Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Εξάρθρωση επιγονατίδας

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συμβαίνει όταν η επιγονατίδα βγαίνει εντελώς από την αύλακα στο άκρο του μηριαίου οστού και έρχεται να ακουμπήσει στο εξωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Το εξάρθρημα της επιγονατίδας μπορεί να συμβεί με ή χωρίς σημαντικό τραυματισμό την πρώτη φορά που συμβαίνει το εξάρθρημα, και η επιγονατίδα μπορεί να εξαρθρωθεί πολύ πιο εύκολα στη συνέχεια.

Συμπτώματα Θεραπεία Χειρουργική Αντιμετώπιση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα εξάρθρωσης του επιγονατίδας;

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας προκαλεί σημαντικό πόνο και παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος. Η επιγονατίδα σχεδόν πάντα εξαρθρώνεται προς το εξωτερικό της άρθρωσης. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι συνήθη συμπτώματα του εξαρθρήματος της επιγονατίδας. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να δημιουργηθούν μώλωπες γύρω και κάτω από την άρθρωση του γόνατος. Τα τυπικά σημάδια εξάρθρωσης της επιγονατίδας περιλαμβάνουν:

  • Ένα επώδυνο κρότο στο γόνατο
  • Αδυναμία ευθυγράμμισης του ποδιού (κρατιέται με το γόνατο λυγισμένο)
  • Πρήξιμο και παραμόρφωση του μπροστινού μέρους του γόνατος

Το εξάρθρημα επιγονατίδας δεν πρέπει να συγχέεται με το εξάρθρημα γόνατος. Ένα εξάρθρημα γόνατος συμβαίνει όταν το οστό του μηρού (μηριαίο οστό) και το οστό της κνήμης χάνουν την επαφή τους, σαν το γόνατο να κάμπτεται προς λάθος κατεύθυνση. Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συμβαίνει με την απομάκρυνση της επιγονατίδας από την αύλακά της στο μηριαίο οστό. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις εξάρθρωση γόνατος για να περιγράψουν την εξάρθρωση της επιγονατίδας- αυτό είναι εσφαλμένο. Η αστάθεια της επιγονατίδας μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εξάρθρωση της επιγονατίδας έξω από τη φυσιολογική της αύλακα, ή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήσεις ότι η επιγονατίδα είναι ασταθής μέσα στην αύλακά της. Οι αισθήσεις αστάθειας μπορεί να ονομάζονται ατελής εξάρθρωση και όχι εξάρθρωση.

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες εξαρθρώσεις επιγονατίδας;

Όταν η επιγονατίδα βγαίνει από την άρθρωση την πρώτη φορά, οι σύνδεσμοι που κρατούσαν την επιγονατίδα στη θέση της σχίζονται. Η πιο σημαντική δομή που έχει υποστεί ρήξη ονομάζεται έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος. Αυτός ο σύνδεσμος ασφαλίζει την επιγονατίδα στο εσωτερικό (μεσαίο) τμήμα του γόνατος. Όταν συμβαίνει εξάρθρωση της επιγονατίδας, ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος μπορεί να σχιστεί ή να διαταθεί. Μόλις ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος υποστεί ρήξη, συχνά δεν επουλώνεται με την κατάλληλη τάση και η επιγονατίδα μπορεί στη συνέχεια να εξαρθρωθεί πιο εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα της επιγονατίδας μπορεί να συνεχίσουν να συμβαίνουν σε ορισμένους ασθενείς που έχουν αυτόν τον τραυματισμό.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για την εξάρθρωση της επιγονατίδας;

Τα περισσότερα εξαρθρήματα της επιγονατίδας θα επανέλθουν στη θέση τους από μόνα τους, αλλά αν όχι, αντιμετωπίζονται με άμεση ανάταξη (επανατοποθέτηση) της επιγονατίδας. Οι περισσότεροι ασθενείς θα μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά, και ενώ η επανατοποθέτηση της επιγονατίδας είναι σχετικά απλή, ο πόνος και ο μυϊκός σπασμός μπορεί να εμποδίσουν την εύκολη πραγματοποίησή της. Ως εκ τούτου, μπορεί να χορηγηθεί αναισθησία (τοπική ή γενική) για να βοηθηθεί η επανατοποθέτηση της επιγονατίδας. Μετά την επανατοποθέτησή της, η θεραπεία αρχίζει συνήθως με θεραπεία R.I.C.E. (rest, ice, compression, elevation) για τον έλεγχο του πόνου και τη βοήθεια με το πρήξιμο. Συνήθως προσφέρονται πατερίτσες και νάρθηκας γόνατος για τον έλεγχο του πόνου. Αν και η αποφυγή βάρους στο πόδι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι απαραίτητο να μην ασκείται όλο το βάρος στο πόδι. Μόλις υποχωρήσει το οξύ οίδημα, η θεραπεία μπορεί να προχωρήσει. Η επόμενη φάση της θεραπείας αποτελείται συνήθως από φυσικοθεραπεία και στήριξη της επιγονατίδας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα εξαρθρήματα της επιγονατίδας μπορεί να αποτελέσουν επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Με την ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση και με τη χρήση εξειδικευμένων νάρθηκων γόνατος, η ελπίδα είναι να σταθεροποιηθεί το γόνατο ώστε να αποφευχθεί ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός. Σε ασθενείς που έχουν υποτροπιάζοντα (επαναλαμβανόμενα) εξαρθρήματα, υπάρχουν χειρουργικές επιλογές. Η συνήθης θεραπεία είναι η ανακατασκευή του συνδέσμου που τραβά από το εσωτερικό της επιγονατίδας για να κρατηθεί στη θέση του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται μια αναπροσαρμογή του άκρου, που περιλαμβάνει κοπή και επανατοποθέτηση οστού.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Συνιστάται χειρουργική επέμβαση μετά την πρώτη εξάρθρωση του επιγονατίδας;

Πρόσφατα αναπτύχθηκε ενδιαφέρον για την πρόληψη αυτών των επαναλαμβανόμενων εξαρθρώσεων. Κάθε φορά που η επιγονατίδα εξαρθρώνεται, ο χόνδρος μπορεί να τραυματιστεί και οι σύνδεσμοι να "ξεχειλώσουν" περισσότερο. Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης αρθρίτιδας από επαναλαμβανόμενα τραύματα έχουν κάνει ορισμένους γιατρούς πιο επιθετικούς στην προσπάθεια να αποτρέψουν τα επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα. Ορισμένοι χειρουργοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική ανατομία με την αποκατάσταση του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου μετά από ένα πρώτο εξάρθρημα. Εάν ο χειρουργός σας συνιστά χειρουργική επέμβαση και δεν είστε σίγουροι για το αν πρέπει να προχωρήσετε, δεν βλάπτει ποτέ να αναζητήσετε μια άλλη γνώμη. Απλά να θυμάστε: δεν υπάρχει πάντα μια σωστή και μια λάθος απάντηση. Ενώ ορισμένοι χειρουργοί και ασθενείς μπορεί να έχουν ισχυρές απόψεις, δεν υπάρχει πάντα μια ξεκάθαρη απάντηση για το πώς να προχωρήσετε καλύτερα. Ποτέ δεν βλάπτει να αναζητήσετε κάποια άλλη συμβουλή. Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι οι πολλές συμβουλές μπορεί να αμβλύνουν τη σκέψη. Εάν βρείτε έναν χειρουργό που εμπιστεύεστε και είστε βέβαιοι ότι φροντίζει για το συμφέρον σας, τότε το να παραμείνετε μαζί του μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας!

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. First patellar dislocation: from conservative treatment to return to sport https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.11138/jts/2014.2.3.141

2. Current Concepts for Patellar Dislocation http://archtrauma.kaums.ac.ir/article_62228.html

3. Knee Dislocation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470595/

4. Patellar Instability https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/patellar-instability

5. Surgical versus non‐surgical interventions for treating patellar dislocation https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008106.pub2/full

6. Does Operative Treatment of First-Time Patellar Dislocations Lead to Increased Patellofemoral Stability? A Systematic Review of Overlapping Meta-analyses https://www.arthroscopyjournal.org/article/S0749-8063(14)00966-9/fulltext