Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση αντισωμάτων έναντι υποδοχέων της TSH (διεγερτικά αντισώματα – TSI)

Τι είναι η εξέταση TSI;

Η εξέταση αυτή μετρά τα επίπεδα των διεγερτικών αντισωμάτων έναντι των υποδοχέων TSH στο αίμα (αντισώματα TSI). Υψηλά επίπεδα TSI στο αίμα μπορεί να υποδεικνύουν νόσο του Graves, είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το θυρεοειδή αδένα.

Εάν έχετε νόσο του Graves, είναι πιθανό να εμφανίσετε και κάποια άλλη αυτοάνοση νόσο, όπως διαβήτη τύπου 1 ή νόσο του Addison. Οι γυναίκες είναι 7 με 8 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν νόσο του Graves συγκριτικά με τους άνδρες. Σπάνια, η εξέταση TSI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση άλλων διαταραχών που επηρεάζουν το θυροειδή, όπως θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση TSI αν έχετε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ή είστε έγκυος και έχετε ιστορικό θυρεοειδικών προβλημάτων.

Πώς τα αντισώματα TSI επηρεάζουν το θυρεοειδή αδένα;

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που εντοπίζεται στη βάση του λαιμού. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μιας πληθώρας ορμονών που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Αρκετές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν την υπερβολική παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. Όταν αυτό συμβαίνει, η πάθηση είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως:

Όταν ο υπερθυρεοειδισμός ξαφνικά επιδεινώνεται, μία κατάσταση γνωστή ως θυρεοτοξική κρίση, αυτό μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή. Κατά την θυρεοτοξική κρίση, υπάρχει πολύ έντονη παραγωγή και απελευθέρωση θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα. Συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός για τον οποίο το άτομο δεν λαμβάνει θεραπεία ή η θεραπεία δεν είναι σωστή. Η θυρεοτοξική κρίση αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η «θυρεοτοξίκωση» είναι ένας παλαιότερος όρος για τον υπερθυρεοειδισμό που οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία.

Η νόσος του Graves είναι μία από τις πιο κοινές μορφές υπερθυρεοειδισμού. Αν έχετε νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό σας σύστημα λανθασμένα παράγει διεγερτικά αντισώματα έναντι των υποδοχέων της TSH. Τα αντισώματα TSI μιμούνται την TSH, η οποία είναι η ορμόνη που αποστέλλει σήμα στο θυρεοειδή για παραγωγή περισσότερης Τ3 και Τ4.

Ως αποτέλεσμα, τα αντισώματα TSI μπορούν να πυροδοτήσουν το θυρεοειδή να παράγει περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό. Η παρουσία αντισωμάτων TSI στο αίμα σας είναι πιθανή ένδειξη νόσου του Graves.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση TSI;

Διάγνωση νόσου του Graves

Ο γιατρός τυπικά θα ζητήσει μία εξέταση TSI αν παρουσιάζετε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού και υποπτεύεται ότι μπορεί να πάσχετε από νόσο του Graves. Η νόσος αυτή είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Η εξέταση θα βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων σας όταν τα επίπεδα των TSH, Τ3 και Τ4 είναι παθολογικά.

Εγκυμοσύνη  

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση TSI κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν παρουσιάζετε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ή έχετε ιστορικό θυρεοειδικών προβλημάτων. Η νόσος του Graves επηρεάζει περίπου 2 στις 1000 κυήσεις.

Εάν έχετε νόσο του Graves, τα αντισώματα TSI στην αιματική κυκλοφορία μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να αλληλεπιδράσουν με το θυρεοειδή του εμβρύου οδηγώντας σε μία πάθηση που ονομάζεται «παροδική νεογνική θυρεοτοξίκωση». Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που το βρέφος θα γεννηθεί με νόσο του Graves, η πάθηση είναι αντιμετωπίσιμη, προσωρινή και θα υποχωρήσει όταν απομακρυνθούν τα αντισώματα TSI από τον οργανισμό του νεογνού.

Διάγνωση άλλων ασθενειών

Άλλες διαταραχές που σχετίζονται με παθολογικά επίπεδα TSI περιλαμβάνουν τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και την τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αφορά σε φλεγμονή και οίδημα του θυρεοειδούς αδένα. Τυπικά μειώνει τη λειτουργία του αδένα, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό. Στην τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη, ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται και παρουσιάζει μεγάλο αριθμό μικρών, στρογγυλών όζων που παράγουν μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση TSI;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση TSI;

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Ωστόσο, αν πρόκειται να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις αίματος, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να νηστέψετε ή να απέχετε από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση TSI;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της εξέτασης TSI συνήθως δίδονται ως ποσοστό ή ως δείκτης TSI. Συνήθως, δείκτης TSI μικρότερος από 1,3 ή 130% θεωρείται φυσιολογικός. Επειδή κάθε εργαστήριο μπορεί να διαθέτει διαφορετικές φυσιολογικές τιμές, συζητήστε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε με το γιατρό σας.

Είναι πιθανόν να έχετε κάποια αυτοάνοση διαταραχή παρά το φυσιολογικό αποτέλεσμα της εξέτασης TSI. Εάν ο γιατρός υποπτεύεται μία αυτοάνοση διαταραχή και πιστεύει ότι ο τίτλος των αντισωμάτων TSI θα αυξηθεί στο πέρασμα του χρόνου, θα σας ζητήσει να επαναλάβετε την εξέταση κάποια μελλοντική χρονική στιγμή.

Παθολογικά αποτελέσματα

Εάν έχετε αυξημένα επίπεδα TSI, αυτό μπορεί να υποδεικνύει:

  • Νόσο του Graves
  • Χασιτοξίκωση, αυξημένη θυρεοειδική δραστηριότητα λόγω φλεγμονής που σχετίζεται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Νεογνική θυρεοτοξίκωση, στην οποία το βρέφος έχει αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών κατά τη γέννηση λόγω των αυξημένων θυρεοειδικών ορμονών της μητέρας

Με την κατάλληλη θεραπεία, η νεογνική θυρεοτοξίκωση υποχωρεί.

Εάν υπάρχουν αντισώματα TSI στην αιματική κυκλοφορία, αυτό συχνά αποτελεί ένδειξη νόσου του Graves.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Batra, C. M. (2013, October). Fetal and neonatal thyrotoxicosis. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 17(1), 50-54 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3830367/

2. Graves’ disease. (2012, August) niddk.nih.gov/health-information/health-topics/endocrine/graves-disease/Pages/fact-sheet.aspx

3. Thyroid antibodies: the test. (2015, October 29) labtestsonline.org/understanding/analytes/thyroid-antibodies/tab/test/

4. Thyroid stimulating immunoglobulin (TSI), serum: Clinical and interpretive. (n.d.) mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8634