Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

Τι είναι το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας (ή δερματίτιδα εκ σπαργάνων) είναι ένας ερεθισμός του δέρματος. Εμφανίζεται στα βρέφη και είναι μία κοινή πάθηση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζει έως 35% των παιδιών κάτω των δύο ετών. Τα περισσότερα παιδιά υφίστανται εξάνθημα στην περιοχή της πάνας τουλάχιστον μία φορά προτού εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα (Medscape, 2012).

Επίσης γνωστό ως δερματίτιδα στην περιοχή της πάνας, το εξάνθημα αυτό προκαλεί αίσθηση καψίματος και ερυθρότητα στο δέρμα το οποίο έρχεται σε επαφή και τρίβεται με την πάνα.

Ποιοι είναι οι τύποι εξανθήματος στην περιοχή της πάνας;

Το παρόν άρθρο εστιάζει στο κοινό εξάνθημα στην περιοχή της πάνας, ή δερματίτιδα στην περιοχή της πάνας, το οποίο ανταποκρίνεται στη βασική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει συχνές αλλαγές της πάνας.

Άλλοι τύποι δερματικού εξανθήματος μπορούν να επιδεινωθούν από τη χρήση πάνας. Αυτά τα εξανθήματα περιλαμβάνουν άλλες μορφές δερματίτιδας, ψωρίαση και εξανθήματα που προκαλούνται από παθήσεις όπως η σύφιλη, ο HIV και το μολυσματικό κηρίο.

Αίτια

Τι προκαλεί το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας εμφανίζεται όταν ένα παιδί παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με λερωμένη πάνα. Η διάρροια μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Κάποιες φορές, ένα παιδί μπορεί να βιώσει για πρώτη φορά εξάνθημα στην περιοχή της πάνας όταν ξεκινάει τις στερεές τροφές ή λαμβάνει αντιβιοτικά. Τα βρέφη που θηλάζουν μπορεί να εμφανίσουν διάρροια από αυτά που καταναλώνει η μητέρα και περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο παιδί.

Τα βρέφη κενώνουν το έντερό τους κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, επομένως είναι σημαντικό να τα αλλάζετε διαρκώς. Η όξινη φύση των ανθρώπινων αποβλήτων επιτρέπει την υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία ερεθίζουν το δέρμα.

Μερικές φορές, οι πάνες είναι πολύ σφιχτές ή δεν εφαρμόζουν σωστά και προκαλούν εξάνθημα. Χημικά από απορρυπαντικά ή άλλα προϊόντα που αγγίζουν το δέρμα του βρέφους, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πάνας, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εξανθήματος στην περιοχή της πάνας;

Περίπου 1 στα 3 παιδιά εμφανίζουν εξάνθημα στην περιοχή της πάνας. Τα βρέφη που θηλάζουν βρίσκονται σε μειωμένο κίνδυνο λόγω της μειωμένης οξύτητας στη διατροφή τους. Όλα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που φορούν πάνες μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα. Συνήθως, το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας δεν αποτελεί πρόβλημα έως την ηλικία των τριών εβδομάδων. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για βρέφη μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους.

Περιστασιακά, το εξάνθημα της πάνας περνά από βρέφος σε βρέφος.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξανθήματος της στην περιοχή της πάνας;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό στο δέρμα. Επιπλέον, το πάσχον δέρμα είναι θερμό στην αφή. Οι γονείς ή όσοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού θα πρέπει να καλέσουν το γιατρό εάν ένα ανοιχτό κόκκινο εξάνθημα στην περιοχή της πάνας διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες ή συνοδεύεται από έντονη οσμή ούρων, κάτι το οποίο μπορεί να υποδεικνύει αφυδάτωση (Cincinnati Children’s Hospital, 2012).

Άλλες στιγμές που πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα είναι όταν το εξάνθημα σχηματίζει φυσαλίδες ή το βρέφος εμφανίζει πυρετό (Mayo Clinic, 2012).

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας είναι ιδιαίτερα κοινό. Τα περισσότερα άτομα που φροντίζουν βρέφη το αναγνωρίζουν μόλις το δουν. Μερικές φορές θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό, ο οποίος θα προσφέρει εξειδικευμένη άποψη με βάση τα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει το βρέφος ή άλλα αντικείμενα.

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας που προκαλείται από μυκητιασικές λοιμώξεις μερικές φορές εμφανίζεται όταν το βρέφος λαμβάνει αντιβιοτικά. Αυτού του είδους τα εξανθήματα δεν βελτιώνονται χωρίς τη χρήση συνταγογραφούμενων αλοιφών.

Όταν μιλήσετε με το γιατρό, θα πρέπει να τον ενημερώσετε για τη μάρκα της πάνας, των λοσιόν, των απορρυπαντικών και άλλων οικιακών αντικειμένων με τα οποία το βρέφος έρχεται σε επαφή.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας;

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific World Journal το 2012 υποδεικνύει ότι οι κρέμες με συστατικά φυτικής προέλευσης, όπως η αλόη και η καλέντουλα, βοηθούν στην καταπολέμηση του εξανθήματος στην περιοχή της πάνας (Panahi et al., 2012). Συγκεκριμένα, η καλέντουλα καταπολεμά τη φλεγμονή και τα βακτήρια, τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα στο εν λόγω εξάνθημα.

Τοπικές κρέμες και αλοιφές συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του εξανθήματος στην περιοχή της πάνας και περιλαμβάνουν:

  • Υδροκορτιζόνη για τη μείωση του οιδήματος
  • Αντιμυκητιασικές ή αντιβιοτικές κρέμες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων (ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει επίσης από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά)
  • Οξείδιο του ψευδαργύρου
  • Κρέμες και αλοιφές που περιέχουν στεροειδή (θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό την αυστηρή επίβλεψη του γιατρού)

Κατ’ οίκον φροντίδα για το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

Συνήθως είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε περιστασιακές εξάρσεις του εξανθήματος στην περιοχή της πάνας με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και έξυπνες πρακτικές στο σπίτι. Η καλύτερη πρόληψη είναι επίσης η καλύτερη θεραπεία: συχνή αλλαγή της πάνας.

  • Βεβαιωθείτε ότι η πάνα εφαρμόζει κατάλληλα στο βρέφος και δεν είναι πολύ σφιχτή. Η πάνα θα πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση του αέρα στις ευαίσθητες περιοχές. Προσπαθήστε να αφήνετε το μωρό να κοιμάται χωρίς πάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μη χρησιμοποιείτε πολλά σαπούνια ή υγρά μαντηλάκια με αλκοόλ ή άρωμα. Μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
  • Μη χρησιμοποιείτε πούδρα ταλκ, γιατί είναι επιβλαβής για τα βρέφη όταν εισπνέεται.

Πρόγνωση

Ποια είναι η πρόγνωση για το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας συνήθως υποχωρεί με κατ’ οίκον θεραπείες μέσα σε μία με δύο ημέρες. Αν αυτό δεν συμβεί, καλέστε τον παιδίατρο.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και γκρίνια στα βρέφη. Αυτό μπορεί να προληφθεί αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πλένετε τους γλουτούς του βρέφους με νερό κάθε φορά που αλλάζετε πάνα. Σκουπίστε το ταμποναριστά με μία μαλακή πετσέτα. Μη χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα που περιέχουν αλκοόλ ή αρώματα.
  • Διατηρήστε τις πάνες χαλαρές. Προσπαθήστε να αφήνετε το βρέφος χωρίς πάνα όσο το δυνατόν πιο συχνά.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας αλοιφή με οξείδιο του ψευδαργύρου και βαζελίνη. Είναι σημαντικές κατ’ οίκον θεραπείες για την καταπολέμηση του εξανθήματος στην περιοχή της πάνας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Diaper Rash. (2012, May 15). Medscape Reference. Retrieved August 12, 2013, from emedicine.medscape.com/article/801222-overview

2. Diaper Rash. (2010, July). Cincinnati Children's Hospital. Retrieved Aug. 12, 2013, from http://www.cincinnatichildrens.org/health/d/diaper-rash/

3. Diaper rash. (2013, July 13). Mayo Clinic. Retrieved Aug. 12, 2013, from http://www.mayoclinic.com/health/diaper-rash/DS00069

4. Panahi, Y., et. al. (2012, April 19). A Randomized Comparative Trial on the Therapeutic Efficacy of Topical Aloe vera and Calendula officinalis on Diaper Dermatitis in Children. Scientific World Journal. Retrieved Aug. 12, 2013, from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3346674/?report=classic