Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση αλβουμίνης ορού

Τι είναι η εξέταση αλβουμίνης ορού;

Οι πρωτεΐνες κυκλοφορούν σε όλο το σώμα και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών. Η αλβουμίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγεται από το ήπαρ και είναι μία από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες στο σώμα.

Χρειάζεστε κατάλληλο ισοζύγιο αλβουμίνης, ώστε να μην διαρρέουν υγρά έξω από τα αιμοφόρα αγγεία. Η αλβουμίνη παρέχει στο σώμα τις πρωτεΐνες που χρειάζεται για να αναπτύσσεται και να αποκαθιστά τους ιστούς. Επίσης μεταφέρει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και ορμόνες.

Η εξέταση αλβουμίνης ορού είναι μία απλή εξέταση αίματος που μετρά τη συγκέντρωση της αλβουμίνης στο αίμα. Αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, έχετε υποστεί έγκαυμα ή έχετε μία ανοιχτή πληγή, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης.

Αν δεν ισχύει κάτι από όλα αυτά για την περίπτωσή σας και έχετε μη φυσιολογικά επίπεδα αλβουμίνης ορού, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το ήπαρ ή οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Επίσης, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας.

Ο γιατρός θα ερμηνεύσει τι σημαίνουν τα επίπεδα της αλβουμίνης για εσάς.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί πραγματοποιείται η εξέταση αλβουμίνης ορού;

Το ήπαρ λαμβάνει πρωτεΐνες από τις τροφές που καταναλώνετε και τις μετατρέπει σε νέες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν σε όργανα και ιστούς του σώματος. Η εξέταση αλβουμίνης ορού αποτελεί ένδειξη της λειτουργικότητας του ήπατος. Συνήθως είναι μία από τις εξετάσεις που ζητούνται στο ηπατικό πάνελ. Επιπρόσθετα με την αλβουμίνη, άλλες εξετάσεις για το ήπαρ είναι η κρεατινίνη, το άζωτο ουρίας αίματος και η προαλβουμίνη.

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι πάσχετε από κάποια πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος, όπως κάποια νόσο του ήπατος, θα ζητήσει εξέταση αλβουμίνης. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με μία ηπατική νόσο περιλαμβάνουν:

Ο γιατρός επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξέταση αλβουμίνης ορού για τον έλεγχο συγκεκριμένων παθήσεων που μπορεί να έχετε, όπως χρόνια παγκρεατίτιδα ή νεφρική νόσο. Τα αποτελέσματα μπορούν να τον βοηθήσουν να διαπιστώσει εάν η πάθηση βελτιώνεται ή επιδεινώνεται.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία χρειάζεται η εξέταση αλβουμίνης ορού;

Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη, τα αναβολικά στεροειδή και οι αυξητικές ορμόνες, μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει αλλαγή στη δοσολογία ή τερματισμό της λήψης τους πριν την εξέταση.

Μην πραγματοποιείται καμία αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή ή τη δοσολογία αν δεν σας το έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Πέρα από αυτό, δεν χρειάζεται καμία άλλη προετοιμασία πριν την εξέταση αλβουμίνης ορού.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση αλβουμίνης ορού;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει ένα δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας για τη συγκεκριμένη εξέταση.

Αρχικά, θα απολυμάνει το σημείο με οινόπνευμα ή αντισηπτικό. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσει την περίδεση (λάστιχο) στο βραχίονά σας, ώστε οι φλέβες να πληρωθούν με αίμα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσει μία φλέβα.

Μόλις βρει τη φλέβα, θα εισάγει ήπια μία λεπτή βελόνα και θα γεμίσει μία σύριγγα με αίμα.

Το δείγμα αίματος θα αποσταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της εξέτασης αλβουμίνης ορού;

Η εξέταση αλβουμίνης όρου είναι συχνά μέρος μιας σειράς εξετάσεων που ελέγχουν τη λειτουργικότητα του ήπατος και των νεφρών. Ο γιατρός θα κοιτάξει τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων για να διαπιστώσει τι προκαλεί τα συμπτώματά σας και να καταλήξει σε σαφή διάγνωση.

Οι τυπικές φυσιολογικές τιμές για την αλβουμίνη ορού στο αίμα είναι 3,4 έως 5,4 g/dL. Τα χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης μπορεί να υποδεικνύουν μία πληθώρα παθήσεων, όπως:

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι τα χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης ορού οφείλονται σε ηπατική νόσο, θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις για να καθοριστεί ο τύπος της ασθένειας. Τύποι ηπατικών νόσων είναι η ηπατίτιδα, η κίρρωση και η ηπατοκυτταρική νέκρωση.

Τα υψηλά επίπεδα αλβουμίνης ορού θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι έχετε αφυδάτωση ή ακολουθείτε μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Όμως η αλβουμίνη ορού δεν είναι απαραίτητη συνήθως για τη διάγνωση της αφυδάτωσης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το εργαστήριο που κάνει την ανάλυση του δείγματος αίματος. Κάποια εργαστήρια χρησιμοποιούν άλλες μονάδες μέτρησης ή ελέγχουν διαφορετικά δείγματα. Πραγματοποίησε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναλυτικά.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση αλβουμίνης ορού;

Η εξέταση αλβουμίνη ορού δεν απαιτεί μεγάλο δείγμα αίματος, επομένως θεωρείται μία διαδικασία χαμηλού κινδύνου. Όμως μπορεί να είναι δύσκολο ο επαγγελματίας υγείας να βρει φλέβα στο χέρι σας, επομένως μπορεί να νιώσετε ήπια δυσφορία ή να έχετε μώλωπα μετά τη λήψη του αίματος.

Θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας. Ενημερώστε τον αν λαμβάνετε φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, που μπορεί να προκαλούν ευκολότερη αιμορραγία από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φλεβοκέντησης.

Πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με την εξέταση αλβουμίνης όρου είναι οι εξής:

  • Αιμορραγία ή μώλωπας στο σημείο όπου εισήχθη η βελόνα
  • Λιποθυμία στη θέα του αίματος
  • Συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα
  • Λοίμωξη στο σημείο

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε απρόσμενες παρενέργειες.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved