Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο (ASTO)

Τι είναι η εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο;

Η εξέταση τιτλοδότησης αντιστρεπτολυσίνης-Ο είναι μία εξέταση που ελέγχει την παρουσία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Όταν έχετε έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμένα επιβλαβή βακτήρια, το σώμα παράγει αντισώματα για να αμυνθεί έναντι αυτών.

Η εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο μετρά τα αντισώματα που παράγονται ως απόκριση στην τοξίνη στρεπτολυσίνη-Ο. Η τοξίνη αυτή παράγεται από βακτήρια στρεπτόκοκκου ομάδας Α (GAS). Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει το αντίσωμα αντιστρεπτολυσίνη-Ο όταν έχετε λοίμωξη από GAS στρεπτόκοκκο.

Συνήθως, όταν έχετε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο στο λαιμό, λαμβάνετε αντιβιοτικά που καταστρέφουν τα βακτήρια αυτά. Κάποια άτομα όμως δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα κατά τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και συνεπώς δεν γνωρίζουν ότι χρειάζονται θεραπεία. Όταν αυτό συμβαίνει, η λοίμωξη που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές επιπλοκές γνωστές ως μεταστρεπτοκοκκική διαταραχή.

Η εξέταση ASTO θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει εάν είχατε πρόσφατα λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, μετρώντας την παρουσία των ειδικών αντισωμάτων στο αίμα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί χρειάζομαι εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο εάν έχετε συμπτώματα μεταστρεπτοκοκκικής διαταραχής, όπως:

Η αντιστρεπτολυσίνη-Ο παρουσιάζει μέγιστη συγκέντρωση τρεις έως οκτώ εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και τα επίπεδα μπορεί να παραμένουν υψηλά για αρκετούς μήνες.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο;

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία για την εξέταση. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) 6 ώρες πριν.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να σταματήσετε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων πριν την εξέταση, όπως κορτικοστεροειδή και συγκεκριμένα αντιβιοτικά, που μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα της αντιστρεπτολυσίνης-Ο.

Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση αντιστρεπτολυσίνης-Ο;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Γενικά, μία τιμή αντιστρεπτολυσίνης-Ο κάτω από 200 θεωρείται φυσιολογική. Σε παιδιά κάτω των 5 ετών, η τιμή αυτή θα πρέπει να είναι κάτω από 100. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές αναφοράς, καθώς και οι μονάδες μέτρησης, διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο.

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι έχετε αυξημένα επίπεδα αντιστρεπτολυσίνης-Ο, μπορεί να έχετε μεταστρεπτοκοκκική διαταραχή.

Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά, όμως ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε μεταστρεπτοκοκκική διαταραχή, θα ζητήσει εξέταση ενός δεύτερου τύπου αντισωμάτων.

Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί σε δέκα με δεκατέσσερις μέρες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Το σώμα παράγει αντιστρεπτολυσίνη-Ο μέσα σε μία εβδομάδα μετά τη λοίμωξη.

Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείξουν ότι η αντιστρεπτολυσίνη-Ο αυξάνεται, είναι πιθανό ότι η λοίμωξη είναι πρόσφατη. Εάν τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται, η λοίμωξη υποχωρεί και η κατάστασή σας βελτιώνεται.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. ASO. (2015, February 24) labtestsonline.org/understanding/analytes/aso/tab/test/

2. Shulman, S. T., Bisno, A. L., Clegg, H. W., Gerber, M. A., Kaplan, E.L., Lee, G., … Van Beneden, C. (2012, September 9). Clinical practice guideline for the diagnosis and management of group A Strepcoccal pharyngitis: 2012 Update by the Infectious Diseases Society of America. Clinical Infectious Diseases, 55(10), 1279-1282 cid.oxfordjournals.org/content/early/2012/09/06/cid.cis629.full

3. Strep antistreptolysin O titer (blood). (n.d.) urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=strep_aso_titer_blood