Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση διαβητικού ποδιού

Τι είναι η εξέταση διαβητικού ποδιού;

Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων στα άκρα ποδός. Η εξέταση διαβητικού ποδιού είναι ο έλεγχος των ατόμων με διαβήτη για τα εν λόγω προβλήματα, όπως λοίμωξη, τραυματισμό και ανωμαλίες των οστών.  Η νευρική βλάβη, γνωστή ως νευροπάθεια, και η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι πιο κοινές αιτίες προβλημάτων διαβητικού ποδιού.

Η νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος, ή ακόμη και απώλεια αίσθησης στο άκρο ποδός. Επομένως, εάν υποστείτε ένα τραυματισμό του άκρου ποδός, όπως κάλο ή φυσαλίδα, ή ακόμη και μία βαθιά πληγή, γνωστή ως έλκος, μπορεί να μην το συνειδητοποιήσετε.

Η κακή κυκλοφορία στο άκρο ποδός καθιστά δύσκολη την καταπολέμηση λοιμώξεων και την επούλωση τραυματισμών. Εάν έχετε διαβήτη και εμφανίσετε έλκος ή άλλο τραυματισμό του άκρου ποδός, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να το επουλώσει γρήγορα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λοίμωξης, η οποία μπορεί να αποβεί σοβαρή. Εάν μία λοίμωξη του άκρου ποδός δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να γίνει τόσο επικίνδυνη, ώστε να χρειαστεί ακρωτηριασμός για να σωθεί η ζωή σας.

Ευτυχώς, οι τακτικές εξετάσεις για το διαβητικό πόδι καθώς και η κατ’ οίκον φροντίδα μπορούν να αποτρέψουν σοβαρά προβλήματα του άκρου ποδός.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση του διαβητικού ποδιού;

Η εξέταση διαβητικού ποδιού χρησιμοποιείται για τον έλεγχο προβλημάτων των άκρων ποδών στα άτομα με διαβήτη. Όταν τα έλκη και άλλα προβλήματα στο άκρο ποδός εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα, αποτρέποντας σοβαρές επιπλοκές.

Γιατί χρειάζομαι την εξέταση διαβητικού ποδιού;

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση διαβητικού ποδιού τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μπορεί να χρειαστείτε την εν λόγω σειρά εξετάσεων πιο συχνά αν αισθάνεστε στα άκρα ποδός οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αίσθηση μυρμηγκιάσματος
 • Μούδιασμα
 • Πόνο
 • Αίσθηση καύσου
 • Οίδημα
 • Πόνο και δυσκολία κατά τη βάδιση

Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας αν παρουσιάζετε τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία αποτελούν ένδειξη σοβαρής λοίμωξης:

 • Φυσαλίδα, εκδορά ή άλλη κάκωση του άκρου ποδός που δεν αρχίζει να επουλώνεται ύστερα από λίγες μέρες
 • Τραυματισμός στο άκρο ποδός θερμός στην αφή
 • Ερυθρότητα γύρω από τον τραυματισμό στο άκρο ποδός
 • Κάλος με ξεραμένο αίμα στο εσωτερικό του
 • Τραυματισμός που έχει αποκτήσει μαύρη όψη και δυσοσμία. Αυτό αποτελεί ένδειξη γάγγραινας (νέκρωση του ιστού). Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η γάγγραινα μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του άκρου ποδός, ή ακόμη και στο θάνατο.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση διαβητικού ποδιού;

Η εξέταση διαβητικού ποδιού μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον παθολόγο σας ή από έναν εξειδικευμένο γιατρό, γνωστό ως ποδίατρο. Ο ποδίατρος εξειδικεύεται στην υγεία και την αντιμετώπιση ασθενειών του άκρου ποδός. Η εξέταση συνήθως περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Γενική αξιολόγηση. Ο γιατρός:

 • Θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και παλαιότερα προβλήματα των άκρων ποδός.
 • Θα ελέγξει τα παπούτσια σας αν ταιριάζουν σωστά στο πόδι και θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα υπόλοιπα υποδήματα που φοράτε. Παπούτσια που δεν ταιριάζουν στο πόδι ή με κάποιο τρόπο προκαλούν δυσφορία μπορεί να οδηγήσουν σε φυσαλίδες, κάλους και έλκη.

Δερματολογική αξιολόγηση. Ο γιατρός:

 • Θα εντοπίσει δερματολογικά προβλήματα, όπως ξηροδερμία, κάλους, φυσαλίδες και έλκη.
 • Θα ελέγξει τα νύχια των ποδιών σας για ρωγμές ή παρουσία μυκήτων.
 • Θα ελέγξει την περιοχή μεταξύ των δακτύλων των ποδιών για ενδείξεις μυκητίασης.

Νευρολογική αξιολόγηση. Αυτή είναι μία σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν:

 • Αισθητήρα μικροϊνιδίων. Ο γιατρός θα περάσει μία συσκευή, που ονομάζεται αισθητήρας μικροϊνιδίων, από το άκρο ποδός και τα δάχτυλα για να ελέγξει την ευαισθησία του στην αφή.
 • Έλεγχο παλλαισθησίας (VPT). Ο γιατρός θα τοποθετήσει ένα διαπασών ή άλλη συσκευή στο άκρο ποδός και τα δάχτυλα για να διαπιστώσει εάν μπορείτε να αισθανθείτε τις δονήσεις που παράγονται.
 • Δοκιμασία νυγμού. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία μικρή βελόνα για να τρυπήσει ήπια το κάτω μέρος του άκρου ποδός, ώστε να διαπιστώσει αν το αισθάνεστε.
 • Αντανακλαστικά των αστραγάλων. Ο γιατρός θα ελέγξει τις Αχίλλειες αντανακλάσεις, χτυπώντας ελαφρά με ένα μικρό σφυράκι το άκρο ποδός.

Μυοσκελετική αξιολόγηση. Ο γιατρός:

 • Θα αναζητήσει ανωμαλίες στο σχήμα και τη δομή του άκρου ποδός.

Αγγειακή αξιολόγηση. Αν έχετε συμπτώματα κακής κυκλοφορίας του αίματος, ο γιατρός:

 • Θα χρησιμοποιήσει ένα τύπο απεικονιστικής τεχνολογίας, που ονομάζεται υπερηχογράφημα Doppler, για να διαπιστώσει πόσο καλά το αίμα κινείται στο άκρο ποδός.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση διαβητικού ποδιού;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση διαβητικού ποδιού;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν εντοπιστεί πρόβλημα, ο γιατρός θα σας προτείνει πιο συχνές εξετάσεις. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστείτε:

 • Αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων του άκρου ποδός
 • Χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση παραμορφώσεων των οστών

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νευρική βλάβη στο άκρο ποδός, όμως τα παρακάτω μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία:

 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Κρέμες
 • Φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση της ισορροπίας και την της δύναμης

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την εξέταση διαβητικού ποδιού;

Τα προβλήματα του άκρου ποδός είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τα άτομα με διαβήτη. Όμως μπορείτε να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή εάν:

 • Έχετε θέσει το διαβήτη υπό έλεγχο. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σε ένα υγιές επίπεδο.
 • Κάνετε τακτικές εξετάσεις διαβητικού ποδιού. Θα πρέπει να ελέγχετε τα άκρα ποδός τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και πιο συχνά αν ο γιατρός εντοπίσει πρόβλημα.
 • Ελέγχετε τα άκρα ποδός κάθε μέρα. Έτσι θα εντοπίσετε και θα διευθετήσετε τυχόν προβλήματα έγκαιρα προτού επιδεινωθούν. Αναζητήστε έλκη, πληγές, ρωγμές των νυχιών και άλλες αλλαγές στα άκρα ποδός.
 • Πλένετε τα άκρα ποδός καθημερινά. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι. Στεγνώστε σχολαστικά.
 • Κόβετε τα νύχια των ποδιών σας τακτικά. Κόψτε ευθεία τα νύχια και περάστε τις άκρες με μία λίμα.
 • Προστατεύετε τα άκρα ποδός από υπερβολική ζέστη και κρύο. Φορέστε παπούτσια όταν περπατάτε σε θερμές επιφάνειες. Μην τοποθετείτε θερμοφόρες στα άκρα ποδός και μη βάζετε τα πόδια σας σε καυτό νερό χωρίς να έχετε ελέγξει τη θερμοκρασία πρώτα με τα χέρια σας. Λόγω της μειωμένης αίσθησης, μπορεί να υποστείτε έγκαυμα χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Για να προστατεύσετε τα πόδια σας από το κρύο, φορέστε κάλτσες στο κρεβάτι και μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Το χειμώνα θα πρέπει να φοράτε αδιάβροχες μπότες.
 • Διατηρείτε την αιματική ροή στα άκρα ποδός. Ανυψώστε τα πόδια σας όταν κάθεστε. Κινείστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για λίγα λεπτά δύο με τρεις φορές την ημέρα. Παραμείνετε δραστήριοι, όμως επιλέξτε δραστηριότητες που δεν ασκούν πίεση στα άκρα ποδός, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άθλησης.
 • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μειώνει την αιματική ροή στα άκρα ποδός και μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση πληγών. Πολλά άτομα με διαβήτη που καπνίζουν χρειάζονται ακρωτηριασμό.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Diabetes Association [Internet]. Arlington (VA): American Diabetes Association; c1995–2019. Foot Care; [updated 2014 Oct 10; cited 2019 Mar 12]; [about 3 screens]. Available from: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/foot-complications/foot-care.html

2. American Diabetes Association [Internet]. Arlington (VA): American Diabetes Association; c1995–2019. Foot Complications; [updated 2018 Nov 19; cited 2019 Mar 12]; [about 3 screens]. Available from: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/foot-complications

3. Beaver Valley Foot Clinic [Internet]. Podiatrist Near Me Pittsburgh Foot Doctor Pittsburgh PA; c2019. Glossary: Beaver Valley Foot Clinic; [cited 2019 Mar 12]; [about 3 screens]. Available from: https://bvfootclinic.com/glossary

4. Boulton, AJM, Armstrong DG, Albert SF, Frykberg, RG, Hellman R, Kirkman MS, Lavery LA, LeMaster, JW, Mills JL, Mueller MJ, Sheehan P, Wukich DK. Comprehensive Foot Examination and Risk Assessment. Diabetes Care [Internet]. 2008 Aug [cited 2019 Mar 12]; 31(8):1679–1685. Available from: http://care.diabetesjournals.org/content/31/8/1679

5. Country Foot Care [Internet]. Country Foot Care; 2019. Glossary of Podiatry Terms; [cited 2019 Mar 12]; [about 3 screens]. Available from: https://countryfootcare.com/library/general/glossary-of-podiatry-terms

6. FDA: US Food and Drug Administration [Internet]. Silver Spring (MD): U.S. Department of Health and Human Services; FDA permits marketing of device to treat diabetic foot ulcers; 2017 Dec 28 [cited 2020 Jul 24]; [about 4 screens]. Available from: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-permits-marketing-device-treat-diabetic-foot-ulcers

7. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Diabetic Neuropathy: Diagnosis and treatment; 2018 Sep 7 [cited 2019 Mar 12]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/diagnosis-treatment/drc-20371587

8. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Diabetic Neuropathy: Symptoms and causes; 2018 Sep 7 [cited 2019 Mar 12]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580

9. Mishra SC, Chhatbar KC, Kashikar A, Mehndiratta A. Diabetic foot. BMJ [Internet]. 2017 Nov 16 [cited 2019 Mar 12]; 359:j5064. Available from: https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5064

10. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Diabetes and Foot Problems; 2017 Jan [cited 2019 Mar 12]; [about 5 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/foot-problems

11. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Peripheral Neuropathy; 2018 Feb [cited 2019 Mar 12]; [about 6 screens]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/nerve-damage-diabetic-neuropathies/peripheral-neuropathy

12. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: Special Foot Care for Diabetes; [cited 2019 Mar 12]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=56&contentid=4029