Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση αμυλάσης αίματος

Τι είναι η εξέταση αμυλάσης αίματος;

Η αμυλάση είναι ένα ένζυμο (ειδική πρωτεΐνη) που παράγεται από το πάγκρεας και τους σιελογόνους αδένες. Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στόμαχο. Παράγει πληθώρα ενζύμων που βοηθούν στο μεταβολισμό των τροφών στο έντερο.

Το πάγκρεας μπορεί μερικές φορές να υποστεί βλάβη ή φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παράγει αυξημένη ή μειωμένη αμυλάση. Μη φυσιολογική συγκέντρωση αμυλάσης στο σώμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη παγκρεατικής διαταραχής.

Η εξέταση αμυλάσης αίματος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε κάποια πάθηση του παγκρέατος, μετρώντας τη συγκέντρωση της αμυλάσης στον όρο. Μπορεί να πάσχετε από κάποια διαταραχή που επηρεάζει το πάγκρεας αν τα επίπεδα αμυλάσης είναι αυξημένα ή μειωμένα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί πραγματοποιείται η εξέταση αμυλάσης αίματος;

Η αμυλάση τυπικά μετράται σε ένα δείγμα αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μετρηθεί και σε δείγμα ούρων.

Η εξέταση αμυλάση αίματος συνήθως πραγματοποιείται αν ο γιατρός υποπτεύεται παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος). Τα επίπεδα της αμυλάσης μπορεί να είναι αυξημένα και λόγω άλλων παγκρεατικών διαταραχών, όπως:

Τα συμπτώματα ποικίλλουν για τις διάφορες παθήσεις, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση αμυλάσης αίματος;

Θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν την εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε, διότι ορισμένα εξ αυτών μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πρέπει να σταματήσετε τη λήψη κάποιου φαρμάκου ή να προσαρμόσετε προσωρινά τη δοσολογία.

Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα αμυλάσης στο αίμα είναι τα εξής:

  • Ασπαραγινάση
  • Ασπιρίνη
  • Αντισυλληπτικά δισκία
  • Χολινεργικά φάρμακα
  • Αιθακρυνικό οξύ
  • Μεθυλντόπα
  • Οπιοειδή, όπως κωδεΐνη, μεπεριδίνη και μορφίνη
  • Διουρητικά θειαζίδες, όπως χλωροθειαζίδη, ινδαπαμίδη και μετολαζόνη

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση αμυλάσης αίματος;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Οι φυσιολογικές τιμές αμυλάσης ορού μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των εργαστηρίων. Κάποια εργαστήρια ορίζουν ως φυσιολογική τιμή από 23 έως 85 U/L, ενώ άλλα 40 έως 140 U/L. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να σας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνουν τα αποτελέσματα.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν για μία πληθώρα αιτιών. Η υποκείμενη αιτία εξαρτάται από το εάν τα επίπεδα αμυλάσης στο αίμα είναι αυξημένα ή μειωμένα.

Υψηλή αμυλάση

Η αυξημένη συγκέντρωση αμυλάσης μπορεί να είναι ένδειξη των παρακάτω παθήσεων:

Οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα

Η οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα εμφανίζεται όταν τα ένζυμα που βοηθούν στο μεταβολισμό των τροφών στο έντερο αρχίζουν να διασπούν τους ιστούς του παγκρέατος. Η οξεία παγκρεατίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρόνια παγκρεατίτιδα, ωστόσο, διαρκεί περισσότερο και μπορεί να εμφανίσει αναζωπύρωση

Χολοκυστίτιδα

Η χολοκυστίτιδα είναι μια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που συνήθως προκαλείται από χολόλιθους. Οι χολόλιθοι είναι σκληρές εναποθέσεις πεπτικών υγρών που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη και προκαλούν απόφραξη. Η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλείται και από όγκους. Τα επίπεδα αμυλάσης θα είναι αυξημένα εάν ο παγκρεατικός πόρος, που επιτρέπει στην αμυλάση να εισέλθει στο λεπτό έντερο, έχει υποστεί απόφραξη από χολόλιθους ή φλεγμονή στην περιοχή.

Μακροαμυλασαιμία

Η μακροαμυλασαιμία εμφανίζεται όταν υπάρχει μακροαμυλάση στο αίμα. Η μακροαμυλάση είναι αμυλάση προσκολλημένη σε μία πρωτεΐνη.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι η φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό και κοιλιακές κράμπες. Προκαλείται από ιούς ή βακτήρια.

Πεπτικά έλκη ή διάτρηση έλκους

Το πεπτικό έλκος είναι μία πάθηση όπου ο βλεννογόνος του στομάχου ή του εντέρου υφίσταται φλεγμονή, προκαλώντας την εμφάνιση πληγών. Όταν τα έλκη εκτείνονται σε όλο τον ιστό του στομάχου ή του εντέρου, αυτό ονομάζεται διάτρηση και θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό.

Έκτοπη κύηση

Οι σάλπιγγες συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Μία έκτοπη κύηση προκύπτει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε μία σάλπιγγα αντί για τη μήτρα.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα αμυλάσης είναι ο εμετός (για οποιαδήποτε αιτία), η κατάχρηση αλκοόλ, οι λοιμώξεις των σιελογόνων αδένων και η εντερική παρεμπόδιση.

Χαμηλή αμυλάση

Η χαμηλή συγκέντρωση αμυλάσης μπορεί να υποδεικνύει κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα:

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μία πάθηση που εμφανίζεται όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και είστε έγκυος (μερικές φορές εμφανίζεται και μετά τον τοκετό).

Νεφρική νόσος

Η νεφρική νόσος προκαλείται από πολλά προβλήματα, με τα πιο κοινά να είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Θα πρέπει να συζητήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης με το γιατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι σημαίνουν για την υγεία σας. Τα επίπεδα αμυλάσης από μόνα τους δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μιας πάθησης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved