Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT)

Τι είναι η εξέταση αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης;

Η εξέταση αυτή μέτρα τα επίπεδα της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT) στο αίμα. Η αμινοτρανσφεράση, ή τρανσαμινάση, της αλανίνης είναι ένα ένζυμο που εντοπίζεται κυρίως στο ήπαρ.

Το ήπαρ είναι ο μεγαλύτερος αδένας του σώματος και έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως:

  • Παραγωγή πρωτεϊνών
  • Αποθήκευση βιταμινών και σιδήρου
  • Απομάκρυνση τοξινών από το αίμα
  • Παραγωγή της χολής, η οποία βοηθά στην πέψη

Πρωτεΐνες που ονομάζονται ένζυμα βοηθούν το ήπαρ να διασπά άλλες πρωτεΐνες στο σώμα, ώστε να τις απορροφά πιο εύκολα. Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης είναι ένα από αυτά τα ένζυμα και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο μεταβολισμό των τροφών.

Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης φυσιολογικά εντοπίζεται εντός των ηπατικών κυττάρων. Όταν, όμως, το ήπαρ υφίσταται βλάβη ή φλεγμονή, το ένζυμο αυτό απελευθερώνεται στην αιματική κυκλοφορία, με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στον όρο να αυξάνονται. Πολλές φορές, αυξημένα επίπεδα ALT είναι η πρώτη ένδειξη προβλήματος, και η συγκέντρωση του ενζύμου είναι αυξημένη προτού αρχίσουν άλλα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η μέτρηση των επιπέδων της ALT στο αίμα ενός ατόμου βοηθά τους γιατρούς να αξιολογήσουν τη λειτουργία του ήπατος ή να καθορίσουν την υποκείμενη αιτία ενός ηπατικού προβλήματος. Η ALT είναι συχνά μέρος του αρχικού ελέγχου για κάποια ηπατική νόσο.

Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης είναι επίσης γνωστή και ως πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT).

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται η εξέταση αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης;

Η εξέταση αυτή συνήθως πραγματοποιείται για να καθοριστεί αν κάποιος έχει ηπατική νόσο ή ανεπάρκεια. Ο γιατρός θα ζητήσει την εξέταση αν έχετε συμπτώματα ηπατικής νόσου, όπως:

Η ηπατική βλάβη γενικά προκαλεί αύξηση στα επίπεδα της ALT. Η εξέταση αυτή αξιολογεί τα επίπεδα του ενζύμου στην αιματική κυκλοφορία, αλλά δεν μπορεί να αναδείξει την έκταση της ηπατικής βλάβης ή της κίρρωσης.

Η εξέταση αυτή επίσης δεν μπορεί να προβλέψει πόσο σοβαρή θα είναι ηπατική βλάβη.

Η εξέταση ALT συχνά πραγματοποιείται σε συνδυασμό με εξετάσεις για άλλα ηπατικά ένζυμα, ώστε ο γιατρός να έχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με το πρόβλημα του ήπατος.

Η εξέταση μπορεί να είναι μέρος του τακτικού τσεκ-απ σας ή να ζητηθεί αν ένα άτομο έχει προδιαθεσικούς παράγοντες για ηπατική νόσο, όπως:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Έντονη χρήση αλκοόλ
  • Έκθεση σε ηπατίτιδα
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
  • Διαβήτη

Άλλοι λόγοι για να πραγματοποιηθεί η εξέταση ALT είναι οι εξής:

  • Έλεγχος της εξέλιξης κάποιας ηπατικής νόσου, όπως ηπατίτιδα ή ηπατική ανεπάρκεια
  • Αξιολόγηση εάν το άτομο θα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία για ηπατική νόσο
  • Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κάποιας θεραπείας

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία χρειάζεται η εξέταση αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία για την εξέταση ALT. Όμως θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε, διότι ορισμένα εξ αυτών επηρεάζουν τα επίπεδα του ενζύμου στο αίμα.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο πριν την εξέταση.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης;

Η εξέταση ALT περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος, όπως αναγράφεται παρακάτω:

  1. Ένας επαγγελματίας υγείας θα χρησιμοποιήσει οινόπνευμα για να καθαρίσει το δέρμα στην περιοχή όπου θα λάβει το δείγμα αίματος.
  2. Ακολούθως, θα εφαρμόσει την περίδεση (λάστιχο) γύρω από το βραχίονά σας, κάτι που θα σταματήσει προσωρινά την αιματική ροή και θα κάνει τις φλέβες στο χέρι περισσότερο ορατές.
  3. Μόλις εντοπίσει τη φλέβα, θα εισάγει τη βελόνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύντομο πόνο ή αίσθηση τσιμπήματος. Το αίμα συλλέγεται σε σύριγγα ή σε ειδικό φιαλίδιο.
  4. Όταν έχει συλλεχθεί η κατάλληλη ποσότητα αίματος, ο επαγγελματίας υγείας θα αφαιρέσει την περίδεση και τη βελόνα. Ακολούθως, θα τοποθετήσει ένα κομμάτι βαμβάκι ή γάζα στο σημείο.
  5. Το δείγμα αίματος αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.
  6. Το εργαστήριο αποστέλλει τα αποτελέσματα στο γιατρό, ο οποίος θα τα συζητήσει μαζί σας και θα σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης;

Η εξέταση αυτή είναι μία απλή εξέταση αίματος που ενέχει ελάχιστους κινδύνους. Μερικές φορές μπορεί να σχηματιστεί ένας μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα. Ο κίνδυνος σχηματισμού μώλωπα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εφαρμόζοντας πίεση στο σημείο για μερικά λεπτά αφότου αφαιρεθεί η βελόνα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν οι ακόλουθες επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος:

  • Υπερβολική αιμορραγία στο σημείο που εισήχθη η βελόνα
  • Αιμάτωμα (συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα)
  • Ζάλη ή λιποθυμία στη θέα του αίματος
  • Μόλυνση στο σημείο

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας, οι φυσιολογικές τιμές για την αμινοτρανσφεράση της αλανίνης για τα άτομα χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες ηπατικής νόσου κυμαίνονται από 29 έως 33 IU/L για τους άντρες και από 19 έως 25 IU/L για τις γυναίκες. Αυτές οι τιμές διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα το εργαστήριο.

Το εύρος επηρεάζεται από συγκεκριμένους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως το φύλο και ηλικία. Για αυτό, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της ALT μπορεί να υποδεικνύουν ηπατική βλάβη. Η αυξημένη συγκέντρωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα:

  • Ηπατίτιδας (φλεγμονώδης πάθηση του ήπατος)
  • Κίρρωσης (έντονη ουλοποίηση του ήπατος)
  • Θανάτου του ηπατικού ιστού
  • Καρκίνου ή όγκου στο ήπαρ
  • Έλλειψης αιματικής ροής στο ήπαρ
  • Αιμοχρωμάτωσης, μίας διαταραχής που προκαλεί τη συσσώρευση σιδήρου στο σώμα
  • Μονοπυρήνωσης, μίας λοίμωξης που προκαλείται συνήθως από τον ιό Epstein-Barr
  • Διαβήτη

Συνήθως, χαμηλότερα από το φυσιολογικό αποτελέσματα υποδεικνύουν ένα υγιές ήπαρ. Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλότερες από το φυσιολογικό τιμές ALT έχουν συνδεθεί με αυξημένη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα. Συζητήστε τα αποτελέσματα με τον γιατρό σας αν ανησυχείτε για τις χαμηλές τιμές.

Εάν τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ηπατική βλάβη ή ασθένεια, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις για να καθοριστεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος και ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισής του.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Alanine aminotransferase (ALT). (2019). labtestsonline.org/tests/alanine-aminotransferase-alt

2. ALT Blood Test. (2020). medlineplus.gov/lab-tests/alt-blood-test/

3. Kwo P, et al. (2017). ACG clinical guideline: Evaluation of abnormal liver chemistries. journals.lww.com/ajg/fulltext/2017/01000/acg_clinical_guideline__evaluation_of_abnormal.13.aspx

4. Peltz-Sinvani N, et al. (2016). Low ALT levels independently associated with 22-year all-cause mortality among coronary heart disease patients. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4720656/