Τι αισθάνεσαι;

Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξετάσεις γαστρικής κένωσης

Τι είναι οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης μετρούν το χρόνο που απαιτείται ώστε ο στόμαχος να αδειάσει από τροφή. Ύστερα από ένα γεύμα, φυσιολογικά απαιτούνται μιάμιση με δύο ώρες, ώστε οι τροφές να μετακινηθούν πλήρως από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Εάν απαιτείται περισσότερος χρόνος από το φυσιολογικό για την κένωση του στομάχου, αυτό ονομάζεται γαστροπάρεση.

Εάν η τροφή παραμένει στο στόμαχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να σκληρύνει σε μία στερεή μάζα που ονομάζεται μπεζοάρ (bezoar). Το μπεζοάρ μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη απόφραξη που αποτρέπει τη διέλευση της τροφής στο λεπτό έντερο.

Η γαστροπάρεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή θρέψη (ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τις τροφές).

Οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης θα σας βοηθήσουν να λάβετε θεραπεία για γαστροπάρεση προτού προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης περισσότερο συχνά χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της γαστροπάρεσης.

Γιατί χρειάζομαι τις εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Μπορεί να χρειαστείτε αυτή την εξέταση αν παρουσιάζετε συμπτώματα γαστροπάρεσης, όπως:

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Οι εξετάσεις γαστρικής κένωσης συχνά πραγματοποιούνται από έναν ακτινολόγο, ένα γιατρό που εξειδικεύεται στις απεικονιστικές εξετάσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών και τραυματισμών. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εξετάσεων γαστρικής κένωσης. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε έναν ή περισσότερους:

Η μελέτη γαστρικής κένωσης, επίσης γνωστή και ως σπινθηρογράφημα γαστρικής κένωσης, είναι η πιο κοινή εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της γαστροπάρεσης. Για την εξέταση:

 • Θα ξεκινήσετε καταναλώνοντας ένα ελαφρύ γεύμα συχνά αυγά και τοστ. Η τροφή θα περιέχει μικρή, αβλαβή ποσότητα ενός ραδιενεργού υλικού που ονομάζεται ιχνηθέτης.
 • Μόλις ολοκληρώσετε το φαγητό, θα ξαπλώσετε στο ακτινολογικό τραπέζι.
 • Ο ακτινολόγος θα λάβει εικόνες της κοιλιακής χώρας χρησιμοποιώντας μία συσκευή σάρωσης.
 • Θα παρατηρήσει την κίνηση του ραδιενεργού ιχνηθέτη σε μία οθόνη. Ο ιχνηθέτης θα αναδείξει πώς κινείται η τροφή μέσω του στομάχου.
 • Επιπλέον εικόνες θα ληφθούν τις επόμενες ώρες για να διαπιστωθεί πόσος χρόνος απαιτείται ώστε η τροφή να κινηθεί από το στόμαχο εντός του λεπτού εντέρου.
 • Θα μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε από το εξεταστικό δωμάτιο σε αυτή την περίοδο. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πρέπει να επιστρέψετε για επιπλέον ακτινογραφίες. Αυτές συνήθως πραγματοποιούνται σε 1, 2 και 4 ώρες μετά τη λήψη της πρώτης ακτινογραφίας.

Το σπινθηρογράφημα γαστρικής κένωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη λήψη υγρού που περιέχει ραδιενεργό ιχνηθέτη αντί για στερεή τροφή.

Κατά το βαριούχο γεύμα:

 • Θα πιείτε ένα παχύρευστο υγρό που περιέχει βάριο. Το βάριο είναι ένα σκιαγραφικό υγρό που αναδεικνύει μέρη του σώματος στις ακτινογραφίες.
 • Θα ξαπλώσετε πάνω στο εξεταστικό τραπέζι.
 • Με έναν ειδικό τύπο ακτινογραφιών, που ονομάζεται φθοροσκόπηση, ο ακτινολόγος θα παρακολουθεί το βάριο να ταξιδεύει στον οισοφάγο, το στόμαχο και το λεπτό έντερο.
 • Μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε θέση κατά τη λήψη των εικόνων.

Κατά τη δοκιμασία αναπνοής:

 • Θα καταναλώσετε ένα γεύμα ή θα πιείτε ένα υγρό που περιέχει έναν τύπο πρωτεΐνης που απορροφά το σώμα. Η ουσία αυτή εν τέλει θα περάσει στην αναπνοή.
 • Ο γιατρός θα συλλέξει δείγματα αναπνοής σε μία περίοδο περίπου τεσσάρων ωρών.
 • Μπορεί να είστε σε θέση να απομακρυνθείτε από το εξεταστικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όμως θα πρέπει να παραμείνετε ήσυχοι, να μην καπνίσετε και να μην φάτε κατά το διάστημα αναμονής. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το πότε πρέπει να επιστρέψετε.
 • Η ποσότητα της ουσίας που εντοπίζεται στα δείγματα αναπνοής μπορεί να αναδείξει πόσο γρήγορα αδειάζει ο στόμαχος.

Το smart pill είναι επίσης γνωστό και ως ασύρματη κάψουλα κινητικότητας. Σε αυτή την εξέταση:

 • Θα καταπιείτε ένα smart pill, μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή.
 • Θα συνεχίσετε τις φυσιολογικές καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Μέσα στη μέρα, το smart pill θα ταξιδέψει εντός του γαστρεντερικού σωλήνα και θα συλλέξει δεδομένα, τα οποία αποστέλλονται σε έναν δέκτη που φοράτε, συνήθως στη μέση.
 • Μετά από μία με δύο ημέρες, το smart pill θα αποβληθεί φυσικά από το σώμα σε μία κένωση του εντέρου.
 • Μπορεί να μην το αισθανθείτε όταν το smart pill εξέλθει από το σώμα σας. Επομένως, αν έχετε ολοκληρώσει μία κένωση του εντέρου, περιμένετε τρία λεπτά πριν τραβήξετε το καζανάκι. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι ο δέκτης έχει συλλέξει τα δεδομένα, ακόμα και όταν η κάψουλα έχει αποβληθεί από το σώμα.
 • Ύστερα από τέσσερις με πέντε ημέρες θα επιστρέψετε το δέκτη στο γιατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τα αποτελέσματα.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τις εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Μπορεί να χρειαστεί να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για αρκετές ώρες πριν την εξέταση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πρέπει να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Δεν θα πρέπει να υποβληθείτε σε σπινθηρογράφημα γαστρικής κένωσης ή βαριούχο γεύμα αν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε. Η ακτινοβολία αυτών των απεικονιστικών τεχνικών είναι επιβλαβής για τα έμβρυα. Για το γενικό πληθυσμό, υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος από μία απεικονιστική εξέταση. Η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλή και δεν θεωρείται επιβλαβής για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με τις ακτινογραφίες που έχετε κάνει στο παρελθόν. Ο κίνδυνος από την έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να συνδέεται με τον αριθμό των ακτινογραφιών στις οποίες έχετε υποβληθεί.

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν τη δοκιμασία αναπνοής ή το smart pill. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το smart pill μπορεί να κολλήσει στο πεπτικό σύστημα. Εάν έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες και η συσκευή δεν έχει αποβληθεί από το σώμα με μία κένωση του εντέρου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι ο στόμαχος χρειάζεται περισσότερο από το φυσιολογικό χρόνο για κένωση, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι έχετε γαστροπάρεση.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τις εξετάσεις γαστρικής κένωσης;

Η θεραπεία για τη γαστροπάρεση μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή/και θεραπεία της υποκείμενης πάθησης που προκαλεί το πρόβλημα, όπως ο διαβήτης. Ανεξάρτητα από την αιτία, ο γιατρός θα σας προτείνει αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες φαγητού:

 • Καταναλώστε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιπαρά.
 • Αποφύγετε ανθρακούχα ροφήματα, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 • Καταναλώστε μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα, αντί για 2 με 3 μεγάλα γεύματα.
 • Μασήστε καλά την τροφή.
 • Περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε.

+ 25 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. ACR: American College of Radiology [Internet]. Reston (VA): American College of Radiology; What Is a Radiologist?; [cited 2021 Mar 21]; [about 4 screens]. Available from: https://www.acr.org/Practice-Management-Quality-Informatics/Practice-Toolkit/Patient-Resources/About-Radiology

2. Boston Children's Hospital [Internet]. Boston: Boston Children's Hospital; c2005–2021. Gastric emptying study/gastric motility; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/treatments/gastric-emptying-study

3. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2021. Gastric Emptying Liquid Study; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17016-gastric-emptying-liquid-study

4. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2021. Gastric Emptying Solid Study; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17017-gastric-emptying-solid-study

5. Familydoctor.org [Internet]. Leawood (KS): American Academy of Family Physicians; c2021. Gastroparesis; [updated 2020 Apr 13; cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://familydoctor.org/condition/gastroparesis

6. Gastro Group [Internet]. Covington (LA): Gastro Group and Endocenter; c2021. Smart Pill; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: http://gastrogroupamc.com/procedure/smart-pill-2

7. International Foundation for Gastrointestinal Disorders [Internet]. International Foundation for Gastrointestinal Disorders; c1998–2021. About Gastroparesis: Diagnosis and Tests; [updated 2019 Aug 23; cited 2021 Mar 21]; [about 4 screens]. Available from: https://aboutgastroparesis.org/diagnosis-tests.html

8. Johns Hopkins Medicine [Internet]. Baltimore: The Johns Hopkins University; c2021. Health: Gastroparesis; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gastroparesis

9. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2021. Gastroparesis: Diagnosis and treatment; 2020 Oct 10 [cited 2021 Mar 21]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastroparesis/diagnosis-treatment/drc-20355792

10. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2021. Gastroparesis: Symptoms and causes; 2020 Oct 10 [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastroparesis/symptoms-causes/syc-20355787

11. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2021. Nuclear Scans of the Digestive Tract; [updated 2019 Jun; cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/digestive-disorders/diagnosis-of-digestive-disorders/nuclear-scans-of-the-digestive-tract?query=gastric%20emptying#v43716398

12. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Definitions and Facts for Gastroparesis; 2018 Jan [cited 2021 Mar 21]; [about 4 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastroparesis/definition-facts

13. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Diagnosis of Gastroparesis; 2018 Jan [cited 2021 Mar 21]; [about 4 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastroparesis/diagnosis

14. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Symptoms and Causes of Gastroparesis; 2018 Jan [cited 2021 Mar 21]; [about 4 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastroparesis/symptoms-causes

15. RadiologyInfo.org [Internet]. Radiological Society of North America, Inc.; c2021. X-ray (radiography) - Upper GI Tract; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=uppergi#benefits-risks

16. Thorsen Y, Stimec BV, Nesgaard JM, Ignjatovic D. Detecting the Non-physiological, Surgically Tailored Ileocolic Anastomosis Using the Wireless Motility Capsule. A Pre- and Post-operative, Prospective, Within Subject Trial. J Neurogastroenterol Motil [Internet]. 2017 Oct [cited 2021 Apr 20]; 23(4):585-591. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628992

17. UCLA Health [Internet]. Los Angeles: The Regents of the University of California; c2021. Wireless Capsule Motility Test SmartPillTM Preparation Instructions; [cited 2021 Apr 20]; [about 4 screens]. Available from: https://www.uclahealth.org/gastro/workfiles/motility/wireless%20capsule%20smartpill.pdf

18. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2021. Gastroparesis: Overview; [updated 2021 Mar 21; cited 2021 Mar 21]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/gastroparesis

19. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2021. Upper GI and small bowel series: Overview; [updated 2021 Mar 21; cited 2021 Mar 21]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/upper-gi-and-small-bowel-series

20. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2021. Health Encyclopedia: Gastroparesis; [cited 2021 Mar 21]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00370

21. U.S, Pharmacist [Internet]. New York: Jobson Medical Information, LLC; c2000-2021. Gastric Emptying Breath Test; 2015 Dec 4 [cited 2021 Apr 20]; [about 3 screens]. Available from: https://www.uspharmacist.com/article/diagnostic-spotlight-gastric-emptying-breath-test

22. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2021. Healthwise Knowledgebase: Gastroparesis; [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://patient.uwhealth.org/healthwise/article/tp22239spec

23. Very Well Health [Internet]. New York: About, Inc.; c2021. An Overview of Gastroparesis; 2020 Aug 27 [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.verywellhealth.com/what-is-gastroparesis-1741788

24. Very Well Health [Internet]. New York: About, Inc.; c2021. Barium Swallow and Small Bowel Follow Through; 2020 Mar 11 [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.verywellhealth.com/barium-x-rays-1742250

25. Very Well Health [Internet]. New York: About, Inc.; c2021. What is a Gastric Emptying Scan?; 2020 May 19 [cited 2021 Mar 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.verywellhealth.com/gastric-emptying-scan-procedure-4587997