Παθολογικά

Εξάρθρωση ώμου

Ένα ανεξήγητος πόνος στον ώμο μπορεί να έχει ποικίλα αίτια, συμπεριλαμβανομένης και της εξάρθρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, η αναγνώριση ενός εξαρθρωμένου ώμου είναι πολύ απλή – το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιταχτείτε στον καθρέπτη. Η πάσχουσα περιοχή μπορεί να είναι ορατά παραμορφωμένη και να συνοδεύεται από ανεξήγητο οίδημα (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Πώς φαίνεται εξωτερικά ένας εξαρθρωμένος ώμος; Προέλευση εικόνας: https://coreem.net/core/shoulder-dislocation/

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν ο ώμος σας έχει εξαρθρωθεί, είναι άμεση προτεραιότητα να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό για να αποφύγετε περαιτέρω πόνο και τραυματισμό.

Όσο βρίσκεστε εν αναμονή του ραντεβού σας, μην κινείτε τον ώμο σας και μην προσπαθείτε να τον επαναφέρετε στη σωστή θέση. Εάν επιχειρήσετε μόνοι σας να επανατοποθετήσετε τον ώμο στην άρθρωση, είστε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης ακόμη σοβαρότερης βλάβης του ώμου, της άρθρωσης, καθώς επίσης και των νεύρων, των συνδέσμων, των αιμοφόρων αγγείων και των μυών της περιοχής.

Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να κρατήσετε τον ώμο σας σε σταθερή θέση φορώντας νάρθηκα, έως ότου επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και της διόγκωσης. Ο πάγος μπορεί επίσης να ελέγξει τυχόν εσωτερική αιμορραγία ή συσσώρευση υγρών γύρω από την άρθρωση.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Σύνοψη

Συμπτώματα

Σε συνδυασμό με την διόγκωση και τον έντονο πόνο, ένας εξαρθρωμένος ώμος μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς. Αυτές οι ανεξέλεγκτες κινήσεις δύνανται να επιδεινώσουν τον πόνο. Επίσης, είναι πιθανό να νιώσετε ότι ο πόνος μετακινείται προς το πάνω ή το κάτω μέρος του χεριού, ξεκινώντας από τον ώμο και προχωρώντας προς τον αυχένα.

Διάγνωση

Κατά το ραντεβού, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το:

  • Πώς τραυματίσατε τον ώμο σας
  • Πόσο καιρό βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση
  • Ποια άλλα συμπτώματα εμφανίζετε
  • Εάν έχετε υποστεί ξανά εξάρθρωση

Η λεπτομερής γνώση των συνθηκών εξάρθρωσης του ώμου – αν ήταν από πτώση, αθλητικό τραυματισμό ή άλλο είδος ατυχήματος – θα βοηθήσει τον γιατρό στην καλύτερη εκτίμηση του τραυματισμού και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ο γιατρός επίσης θα παρατηρήσει πόσο καλά μπορείτε να κινήσετε τον ώμο σας και αν νιώθετε κάποια διαφοροποίηση στον πόνο ή το μούδιασμα κατά την κίνηση. Θα ελέγξει και τον παλμό σας, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υφίσταται τραυματισμός σχετικός με αρτηρία, και θα κάνει εκτίμηση ύπαρξης τραυματισμένου νεύρου.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων θα σας ζητηθεί μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ για μια καλύτερη απεικόνιση του τραυματισμού. Η ακτινογραφία θα αναδείξει και οποιαδήποτε επιπρόσθετη βλάβη του ώμου ή σπασμένα οστά, τα οποία δεν είναι ασυνήθη στις εξαρθρώσεις.

Θεραπεία

Όταν πλέον ο γιατρός αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα του τραυματισμού σας, θα ξεκινήσει η θεραπεία. Αρχικά, θα επιχειρήσει μία κλειστή ανάταξη του ώμου.

  1. Κλειστή ανάταξη

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα προσπαθήσει να πιέσει τον ώμο ξανά μέσα στην άρθρωση (Εικόνα 3). Μπορεί να σας χορηγήσει ένα ήπιο κατασταλτικό ή ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο εκ των προτέρων, για να βοηθήσει στην μείωση οποιασδήποτε δυσφορίας. Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ θα χρειαστεί μετά την ανάταξη για να επιβεβαιώσει ότι ο ώμος βρίσκεται πλέον στην σωστή θέση.

Όταν ο ώμος τοποθετηθεί πίσω στην άρθρωση, ο πόνος θα πρέπει να υποχωρήσει.

  1. Ακινητοποίηση

Όταν ο ώμος επανατοποθετηθεί, ο γιατρός πιθανώς να σας προτείνει την χρήση νάρθηκα με στόχο την αποφυγή των κινήσεων ενόσω η άρθρωση επουλώνεται. Είναι εκείνος που θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα της ακινητοποίησης. Βάσει του τραυματισμού, αυτό μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες ως τρεις εβδομάδες.

  1. Φαρμακευτική αγωγή

Ενώ συνεχίζεται η επούλωση και η ανάκτηση της δύναμης του ώμου, πιθανώς να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του πόνου. Συνήθη φάρμακα είναι η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Επίσης μπορείτε να εφαρμόζετε πάγο για να απαλύνετε τον πόνο και το πρήξιμο.

Εάν ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεστε κάτι πιο ισχυρό, θα προτείνει συνταγογραφούμενα παυσίπονα, υδροκωδόνη ή τραμαδόλη.

  1. Εγχείρηση

Σε σοβαρές περιπτώσεις η εγχείρηση μπορεί να είναι απαραίτητη. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι το τελευταίο καταφύγιο και επιστρατεύεται μόνο αν η κλειστή ανάταξη έχει αποτύχει ή αν υπάρχει εκτεταμένη βλάβη στα παρακείμενα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μία εξάρθρωση μπορεί να προκαλέσει αγγειακό τραυματισμό σε μία κύρια φλέβα ή αρτηρία. Αυτό απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Εγχείρηση στην κάψουλα ή άλλους μαλακούς ιστούς μπορεί επίσης να χρειαστεί, αλλά συνήθως πραγματοποιείται σε δεύτερο χρόνο.

  1. Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε την δύναμή σας και να βελτιώσετε το εύρος κίνησης. Ο γιατρός θα σας προτείνει κάποιον φυσικοθεραπευτή και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Ο τύπος και η διάρκεια της φυσικοθεραπείας εξαρτώνται από τον βαθμό του τραυματισμού. Μπορεί να χρειαστεί λίγες συνεδρίες την εβδομάδα για ένα μήνα ή παραπάνω.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας προτείνει ασκήσεις για το σπίτι. Πιθανώς να υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις που θα πρέπει να αποφεύγετε, για να προλάβετε μία νέα εξάρθρωση, και συγκεκριμένες ασκήσεις που θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να εκτελείτε βασισμένες στον τύπο εξάρθρωσης που είχατε. Είναι πολύ σημαντικό να τις πραγματοποιείτε τακτικά και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες.

Απαγορεύεται να συμμετέχετε σε αθλήματα ή κουραστικές και επίπονες εργασίες, έως ότου ο γιατρός κρίνει ότι δεν διατρέχετε κάποιον κίνδυνο. Εάν λάβετε μέρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς την έγκριση του γιατρού, θα προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στον ώμο.

  1. Κατ' οίκον φροντίδα

Η τοποθέτηση πάγου στον ώμο βοηθά με τον πόνο και την φλεγμονή. Εφαρμόστε κρύα κομπρέσα για 15-20 λεπτά την φορά κάθε δύο ώρες για τις δύο πρώτες ημέρες.

Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε και την τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας, διότι η θερμότητα θα βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών. Εφαρμόστε την για 20 λεπτά την φορά για όσο διάστημα αισθάνεστε την ανάγκη.

Σύνοψη

Μπορεί να χρειαστεί από 12 έως 16 εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωση από εξάρθρωση ώμου. Ύστερα από τις δύο πρώτες εβδομάδες θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις καθημερινές σας ασχολίες, πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.

Αν ο στόχος σας είναι να επιστρέψετε σε κάποιο άθλημα, στην κηπουρική ή σε άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν βάρη, οι κατευθυντήριες γραμμές του γιατρού γίνονται ακόμη πιο κρίσιμες. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες νωρίτερα από το επιτρεπόμενο, μπορεί να τραυματίσει περαιτέρω τον ώμο και να σας αποκλείσει πλήρως από αυτές στο μέλλον.

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται 2-3 μήνες προτού επιχειρήσετε μία καταπονητική ενέργεια. Ανάλογα με το είδος της εργασίας σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αναρρωτική άδεια ή προσωρινή μετακίνηση σε νέα θέση.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Dislocated shoulder. (2017). nhs.uk/conditions/dislocated-shoulder/Pages/Introduction.aspx

2. Mayo Clinic Staff. (2014). Dislocated shoulder: Symptoms. mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocated-shoulder/basics/symptoms/con-20032590

3. Mayo Clinic Staff. (2014). Dislocated shoulder: Causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocated-shoulder/basics/causes/con-20032590

4. Mayo Clinic Staff. (2014). Dislocated shoulder: Treatments and drugs. mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocated-shoulder/basics/treatment/con-20032590

5. Mayo Clinic Staff. (2014). Dislocated shoulder: Lifestyle and home remedies. mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocated-shoulder/basics/lifestyle-home-remedies/con-20032590