Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση ασβεστίου αίματος

Τι είναι η εξέταση ασβεστίου αίματος;

Η εξέταση ολικού ασβεστίου αίματος χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η ολική ποσότητα ασβεστίου στην αιματική κυκλοφορία. Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία στο σώμα, και το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκεύεται στα οστά.

Ο οργανισμός απαιτεί το ασβέστιο για να διατηρεί υγιή οστά και δόντια. Επίσης είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεύρων, της καρδιάς και των μυών. Από τη στιγμή που το ασβέστιο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε τόσες πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, τα επίπεδά του πρέπει να κυμαίνονται σε ένα αυστηρό εύρος.

Μία δεύτερη εξέταση ασβεστίου, που ονομάζεται ιονισμένο ασβέστιο αίματος, μετρά την ποσότητα του ελεύθερου ασβεστίου στην αιματική κυκλοφορία. Το «ελεύθερο» ασβέστιο αναφέρεται στο ασβέστιο που δεν είναι δεσμευμένο σε πρωτεΐνες ούτε σε ανιόντα στο αίμα.

Επιπρόσθετα με τις δύο προαναφερθείσες εξετάσεις, μπορούν να μετρηθούν και τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση ασβεστίου αίματος;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση ασβεστίου ως μέρος του μεταβολικού προφίλ σε ένα τυπικό τσεκ-απ.

Η εξέταση μπορεί ακόμη να ζητηθεί αν έχετε συμπτώματα υψηλής ή χαμηλής συγκέντρωσης ασβεστίου.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξέταση ασβεστίου αίματος εάν υποπτεύεται νεφρική νόσο, παραθυρεοειδική νόσο, καρκίνο ή κακή θρέψη.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση ασβεστίου αίματος;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να νηστέψετε ή να σταματήσετε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων πριν την εξέταση. Τέτοιου είδους φάρμακα και συμπληρώματα είναι τα εξής:

  • Λίθιο
  • Διουρητικά θειαζίδες
  • Αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο
  • Συμπληρώματα βιταμίνης D
  • Συμπληρώματα ασβεστίου

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνετε, ώστε να σας δώσει τις σωστές οδηγίες πριν την εξέταση.

Επίσης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών ή ροφημάτων που περιέχουν ασβέστιο μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του στο αίμα και να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση ασβεστίου αίματος;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Γενικά, ένα φυσιολογικό εύρος αναφοράς για το ολικό ασβέστιο αίματος στους ενήλικες είναι μεταξύ 8,6 και 10,2 mg/dL. Αυτό το εύρος μπορεί να διαφέρει από εργαστήριο σε εργαστήριο.

Για να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τις τιμές αναφοράς που παρέχονται από το εργαστήριο.

Τι μπορεί να σημαίνει η αυξημένη τιμή ασβεστίου;

Οι τιμές που βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό όριο θεωρούνται υψηλές. Τα υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ασβεστίου ονομάζονται υπερασβεστιαιμία.

Συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας είναι τα εξής:

Παθήσεις ή καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν υπερασβεστιαιμία περιλαμβάνουν:

  • Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος παραθυρεοειδής αδένας) ή συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου (αυτά τα δύο μαζί αντιστοιχούν στο 80 έως 90% των περιπτώσεων υπερασβεστιαιμίας)
  • Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας)
  • Νεφρική ή επινεφριδιακή ανεπάρκεια
  • Σαρκοείδωση, μία φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων, που ονομάζονται κοκκιώματα, σε όλο το σώμα
  • Ακινητοποίηση ή αναγκαστική παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Φάρμακα, όπως λίθιο και διουρητικά θειαζίδες
  • Λήψη μεγάλης ποσότητα συμπληρωμάτων ασβεστίου ή βιταμίνης D

Αν έχετε υπερασβεστιαιμία, ο γιατρός θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει την πάθηση που οφείλεται για τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Τι μπορεί να σημαίνει η μειωμένη τιμή ασβεστίου;

Οι τιμές που βρίσκονται κάτω από το φυσιολογικό όριο θεωρούνται χαμηλές. Τα χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ασβεστίου ονομάζονται υπασβεστιαιμία.

Τυπικά, η υπασβεστιαιμία εμφανίζεται είτε όταν αποβάλλεται πολύ ασβέστιο μέσω των ούρων είτε όταν δεν μετακινείται επαρκής ποσότητα ασβεστίου από τα οστά στην αιματική κυκλοφορία.

Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας περιλαμβάνουν:

  • Κράμπες στην κοιλιακή χώρα ή τους μύες
  • Αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάχτυλα
  • Ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

Πιθανές αιτίες της υπασβεστιαιμίας είναι οι εξής:

  • Υποπαραθυρεοειδισμός (υποδραστήριος παραθυρεοειδής αδένας)
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος)
  • Προβλήματα στην απορρόφηση ασβεστίου
  • Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, αντισπασμωδικά και η ριφαμπικίνη (αντιβιοτικό)
  • Χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης στην αιματική κυκλοφορία, πιθανώς λόγω κακής θρέψης ή ηπατικής νόσου, στην οποία τα επίπεδα ολικού ασβεστίου μπορεί να υποδεικνύουν ή όχι μία πραγματικά υπασβεστιαιμική κατάσταση

Ο γιατρός μπορεί να θεραπεύσει την υπασβεστιαιμία μέσω συμπληρωμάτων ασβεστίου και μερικές φορές με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη νόσος ή πάθηση που οφείλεται για τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, θα την εντοπίσει και θα την αντιμετωπίσει επίσης.

Σύνοψη

Η εξέταση ολικού ασβεστίου αίματος μετρά την ποσότητα του ολικού ασβεστίου.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτή την εξέταση σε ένα τυπικό τσεκ-απ ή αν βιώνετε συγκεκριμένα συμπτώματα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα χαμηλής υψηλής συγκέντρωσης ασβεστίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, η υψηλή ή χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου έχει αιτία που εύκολα αντιμετωπίζεται. Άλλοτε, όμως, μπορεί να χρειαστεί εξειδικευμένη θεραπεία ώστε να διευθετηθεί η υποκείμενη πάθηση. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει αναφορικά με όλες τις θεραπευτικές επιλογές.