Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού (CMV)

Τι είναι οι εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ένας ιός της οικογένειας των ερπητοϊών. Άλλοι τύποι ερπητοϊών περιλαμβάνουν την ανεμοβλογιά και τη μονοπυρήνωση. Οι λοιμώξεις από κυτταρομεγαλοϊό είναι ιδιαίτερα κοινές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, άνω του 50% των ενηλίκων έχουν εκτεθεί στον κυτταρομεγαλοϊό σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, συχνά στην παιδική την πρώιμη ενήλικη ηλικία. Μετά την αρχική λοίμωξη, ο ιός παραμένει στο σώμα για το υπόλοιπο της ζωής σας, στις περισσότερες περιπτώσεις σε λανθάνουσα κατάσταση (αδρανής). Ωστόσο, μπορεί να επανενεργοποιηθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στρες ή ανοσολογικά προβλήματα.

Στα υγιή άτομα, οι λοιμώξεις από κυτταρομεγαλοϊό συνήθως προκαλούν ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης, ή καθόλου συμπτώματα. Πολλά άτομα δεν γνωρίζουν καν ότι φέρουν τον ιό. Όμως, ο κυτταρομεγαλοϊός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω παθήσεων όπως HIV ή καρκίνο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας σε βρέφη. Σε μία έγκυο γυναίκα, μία ενεργός λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό μπορεί να περάσει στο έμβρυο και να προκαλέσει κώφωση, προβλήματα όρασης, νοητική καθυστέρηση και άλλες σοβαρές διαταραχές.

Οι εξετάσεις για τον κυτταρομεγαλοϊό ελέγχουν για ενδείξεις του ιού στο αίμα, τα πτύελα ή άλλα σωματικά υγρά. Μπορούν να βοηθήσουν άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο επιπλοκών να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Παρόλο που δεν υπάρχει ίαση για τον κυτταρομεγαλοϊό, αντιρετροϊκά φάρμακα και άλλες θεραπείες μειώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την έκβαση.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Οι εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μιας τρέχουσας, επανενεργοποιημένης ή παρελθούσας λοίμωξης από κυτταρομεγαλοϊό σε άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Ομάδες κινδύνου είναι οι εξής:

 • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω λοιμώξεων ή ασθενειών
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε μεταμόσχευση οργάνου
 • Έγκυες γυναίκες με συμπτώματα λοίμωξης από κυτταρομεγαλοϊό
 • Νεογνά με συμπτώματα λοίμωξης

Γιατί χρειάζομαι εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή είστε έγκυος και παρουσιάζετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ένα βρέφος μπορεί να χρειαστεί αυτές τις εξετάσεις αν παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ίκτερος, μία πάθηση που προκαλεί κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών
 • Χαμηλό βάρος γέννησης
 • Μικρό κεφάλι
 • Προβλήματα ακοής και όρασης
 • Επιληπτικές κρίσεις

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εξετάσεων για τον κυτταρομεγαλοϊό και περιλαμβάνουν:

Εξέταση αίματος

 • Είναι πιο κοινός τρόπος εξέτασης για ενήλικες 1:00 μεγαλείο.
 • Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας.

Εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού

 • Δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού λαμβάνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οσφυονωτιαία παρακέντηση.
 • Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα χορηγήσει με ένεση αναισθητικό στη μέση σας και θα εισάγει μία λεπτή βελόνα μεταξύ δύο σπονδύλων στην οσφυϊκή μοίρα. Οι σπόνδυλοι είναι τα οστά που απαρτίζουν τη σπονδυλική στήλη.
 • Ο γιατρός θα λάβει μικρή ποσότητα υγρού για ανάλυση.

Εξέταση πτυέλων

 • Τα πτύελα είναι μία παχύρρευστη βλέννα που συσσωρεύεται στους πνεύμονες όταν έχετε λοίμωξη ή χρόνια ασθένεια.
 • Σε αυτήν την εξέταση, ο γιατρός θα σας ζητήσει να αναπνεύσετε βαθιά και να βήξετε δυνατά σε ένα ειδικό δοχείο.
 • Ο γιατρός μπορεί να σας πιέσει στο στήθος για να βοηθήσει στη ρευστοποίηση των πτυέλων στους πνεύμονες.

Βιοψία

 • Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα αφαιρέσει μικρό δείγμα ιστού για ανάλυση.
 • Οι βιοψίες μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε με χρήση βελόνας είτε με χρήση χειρουργικών εργαλείων.

Αμνιοπαρακέντηση

 • Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται σε έγκυες γυναίκες για να διαπιστωθεί αν το έμβρυο έχει μολυνθεί από κυτταρομεγαλοϊό.
 • Θα ξαπλώσετε σε ύπτια θέση στο εξεταστικό κρεβάτι.
 • Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξει τη θέση της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου.
 • Θα εισάγει μία λεπτή βελόνα στην κοιλιακή χώρα και θα λάβει δείγμα αμνιακού υγρού.

Στα νεογνά συνήθως πραγματοποιείται εξέταση σιέλου ή ούρων.

Κατά την εξέταση σιέλου σε ένα νεογνό:

 • Ο γιατρός θα εισάγει έναν αποστειρωμένο βαμβακοφόρο στυλεό στο εσωτερικό των παρειών.
 • Ο στυλεός ύστερα θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό διάλυμα.

Κατά την εξέταση ούρων σε ένα νεογνό:

 • Θα σας δοθεί μία ειδική πλαστική σακούλα, την οποία θα εφαρμόσετε στη γεννητική περιοχή του βρέφους.
 • Πάνω από αυτή θα τοποθετήσετε την πάνα του.
 • Όταν το βρέφος ουρήσει, θα αφαιρέσετε τη σακούλα και θα αδειάσετε τα ούρα σε ένα ειδικό δοχείο που θα σας δοθεί από το γιατρό σας.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τις εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία για την εξέταση αίματος ή πτυέλων. Ομοίως, δεν απαιτείται προετοιμασία για την εξέταση σιέλου ή ούρων του νεογνού.

Θα χρειαστεί να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας πριν από την οσφυονωτιαία παρακέντηση.

Μπορεί να σας ζητηθεί να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για αρκετές ώρες πριν τη βιοψία.

Για την αμνιοπαρακέντηση, μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε γεμάτη ουροδόχο κύστη ή να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας ακριβώς πριν τη διαδικασία, ανάλογα με το στάδιο της κύησης που βρίσκεστε.

Ο γυναικολόγος ή ο παιδίατρος θα σας ενημερώσει αν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναφορικά με την εξέταση πτυέλων και την εξέταση σιέλου ή ούρων των νεογνών.

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Εάν υποβληθείτε σε οσφυονωτιαία παρακέντηση, μπορεί να έχετε πόνο ή ευαισθησία στη μέση στο σημείο που εισήχθη η βελόνα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσετε πονοκέφαλο μετά τη διαδικασία, ο οποίος δύναται να διαρκέσει αρκετές ώρες έως μία εβδομάδα, ή περισσότερο.

Εάν υποβληθείτε σε βιοψία, μπορεί να εμφανίσετε μώλωπες, αιμορραγία ή πόνο στο σημείο. Συνήθως αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες.

Εάν υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση, μπορεί να έχετε ήπια δυσφορία ή/και κράμπες κατά τη διάρκεια ή/και μετά τη διαδικασία, όμως οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Η διαδικασία ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο (λιγότερο από 1%) να προκαλέσει αποβολή.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα μπορούν να αναδείξουν εάν έχετε μολυνθεί από κυτταρομεγαλοϊό. Όμως, δεν μπορούν να καθορίσουν εάν πρόκειται για τρέχουσα, παρελθούσα ή επανενεργοποιημένη λοίμωξη. Εάν έχετε συμπτώματα ή/και προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, ο γιατρός θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις για την πραγματοποίηση της διάγνωσης και τη δημιουργία του θεραπευτικού πλάνου. Εάν είστε έγκυος και η αμνιοπαρακέντηση δείξει ότι το έμβρυο έχει μολυνθεί από κυτταρομεγαλοϊό, θα χρειαστεί εξετάσεις και θεραπεία αμέσως μετά τη γέννηση για την πρόληψη επιπλοκών.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τις εξετάσεις κυτταρομεγαλοϊού;

Οι εξετάσεις για τον κυτταρομεγαλοϊό είναι μέρος του TORCH panel, μιας ομάδας εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται για προληπτικό έλεγχο νεογνών και μερικές φορές εγκύων για τις ακολουθείς λοιμώξεις:

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες εάν η μητέρα μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρόωρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο βρέφος.

+ 22 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Baby's First Test [Internet]. Expecting Health; c2020. Congenital Cytomegalovirus; [cited 2021 Aug 1]; [about 4 screens]. Available from: https://www.babysfirsttest.org/newborn-screening/conditions/congenital-cytomegalovirus

2. Beth Israel Lahey Health: Winchester Hospital [Internet]. Winchester (MA): Winchester Hospital; c2021. Health Library: CMV Infection; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=2010816319

3. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Cytomegalovirus (CMV) and Congenital CMV Infection: About Cytomegalovirus (CMV); [cited 2021 Aug 1]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cdc.gov/cmv/overview.html

4. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Cytomegalovirus (CMV) and Congenital CMV Infection: Laboratory Testing; [cited 2021 Aug 1]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cdc.gov/cmv/clinical/lab-tests.html

5. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2021. Biopsy Overview; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/15458-biopsy-overview

6. DoveMed [Internet]. DoveMed; c2021. Cytomegalovirus Amniotic Fluid Test; 2015 May 15 [updated 2018 Apr 16; cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.dovemed.com/common-procedures/procedures-laboratory/cytomegalovirus-cmv-amniotic-fluid-test

7. DoveMed [Internet]. DoveMed; c2021. Cytomegalovirus Blood Test; 2015 May 15 [updated 2015 Oct 11; cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.dovemed.com/common-procedures/procedures-laboratory/cytomegalovirus-cmv-blood-test

8. DoveMed [Internet]. DoveMed; c2021. Cytomegalovirus Cerebrospinal Fluid Test; 2015 May 15 [updated 2018 Apr 16; cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.dovemed.com/common-procedures/procedures-laboratory/cytomegalovirus-cmv-cerebrospinal-fluid-test

9. DoveMed [Internet]. DoveMed; c2021. Cytomegalovirus Sputum Test; 2015 May 15 [updated 2018 Apr 16; cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.dovemed.com/common-procedures/procedures-laboratory/cytomegalovirus-cmv-sputum-test

10. Familydoctor.org [Internet]. Leawood (KS): American Academy of Family Physicians; c2021. Cytomegalovirus; [updated 2020 Sep 10; cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://familydoctor.org/condition/cytomegalovirus

11. HealthyChildren.org [Internet]. Itasca (IL): American Academy of Pediatrics; c2021. Cytomegalovirus (CMV) Infections [updated 2015 Nov 21; cited 2021 Aug 1]; [about 4 screens]. Available from: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Cytomegalovirus-CMV-Infections.aspx

12. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2021. Biopsies; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/biopsy.html

13. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2021. Cytomegalovirus (CMV); [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/cytomegalovirus.html

14. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2021. Urine Tests; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/labtest7.html

15. Lab Tests Online [Internet]. Seattle (WA): LabTestsOnline.org; c2021. Cytomegalovirus (CMV) Tests; [updated 2021 Mar 24; cited 2021 Aug 1]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/cytomegalovirus-cmv-tests

16. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2021. Amniocentesis: Overview; 2020 Nov 12 [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/amniocentesis/about/pac-20392914

17. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2021. Cytomegalovirus: (CMV) infection: Diagnosis and treatment; 2020 Mar 14 [cited 2021 Aug 1]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/diagnosis-treatment/drc-20355364

18. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2021. Cytomegalovirus: (CMV) infection: Symptoms and causes; 2020 Mar 14 [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358

19. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2021. Lumbar puncture (spinal tap): Overview; 2020 Aug 14 [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lumbar-puncture/about/pac-20394631

20. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

21. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Diagnosis of Bladder Infection in Children; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/urinary-tract-infections-in-children/diagnosis

22. UCSF Medical Center [Internet]. San Francisco (CA): The Regents of the University of California; c2002–2021. Urine collection – infants; [cited 2021 Aug 1]; [about 3 screens]. Available from: https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/urine-collection---infants