Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ

Τι είναι το εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ;

Το εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ (αλλιώς δηλητηριώδη βελανιδιά) είναι μία αλλεργική αντίδραση στα φύλλα ή τους βλαστούς του φυτού της δηλητηριώδους δρυός (Toxicodendron diversilobum). Το φυτό μοιάζει σαν ένας φυλλώδης θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 1,85 m ύψος. Σε σκιερές περιοχές, το φυτό αναπτύσσεται σαν αναρριχώμενο κλήμα. Τα φύλλα συνήθως έχουν τρία ξεχωριστά φυλλάρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν έως και 9 φυλλάρια, με μήκος από 2,5 έως 10 εκατοστά.

Την άνοιξη, τα φύλλα γίνονται κόκκινα ή πράσινα. Το φυτό παράγει μικρά άνθη, λευκά, κίτρινα ή πράσινα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φύλλα γίνονται πράσινα και το φυτό αναπτύσσει καρπούς. Στο τέλος καλοκαιριού, τα φύλλα γίνονται ερυθρά ή πορτοκαλί.

Όπως και ο δηλητηριώδης κισσός, η δηλητηριώδης δρυς απελευθερώνει ένα έλαιο ονομάζεται urushiol όταν υφίσταται βλάβη. Το αλλεργιογόνο απορροφάται εντός του δέρματος όταν αγγίζετε το φυτό.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, μόνο περίπου 15-20% των ατόμων δεν είναι αλλεργικά στη δηλητηριώδη βελανιδιά. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του εξανθήματος από τη δηλητηριώδη βελανιδιά είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε το φυτό και να αποφεύγετε την επαφή με αυτό.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στη δηλητηριώδη δρυ;

Αν είστε αλλεργικός/ή στη δηλητηριώδη δρυ, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα σε μία με έξι ημέρες μετά την έκθεση. Ως επί το πλείστον, θα τα παρατηρήσετε μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες.

Η πιο προφανής ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης είναι ένα δερματικό εξάνθημα που ονομάζεται δερματίτιδα. Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο, κνησμό ή ήπιο δερματικό ερεθισμό. Με την πάροδο του χρόνου, το ερυθρό εξάνθημα γίνεται όλο και πιο κνησμώδες. Το εξάνθημα θα επιδεινωθεί στις περιοχές που ήρθαν σε άμεση επαφή με το φυτό. Σπυράκια θα αρχίσουν να σχηματίζονται και τελικά θα εξελιχθούν σε μεγάλες φυσαλίδες από τις οποίες εξέρχεται υγρό. Μέσα σε λίγες μέρες, οι φυσαλίδες θα αρχίσουν να ξεραίνονται και να σχηματίζουν κρούστα.

Το εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί γύρω από τους καρπούς, τους αστραγάλους και το λαιμό, όπου το δέρμα είναι λεπτότερο. Το εξάνθημα συνήθως παρουσιάζει τη μέγιστη αύξηση περίπου μία εβδομάδα μετά την έκθεση και διαρκεί 5 έως 12 μέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ή περισσότερο.

Ποιες είναι οι ενδείξεις μιας απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης;

Αν είστε αλλεργικός/ή σε κάτι, η αντίδραση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν εκτεθείτε στο αλλεργιογόνο. Ενδείξεις μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι οι εξής:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Οίδημα στο πρόσωπο ή τους οφθαλμούς
  • Εξάνθημα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα
  • Εξάνθημα που καλύπτει περισσότερο από το 25% του σώματος
  • Ενδείξεις λοίμωξης, όπως διαρροή πύου ή κίτρινου υγρού από τις φυσαλίδες, ή φυσαλίδες που έχουν οσμή
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες

Αυτά τα συμπτώματα είναι απειλητικά για τη ζωή και χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Θεραπεία

Κατ’ οίκον θεραπείες για το εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ

Ως επί το πλείστον, το εξάνθημα από τα δηλητηριώδη δρυ μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Αν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα ρούχα σας. Πλύνετε τα ρούχα και οτιδήποτε άλλο έχει έρθει σε επαφή με το δηλητήριο. Τα έλαια από το φυτό μπορούν να παραμείνουν σε ρούχα και άλλα αντικείμενα και να σας προκαλέσουν εκ νέου εξάνθημα.

Πλύνετε το σώμα σας με άφθονο χλιαρό νερό και σαπούνι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα χέρια, τα δάχτυλα των χεριών και οποιοδήποτε περιοχή του δέρματος έχει έρθει σε επαφή με το φυτό.

Το εξάνθημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα κνησμώδες και η επιθυμία να το ξύσετε πολύ ισχυρή, όμως ο ξεσμός μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Το άγγιγμα των φυσαλίδων επίσης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Κάντε μπάνιο με χλιαρό ή δροσερό νερό για να ανακουφίσετε τον κνησμό.

Μη συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως η λοσιόν καλαμίνης ή η κρέμα υδροκορτιζόνης, μπορούν προσωρινά να μειώσουν το αίσθημα κνησμού. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε δροσερές κομπρέσες στις κνησμώδεις περιοχές. Αντιισταμινικά δισκία επίσης βοηθούν στον κνησμό. Όμως να είστε προσεκτικοί, τα αντιισταμινικά στο δέρμα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Επισκεφτείτε το γιατρό ή το δερματολόγο σας αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε 10 ημέρες. Το εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ μπορεί να διαγνωστεί από την εμφάνιση.

Μετάδοση

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν

Το έλαιο urushiol μπορεί να μεταδοθεί. Μπορεί να αναπτύξετε αλλεργική αντίδραση αγγίζοντας το φυτό, αλλά και ρούχα ή αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το φυτό. Το εξάνθημα από τη δηλητηριώδη δρυ από μόνο του δεν είναι μεταδοτικό. Δεν υπάρχει έλαιο εντός των φυσαλίδων, επομένως το εξάνθημα δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος μέσω της αφής ή του ξεσμού, παρόλο που πρέπει να αποφεύγεται και η αφή και ο ξεσμός. Το εξάνθημα δεν μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο.

Η καύση δηλητηριώδους δρυός βοηθά στην εξάπλωση του ελαίου μέσω του καπνού οδηγώντας σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των πνευμόνων. Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν έχετε εκτεθεί σε καπνό καιόμενης δηλητηριώδους δρυός.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved