Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξετάσεις ακοής για ενήλικες

Τι είναι οι εξετάσεις ακοής;

Οι εξετάσεις αυτές αξιολογούν την ικανότητα ακοής. Στη φυσιολογική ακοή, τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν εντός του ωτός (του αφτιού) προκαλώντας τη δόνηση του τυμπάνου. Η δόνηση αυτή προωθεί τα ηχητικά κύματα περαιτέρω εντός του ωτός, όπου ενεργοποιούνται νευρικά κύτταρα να αποστείλουν ηχητικές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αυτές οι πληροφορίες μεταφράζονται στους ήχους που ακούτε.

Η απώλεια ακοής εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα σε ένα ή περισσότερα μέρη του ωτός, στα νεύρα εντός του ωτός ή στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την ακοή. Υπάρχουν τρεις τύποι απώλειας ακοής:

 • Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (επίσης γνωστή ως νευρική κώφωση). Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής προκαλείται από ένα πρόβλημα στη δομή του ωτός ή/και στα νεύρα που ελέγχουν την ακοή. Μπορεί να είναι συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) ή να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή του ατόμου. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι συνήθως μόνιμη. Ο εν λόγω τύπος απώλειας ακοής κυμαίνεται από ήπιος (ανικανότητα να ακούσετε συγκεκριμένους ήχους) έως πολύ σοβαρός (ανικανότητα να ακούσετε οποιονδήποτε ήχο).
 • Βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής προκαλείται από απόφραξη στη μετάδοση του ήχου εντός του ωτός. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως είναι κοινή σε βρέφη και μικρά παιδιά και συνήθως προκαλείται από λοιμώξεις του ωτός ή συσσώρευση υγρού στα αφτιά. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας είναι συνήθως ήπια, προσωρινή και αντιμετωπίσιμη.
 • Μικτός τύπος, συνδυασμός νευροαισθητήριας βαρηκοΐας και βαρηκοΐας αγωγιμότητας.

Η απώλεια ακοής είναι κοινή στους ηλικιωμένους. Περίπου ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 65 ετών παρουσιάζουν βαρηκοΐα, συνήθως το νευροαισθητήριο τύπο. Αν διαγνωστείτε με βαρηκοΐα, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αντιμετωπίσετε ή να διαχειριστείτε την πάθηση.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις ακοής;

Χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν έχετε πρόβλημα ακοής και πόσο σοβαρό είναι.

Γιατί χρειάζομαι τις εξετάσεις ακοής;

Μπορεί με χρειαστείτε αυτές τις εξετάσεις αν παρουσιάζετε συμπτώματα απώλειας ακοής, όπως:

 • Δυσκολία να κατανοήσετε το συνομιλητή σας, ιδιαίτερα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον
 • Διαρκή ανάγκη επανάληψης των λεγομένων από τους άλλους
 • Δυσκολία να ακούσετε ήχους υψηλής συχνότητας
 • Ανάγκη για αυξημένη ένταση στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο
 • Εμβοές

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις ακοής;

Οι εξετάσεις της ακοής πραγματοποιούνται από τον παθολόγο ή από έναν εξειδικευμένο ιατρό, όπως:

 • Έναν ακοολόγο, ένα γιατρό που εξειδικεύεται στη διάγνωση την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της απώλειας ακοής
 • Έναν ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ), ένα γιατρό που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση ασθενειών και παθήσεων των αυτιών, της μύτης και του λαιμού

Υπάρχουν αρκετοί τύποι εξετάσεων ακοής. Οι περισσότεροι ελέγχουν την απόκρισή σας σε τόνους ή λέξεις σε διαφορετικές συχνότητες, εντάσεις και περιβάλλοντα. Αυτά ονομάζονται ηχητικά τεστ. Κοινά ηχητικά τεστ είναι τα ακόλουθα:

Η μέτρηση ακουστικών αντανακλαστικών (MEMR) ελέγχει πόσο καλά το αφτί ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους. Στη φυσιολογική ακοή, ένας μικροσκοπικός μυς εντός του ωτός συστέλλεται όταν ακούτε δυνατούς ήχους. Αυτό ονομάζεται ακουστικό αντανακλαστικό και συμβαίνει χωρίς να το γνωρίζετε. Κατά την εξέταση:

 • Ο γιατρός θα τοποθετήσει ένα ακουστικό εντός του ωτός.
 • Μία σειρά δυνατών ήχων αποστέλλονται μέσω των ακουστικών και καταγράφονται σε ένα μηχάνημα.
 • Το μηχάνημα δείχνει πότε και αν ο ήχος πυροδοτεί το αντανακλαστικό.
 • Εάν η βαρηκοΐα είναι σοβαρή, ο ήχος θα πρέπει να είναι πολύ δυνατός ώστε να πυροδοτηθεί το αντανακλαστικό, ή αλλιώς το αντανακλαστικό μπορεί να μην έχουν πυροδοτηθεί καθόλου.

Ακοομετρία. Κατά την εξέταση:

 • Θα βάλετε ακουστικά.
 • Θα ακούσετε μία σειρά τόνων μέσω των ακουστικών.
 • Ο γιατρός θα αλλάζει τη συχνότητα και την ένταση των τόνων σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια του τεστ. Ορισμένες φορές, ο τόνος ίσα που θα γίνεται αντιληπτός.
 • Ο γιατρός θα σας ζητήσει να ανταποκρίνεστε (σηκώνοντας το χέρι σας ή πατώντας ένα κουμπί) όταν ακούτε τους τόνους.
 • Η εξέταση βοηθά να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι χαμηλότεροι ήχοι που μπορείτε να ακούσετε σε διαφορετικές συχνότητες.

Διαπασών. Το διαπασών είναι μία μεταλλική συσκευή που παράγει έναν ήχο όταν δονείται. Κατά την εξέταση:

 • Ο γιατρός θα τοποθετήσει το διαπασών πίσω από το αυτί σας ή πάνω από την κεφαλή σας.
 • Θα χτυπήσει το διαπασών ώστε να παράγει τόνο.
 • Θα σας ζητηθεί να ενημερώσετε το γιατρό όποτε ακούτε τον τόνο σε διαφορετικές εντάσεις ή αν ακούτε τον τόνο στο δεξί αφτί, στο αριστερό αφτί ή και στα δύο αφτιά εξίσου.
 • Ανάλογα με τη θέση του διαπασών και πώς ανταποκρίνεστε, η εξέταση μπορεί να αναδείξει εάν υπάρχει απώλεια ακοής στο ένα ή και τα δύο αυτιά. Επίσης μπορεί να αναδείξει τον τύπο της βαρηκοΐας (αγωγιμότητας ή νευροαισθητήρια).

Οι εξετάσεις αναγνώρισης λόγου και λέξεων μπορούν να δείξουν πόσο καλά είστε σε θέση να ακούσετε την ομιλούμενη γλώσσα. Κατά την εξέταση:

 • Θα βάλετε ακουστικά.
 • Ο γιατρός θα σας μιλά μέσω των ακουστικών και θα σας ζητήσει να επαναλάβετε μία σειρά απλών λέξεων που θα σας μεταφέρει σε διαφορετική ένταση.
 • Θα καταγράψει τον πιο ήπιο ήχο που μπορείτε να ακούσετε.
 • Αυτά τα τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, επειδή κάποια άτομα με βαρηκοΐα δυσκολεύονται να κατανοήσουν το λόγο όταν υπάρχει θόρυβος.

Ένας άλλος τύπος εξέτασης, που ονομάζεται τυμπανομετρία, ελέγχει πόσο καλά κινείται το τύμπανο. Κατά την εξέταση:

 • Ο γιατρός θα τοποθετήσει μία μικρή συσκευή εντός του καναλιού του ωτός.
 • Μέσω της συσκευής, προωθείται αέρας εντός του ωτός, με αποτέλεσμα την κίνηση του τυμπάνου.
 • Ένα μηχάνημα καταγράφει την κίνηση σε γράφημα που ονομάζεται τυμπανόγραμμα.
 • Η εξέταση βοηθά να διαπιστωθεί εάν υπάρχει λοίμωξη του ωτός ή άλλο πρόβλημα, όπως συσσώρευση υγρού ή βύσματος κυψελίδας (κεριού), ή διάτρηση ή ρήξη τυμπάνου.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τις εξετάσεις ακοής;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις εξετάσεις ακοής;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν έχετε βαρηκοΐα και αν είναι νευροαισθητήρια ή αγωγιμότητας.

Εάν διαγνωστείτε με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν πρόκειται για:

 • Ήπια: δεν μπορείτε να ακούσετε συγκεκριμένους ήχους, όπως πολύ υψηλούς ή πολύ χαμηλούς τόνους.
 • Μέτρια: δεν μπορείτε να ακούσετε πολλούς ήχους, όπως ομιλία σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.
 • Σοβαρή: δεν μπορείτε να ακούσετε τους περισσότερους ήχους.
 • Πολύ σοβαρή: δεν μπορείτε να ακούσετε κανέναν ήχο.

Η θεραπεία και η αντιμετώπιση της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας εξαρτάται από τη σοβαρότητά της.

Εάν διαγνωστείτε με βαρηκοΐα αγωγιμότητας, ο γιατρός θα σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την αιτία.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τις εξετάσεις ακοής;

Ακόμη και η ήπια βαρηκοΐα μπορεί να καταστήσει δύσκολη την κατανόηση του λόγου. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ηλικιωμένοι αποφεύγουν κοινωνικές περιστάσεις, με αποτέλεσμα την απομόνωση και την κατάθλιψη. Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να αποτρέψει αυτά τα προβλήματα. Παρόλο που η απώλεια ακοής στους ηλικιωμένους είναι συνήθως μόνιμη, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως:

 • Βοηθήματα ακοής. Ένα βοήθημα ακοής είναι μία συσκευή που τοποθετείται είτε πίσω είτε εντός του ωτός και ενισχύει τους ήχους. Ορισμένα βοηθήματα ακοής έχουν προχωρημένες λειτουργίες, και ο γιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 • Κοχλιακά εμφυτεύματα. Πρόκειται για συσκευές που τοποθετούνται χειρουργικά εντός του ωτός. Συνήθως χρησιμοποιούνται στα άτομα με σοβαρή βαρηκοΐα και σε όσους δεν επωφελούνται από τη χρήση ακουστικού βοηθήματος. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποστέλλουν τους ήχους απευθείας στο ακουστικό νεύρο.
 • Χειρουργική επέμβαση. Ορισμένοι τύποι απώλειας ακοής μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, όπως προβλήματα στο τύμπανο ή στα μικροσκοπικά οστάρια εντός του ωτός.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) [Internet]. Rockville (MD): American Speech-Language-Hearing Association; c1997–2019. Hearing Screening; [cited 2019 Mar 30]; [about 3 screens]. Available from: https://www.asha.org/public/hearing/Hearing-Screening

2. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) [Internet]. Rockville (MD): American Speech-Language-Hearing Association; c1997–2019. Pure-Tone Testing; [cited 2019 Mar 30]; [about 4 screens]. Available from: https://www.asha.org/public/hearing/Pure-Tone-Testing

3. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) [Internet]. Rockville (MD): American Speech-Language-Hearing Association; c1997–2019. Speech Testing; [cited 2019 Mar 30]; [about 4 screens]. Available from: https://www.asha.org/public/hearing/Speech-Testing

4. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) [Internet]. Rockville (MD): American Speech-Language-Hearing Association; c1997–2019. Tests of the Middle Ear; [cited 2019 Mar 30]; [about 4 screens]. Available from: https://www.asha.org/public/hearing/Tests-of-the-Middle-Ear

5. Cary Audiology Associates [Internet]. Cary (NC): Audiology Design; c2019. 3 FAQs About Hearing Tests; [cited 2019 Marr 30]; [about 4 screens]. Available from: https://caryaudiology.com/blog/3-faqs-about-hearing-tests

6. HLAA: Hearing Loss Association of America [Internet]. Bethesda (MD): Hearing Loss Association of America; Hearing Loss Basics: How Can I Tell If I Have a Hearing Loss?; [cited 2020 Jul 25]; [about 3 screens]. Available from: https://www.hearingloss.org/hearing-help/hearing-loss-basics

7. Mayfield Brain and Spine [Internet]. Cincinnati: Mayfield Brain and Spine; c2008–2019. Hearing (audiometry) test; [updated 2018 Apr; cited 2019 Mar 30]; [about 3 screens]. Available from: https://mayfieldclinic.com/pe-hearing.htm

8. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Hearing Loss: Diagnosis and treatment; 2019 Mar 16 [cited 2019 Mar 30]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/diagnosis-treatment/drc-20373077

9. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Hearing Loss: Symptoms and causes; 2019 Mar 16 [cited 2019 Mar 30]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/symptoms-causes/syc-20373072

10. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2019. Hearing Loss; [cited 2019 Mar 30]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/ear,-nose,-and-throat-disorders/hearing-loss-and-deafness/hearing-loss?query=hearing%20loss

11. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Audiometry: Overview; [updated 2019 Mar 30; cited 2019 Mar 30]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/audiometry

12. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Tympanometry: Overview; [updated 2019 Mar 30; cited 2019 Mar 30]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/tympanometry

13. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: Age-Related Hearing Loss (Presbycusis); [cited 2019 Mar 30]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00463