Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση επιπέδων διγοξίνης (Digoxin)

Τι είναι η εξέταση επιπέδων διγοξίνης;

Πρόκειται για μία εξέταση που μετρά τα επίπεδα του φαρμάκου διγοξίνη στο αίμα. Η διγοξίνη ανήκει στην ομάδα των καρδιακών γλυκοσιδών και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και της αρρυθμίας.

Το φάρμακο αυτό είναι διαθέσιμο για χορήγηση από το στόμα. Όταν απορροφάται από τον οργανισμό, μεταφέρεται σε ιστούς, ιδιαίτερα στην καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ.

Ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση διγοξίνης για να βεβαιωθεί ότι δεν λαμβάνετε αυξημένη ή μειωμένη ποσότητα του φαρμάκου. Τα επίπεδα της διγοξίνης του αίματος πρέπει να παρακολουθούνται, διότι το συγκεκριμένο φάρμακο έχει ένα στενό θεραπευτικό εύρος.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση επιπέδων διγοξίνης;

Η διγοξίνη είναι μία δυνητικά δηλητηριώδης χημική ουσία εάν λαμβάνεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λανθασμένη δόση. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τη συγκέντρωσή της στο αίμα για όσο διάστημα λαμβάνετε το φάρμακο.

Τα μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Τα επίπεδα της διγοξίνης του αίματος πρέπει να ελέγχονται, επειδή τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας διγοξίνης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων που σας οδήγησαν να λάβετε το φάρμακο αυτό.

Ο γιατρός κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει αρκετές εξετάσεις επιπέδων διγοξίνης όταν αρχίζετε να λαμβάνετε το φάρμακο, με στόχο να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία. Ακολούθως, θα χρειάζεστε τη συγκεκριμένη εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα για όσο διάστημα λαμβάνετε το φάρμακο αυτό.

Εάν τα επίπεδα διγοξίνης στο αίμα σας είναι μειωμένα, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως:

Από την άλλη πλευρά, εάν η συγκέντρωση του φαρμάκου είναι υψηλή, μπορεί να παρουσιάσετε συμπτώματα υπερδοσολογίας, όπως:

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση επιπέδων διγοξίνης;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση επιπέδων διγοξίνης;

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνετε επιπρόσθετα με διγοξίνη. Η λήψη διγοξίνης 6 με 12 ώρες πριν την εξέταση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Τα παρακάτω συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα διγοξίνης:

  • Αντιβιοτικά
  • Αντιμυκητιασικά φάρμακα
  • Βαλσαμόχορτο
  • Συγκεκριμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πρέπει να σταματήσετε τη λήψη κάποιων φαρμάκων πριν την εξέταση. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερώσετε το γιατρό σας ποια ήταν η τελευταία φορά που λάβατε διγοξίνη πριν υποβληθείτε στην εξέταση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση επιπέδων διγοξίνης;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν λαμβάνετε θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, τα φυσιολογικά επίπεδα διγοξίνης κυμαίνονται από 0,5 έως 0,9 ng/mL. Εάν λαμβάνετε θεραπεία για αρρυθμία, το φυσιολογικό εύρος το φάρμακο είναι 0,5 έως 2,0 ng/mL.

Εάν η τιμή της διγοξίνης του αίματος είναι εκτός του φυσιολογικού εύρους, ο γιατρός θα προσαρμόσει ανάλογα τη δοσολογία σας.

Τα περισσότερα άτομα παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματά τους όταν τα επίπεδα της διγοξίνης παραμένουν εντός των προαναφερθέντων ορίων. Ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία σας εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, επιδεινώνονται ή έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αν και οι φυσιολογικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο, ως τοξική συγκέντρωση γενικά θεωρείται η διγοξίνη υψηλότερη από 4,0 ng/mL. Σε αυτή τη συγκέντρωση, η διγοξίνη μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Εάν τα αποτελέσματά σας είναι εκτός του θεραπευτικού εύρους όμως δεν βιώνετε συμπτώματα, ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει εάν χρειάζεστε προσαρμογή της δοσολογίας. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις, επιπρόσθετα με τον έλεγχο επιπέδων διγοξίνης, για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο διγοξίνης του αίματος και τα επόμενα βήματα στη θεραπεία.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Digoxin (digoxin) – drug summary. (n.d.) pdr.net/drug-summary/Digoxin-digoxin-724

2. Digoxin: The test. (2013, August 15) labtestsonline.org/understanding/analytes/digoxin/tab/test

3. Digoxin, serum: Clinical and interpretive. (n.d.) mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8674

4. Digoxin drug level. (n.d.) urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=digoxin_drug_level

5. Pincus, M. (2016). Management of digoxin toxicity. Australian Prescriber, 39(1), 18–20 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816869/