Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας

Τι είναι οι εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή ή λοίμωξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός σωλήνας στο παχύ έντερο. Εντοπίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας. Η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει μέχρι στιγμής γνωστή λειτουργία, αλλά η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποιου είδους απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυση. Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί από κόπρανα, παράσιτα ή κάποια εξωγενή ουσία. Όταν συμβαίνει απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, βακτήρια συσσωρεύονται εντός της, οδηγώντας σε πόνο, πρήξιμο και λοίμωξη. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να υποστεί ρήξη και η λοίμωξη να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι μια σοβαρή και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι πολύ κοινή πάθηση και επηρεάζει κυρίως εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όμως δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σε άλλες ηλικίες. Συγκεκριμένες εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση της πάθησης ώστε να αντιμετωπιστεί προτού η σκωληκοειδής απόφυση υποστεί ρήξη. Η κυρία θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Οι εξετάσεις είναι χρήσιμες για άτομα που έχουν συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας. Βοηθούν στη διάγνωση της πάθησης προτού προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Γιατί χρειάζομαι εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Μπορεί να χρειαστείτε αυτές τις εξετάσεις αν έχετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος ξεκινά κοντά στον ομφαλό και κινείται προς την κάτω δεξιά κοιλία. Άλλα συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Οι εξετάσεις για τη σκωληκοειδίτιδα συνήθως περιλαμβάνουν κλινική εξέταση της κοιλιακής χώρας και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο ενδείξεων λοίμωξης. Υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων αποτελεί ένδειξη λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι μόνο, της σκωληκοειδίτιδας.
  • Εξέταση ούρων για τον εντοπισμό λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
  • Απεικονιστικές τεχνικές, όπως υπερηχογράφημα κοιλίας ή αξονική τομογραφία, για τον έλεγχο των δομών της κοιλιακής χώρας. Οι απεικονιστικές εξετάσεις συχνά χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης εάν η κλινική εξέταση ή/και οι εξετάσεις αίματος δείξουν πιθανή σκωληκοειδίτιδα.

Για την εξέταση αίματος, ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Για την εξέταση ούρων, θα χρειαστεί να παρέχετε ένα δείγμα ούρων ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Πλύνετε τα χέρια σας.
  2. Καθαρίστε τη γεννητική περιοχή με χαρτί. Οι άνδρες θα πρέπει να σκουπίσουν την άκρη του πέους. Οι γυναίκες θα πρέπει να σκουπιστούν από μπροστά προς τα πίσω.
  3. Αρχίστε να ουρείτε στην τουαλέτα.
  4. Μετακινήστε τον ουροσυλλέκτη κάτω από τη ροή των ούρων.
  5. Συλλέξτε τουλάχιστον 30-60 ml ούρων εντός του ουροσυλλέκτη, ο όποιος έχει διαβαθμίσεις ποσότητας.
  6. Ολοκληρώστε την ούρηση στην τουαλέτα.
  7. Επιστρέψτε το δείγμα με βάση τις οδηγίες στο γιατρό σας.

Το υπερηχογράφημα κοιλίας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την απεικόνιση των εσωτερικών δομών της κοιλιακής χώρας. Για το υπερηχογράφημα:

  • Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι.
  • Θα τοποθετηθεί ένα ειδικό τζελ στην κοιλιακή χώρα.
  • Ο γιατρός θα περάσει μία συσκευή, που ονομάζεται μετατροπέας υπερήχων, από την κοιλιακή χώρα.

Η αξονική τομογραφία, με τη βοήθεια ακτίνων-Χ και υπολογιστή, δημιουργεί μία σειρά εικόνων των εσωτερικών δομών του σώματος. Πριν τη σάρωση μπορεί να χρειαστεί να λάβετε μία ουσία που ονομάζεται σκιαγραφικός παράγοντας. Ο σκιαγραφικός παράγοντας ενισχύει τις εικόνες της αξονικής τομογραφίας. Μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια ή από το στόμα.

Για την αξονική τομογραφία:

  • Θα ξαπλώσετε σε μία επιφάνεια που εισέρχεται εντός του αξονικού τομογράφου.
  • Το σκάνερ θα γυρίζει γύρω σας καθώς λαμβάνει τις εικόνες.
  • Θα ληφθούν εικόνες από διαφορετικές γωνίες για να δημιουργηθεί τρισδιάστατη απεικόνιση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τις εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία για τις εξετάσεις αίματος ή ούρων.

Για το υπερηχογράφημα ή την αξονική τομογραφία κοιλίας, μπορεί να σας ζητηθεί να μη φάτε ή να μην πιείτε τίποτα για αρκετές ώρες πριν την εξέταση. Εάν έχετε απορίες αναφορικά με την προετοιμασία, ρωτήστε το γιατρό σας.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναφορικά με την εξέταση ούρων.

Στο υπερηχογράφημα, μπορεί να νιώσετε ήπια δυσφορία, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Εάν λάβετε από το στόμα σκιαγραφικό υγρό για την αξονική τομογραφία, μπορεί να έχει μεταλλική γεύση. Αν το λάβετε ενδοφλέβια, μπορεί να αισθανθείτε ελαφρά αίσθηση καύσου. Το σκιαγραφικό υγρό είναι ασφαλές στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Αν η εξέταση ούρων είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και όχι σκωληκοειδίτιδα.

Αν έχετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας και οι εξετάσεις αίματος δείξουν υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, ο γιατρός θα ζητήσει υπερηχογράφημα ή/και αξονική τομογραφία κοιλίας για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Αν επιβεβαιωθεί η σκωληκοειδίτιδα, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της. Θα υποβληθείτε σε σκωληκοειδεκτομή αμέσως μόλις διαγνωσθείτε με σκωληκοειδίτιδα.

Τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν πολύ γρήγορα εάν η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρεθεί προτού υποστεί ρήξη. Εάν αφαιρεθεί αφότου υποστεί ρήξη, η ανάρρωση θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα παραμείνετε για περισσότερο στο νοσοκομείο. Μετά την επέμβαση, θα λάβετε αντιβιοτικά για την πρόληψη μόλυνσης. Θα χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρέθηκε μετά τη ρήξη.

Μπορείτε να ζήσετε μία πλήρως φυσιολογική ζωή χωρίς τη σκωληκοειδή απόφυση.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τις εξετάσεις σκωληκοειδίτιδας;

Μερικές φορές, οι εξετάσεις λανθασμένα διαγιγνώσκουν σκωληκοειδίτιδα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός μπορεί να διαπιστώσει ότι η σκωληκοειδής απόφυση είναι απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να την αφαιρέσει ούτως ή άλλως για την πρόληψη σκωληκοειδίτιδας στο μέλλον. Ο χειρουργός θα εξετάσει την κοιλιακή χώρα για να εντοπίσει την αιτία των συμπτωμάτων. Μπορεί να είναι σε θέση εκείνη τη στιγμή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ειδάλλως, θα χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις για την πραγματοποίηση διάγνωσης.

+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2018. Appendicitis: Diagnosis and Tests; [cited 2018 Dec 5]; [about 4 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8095-appendicitis/diagnosis-and-tests

2. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2018. Appendicitis: Overview; [cited 2018 Dec 5]; [about 3 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8095-appendicitis

3. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2018. Infections: Appendicitis; [cited 2018 Dec 5]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/appendicitis.html?ref

4. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Urinalysis; [updated 2018 Nov 21; cited 2018 Dec 5]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/urinalysis

5. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Appendicitis: Diagnosis and treatment; 2018 Jul 6 [cited 2018 Dec 5]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/diagnosis-treatment/drc-20369549

6. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Appendicitis: Symptoms and causes; 2018 Jul 6 [cited 2018 Dec 5]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543

7. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2018. Appendicitis; [cited 2018 Dec 5]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/digestive-disorders/gastrointestinal-emergencies/appendicitis

8. Michigan Medicine: University of Michigan [Internet]. Ann Arbor (MI): Regents of the University of Michigan; c1995–2018. Appendicitis: Topic Overview; [cited 2018 Dec 5]; [about 3 screens]. Available from: https://www.uofmhealth.org/health-library/hw64452

9. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; NCI Dictionary of Cancer Terms: CT scans; [cited 2018 Dec 5]; [about 3 screens]. Available from: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/ct-scan

10. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2018 Dec 5]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

11. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Definition and Facts for Appendicitis; 2014 Nov [cited 2018 Dec 5]; [about 4 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/appendicitis/definition-facts

12. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Symptoms and Causes of Appendicitis; 2014 Nov [cited 2018 Dec 5]; [about 4 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/appendicitis/symptoms-causes

13. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Treatment for Appendicitis; 2014 Nov [cited 2018 Dec 5]; [about 4 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/appendicitis/treatment

14. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2018. Abdominal CT scan: Overview; [updated 2018 Dec 5; cited 2018 Dec 5]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/abdominal-ct-scan

15. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2018. Abdominal ultrasound: Overview; [updated 2018 Dec 5; cited 2018 Dec 5]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/abdominal-ultrasound

16. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2018. Appendicitis: Overview; [updated 2018 Dec 5; cited 2018 Dec 5]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/appendicitis

17. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2018. Health Encyclopedia: Appendicitis; [cited 2018 Dec 5]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00358