστε το χρόνο που αθλείστε καθημερινά.

Κάντε διάλειμμα από την άθληση μέσα στην εβδομάδα, ώστε να επιτρέψετε στο σώμα σας να ξεκουραστεί. Αν συνειδητοποιήσετε ότι η άθληση σάς γίνεται εμμονή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το τι μπορείτε να κάνετε.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του εθισμού στην άθληση;

Η ψυχική και σωματική αφοσίωση μπορεί να αντιμετωπίσει τον εθισμό στην άθληση. Τα εθισμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν παράνομες ουσίες, αλκοόλ, καφεΐνη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα άτομο για να αντιμετωπίσει τον εθισμό στην άθληση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Sussman, S., Lisha, N., & Griffiths, M. (2011, March). Prevalence of the addictions: A problem of the majority or the minority? Evaluations & the Health Professions, 34(1), 3-56 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134413/

2. Weinstein, A., & Weinstein, Y. (2014). Exercise addiction- Diagnosis, bio-psychological mechanisms and treatment issues. Current Pharmaceutical Design, 20(25), 4062–4069 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24001300

3. Freimuth, M., Moniz, S., & Kim, S. R. (2011, October 21). Clarifying exercise addiction: Differential diagnosis, co-occurring disorders, and phases of addiction. International Journal of Environmental Research and Public Health, 8(10), 4069-4081 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210598/

4. Definition of addiction. (2011, April 19) asam.org/quality-practice/definition-of-addiction

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι