Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση HER2 (Καρκίνος του μαστού)

Τι είναι η εξέταση HER2;

Ο όρος HER2 αναφέρεται στον «υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2». Πρόκειται για ένα γονίδιο που παράγει μία πρωτεΐνη, η οποία εντοπίζεται στην επιφάνεια των κυττάρων του μαστού και εμπλέκεται στη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη.

Τα γονίδια είναι οι βασικές μονάδες κληρονομικότητας και κληροδοτούνται από τον πατέρα και τη μητέρα στο παιδί. Σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού, το γονίδιο HER2 μεταλλάσσεται και δημιουργεί επιπλέον αντίγραφα αυτού. Όταν αυτό συμβεί, το γονίδιο HER2 παράγει μεγάλη ποσότητα της πρωτεΐνης HER2, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων.

Οι καρκίνοι με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης HER2 είναι γνωστοί ως HER2-θετικοί. Αντίστοιχα, οι καρκίνοι με χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης είναι γνωστοί ως HER2-αρνητικοί. Περίπου 20% των καρκίνων του μαστού είναι HER2-θετικοί. Οι HER2-θετικοί καρκίνοι τείνουν να αναπτύσσονται και να κάνουν μετάσταση γρηγορότερα από ό, τι άλλοι τύποι καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι θεραπείες που στοχεύουν συγκεκριμένα τους HER2-θετικούς καρκίνους του μαστού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Η εξέταση HER2 ελέγχει ένα δείγμα όγκου για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για HER2-θετικό καρκίνο.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση HER2;

Η εξέταση HER2 χρησιμοποιείται κυρίως για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος είναι HER2-θετικός. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος ανταποκρίνεται στη θεραπεία ή αν έχει επανεμφανιστεί μετά τη θεραπεία.

Γιατί χρειάζομαι την εξέταση HER2;

Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μπορεί να χρειαστείτε αυτή την εξέταση για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για HER2-θετικό ή HER2-αρνητικό καρκίνο. Αν έχετε ήδη λάβει θεραπεία για HER2-θετικό καρκίνο του μαστού, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε αυτή την εξέταση:

 • Για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Φυσιολογικά επίπεδα HER2 πιθανώς σημαίνει ότι ανταποκρίνεστε καλά στη θεραπεία. Υψηλά επίπεδα HER2 σημαίνει ότι η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.
 • Για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει επανεμφανιστεί μετά τη θεραπεία.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση HER2;

Η εξέταση HER2 περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος ιστού του όγκου σε μία διαδικασία που ονομάζεται βιοψία. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βιοψίας:

 • Αναρρόφηση δια λεπτής βελόνης, όπου χρησιμοποιείται μία πολύ λεπτή βελόνα για την αφαίρεση δείγματος κυττάρων μαστικού ιστού ή υγρού
 • Βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα, όπου χρησιμοποιείται μία μεγαλύτερη βελόνα για την αφαίρεση δείγματος
 • Χειρουργική βιοψία, όπου πραγματοποιείται μία μικροεπέμβαση χωρίς να απαιτείται νοσηλεία

Η αναρρόφηση δια λεπτής βελόνης και η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα συνήθως περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

 • Θα ξαπλώσετε στο πλάι ή θα καθίσετε πάνω στο εξεταστικό τραπέζι.
 • Ο γιατρός θα απολυμάνει το σημείο της βιοψίας και θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό, ώστε να μην αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Μόλις η περιοχή μουδιάσει, ο γιατρός θα εισάγει είτε μία λεπτή βελόνα είτε μία κόπτουσα βελόνα βιοψίας στο σημείο και θα απομακρύνει δείγμα ιστού ή υγρού.
 • Μπορεί να αισθανθείτε ήπια πίεση κατά τη λήψη του δείγματος.
 • Ακολούθως, θα εφαρμοστεί πίεση στο σημείο της βιοψίας ή έως ότου σταματήσει η αιμορραγία.
 • Ο γιατρός θα καλύψει το σημείο με αποστειρωμένη γάζα.

Κατά τη χειρουργική βιοψία, ο χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή στο δέρμα για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του οζιδίου του μαστού. Η χειρουργική βιοψία πραγματοποιείται εάν το οζίδιο δεν είναι προσβάσιμο με βελόνα. Οι χειρουργικές βιοψίες συνήθως περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

 • Θα ξαπλώσει στο χειρουργικό κρεβάτι. Θα τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας.
 • Μπορεί να σας δοθεί ηρεμιστικό για να χαλαρώσετε.
 • Θα σας χορηγηθεί τοπική ή ολική αναισθησία, ώστε να μην αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:
  • Για την τοπική αναισθησία, ο γιατρός θα χορηγήσει με ένεση το φάρμακο στο σημείο της βιοψίας.
  • Για την ολική αναισθησία, ο αναισθησιολόγος θα χορηγήσει το φάρμακο.
 • Όταν το σημείο της βιοψίας μουδιάσει ή επέλθει ολική νάρκωση, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μία μικρή τομή στο μαστό και θα αφαιρέσει μέρος ή ολόκληρο το οζίδιο. Συνήθως αφαιρείται και ιστός γύρω από το οζίδιο.
 • Η τομή κλείνει με ράμματα.

Ο τύπο της βιοψίας στον οποίο θα υποβληθείτε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και η θέση του όγκου. Η πρωτεΐνη HER2 μπορεί να μετρηθεί και σε ένα δείγμα αίματος, όμως η εν λόγω εξέταση αίματος δεν είναι χρήσιμη στους περισσότερους ασθενείς και για αυτό συνήθως να προτείνεται.

Ακολούθως, το δείγμα όγκου θα εξεταστεί με μία από τις δύο ακόλουθες τεχνικές:

 • Με ανοσοϊστοχημεία, η οποία μετρά την πρωτεΐνη HER2 στην επιφάνεια των κυττάρων
 • Με φθορίζοντα in situ υβριδισμό (FISH), όπου εντοπίζονται επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου HER2

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση HER2;

Δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία αν υποβληθείτε σε τοπική αναισθησία. Αν χρειαστεί ολική αναισθησία, πιθανώς θα πρέπει να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για αρκετές ώρες πριν την επέμβαση. Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Επίσης, αν πρόκειται να λάβετε ηρεμιστικό ή ολική αναισθησία, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει ποιος θα σας επιστρέψει στο σπίτι. Μπορεί να έχετε ζάλη και σύγχυση όταν ξυπνήσετε.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση HER2;

Μπορεί να σχηματιστεί μώλωπας ή να εμφανιστεί αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας. Μερικές φορές, το σημείο υφίσταται μόλυνση. Εάν αυτό συμβεί, θα λάβετε αντιβιοτικά. Η χειρουργική βιοψία προκαλεί επιπλέον πόνο και δυσφορία. Για αυτό, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να νιώσετε καλύτερα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν τα επίπεδα της πρωτεΐνης HER2 είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό ή εντοπιστούν επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου HER2, αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα HER2-θετικό καρκίνο. Αν τα αποτελέσματα δείξουν φυσιολογική ποσότητα HER2 πρωτεΐνης ή φυσιολογικό αριθμό HER2 γονιδίων, πιθανώς έχετε ένα HER2-αρνητικό καρκίνο.

Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι σαφώς θετικά ή αρνητικά, θα χρειαστείτε επανέλεγχο, είτε χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό δείγμα όγκου είτε μία διαφορετική εργαστηριακή μέθοδο. Συνήθως, αρχικά πραγματοποιείται ανοσοϊστοχημεία (για τον έλεγχο της πρωτεΐνης HER2) και στη συνέχεια FISH (για τον έλεγχο επιπλέον αντιγράφων του γονιδίου HER2). Η ανοσοϊστοχημεία είναι λιγότερο ακριβή και παρέχει ταχύτερα αποτελέσματα από τη FISH. Όμως οι εξειδικευμένοι στον καρκίνο του μαστού ογκολόγοι θεωρούν ότι η τεχνική FISH είναι πιο ακριβής.

Η θεραπεία για ένα HER2-θετικό καρκίνο μπορεί να συρρικνώσει σημαντικά τους όγκους με ελάχιστες παρενέργειες. Αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές στους HER2-αρνητικούς καρκίνους.

Αν λαμβάνετε θεραπεία για HER2-θετικό καρκίνο, φυσιολογικά αποτελέσματα σημαίνει ότι ανταποκρίνεστε καλά σε αυτή. Αποτελέσματα υψηλότερα από το φυσιολογικό, όμως, σημαίνει ότι η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική ή ότι ο καρκίνος έχει επανεμφανιστεί μετά τη θεραπεία.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την εξέταση HER2;

Παρόλο που είναι πολύ περισσότερο συνήθης στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού συμπεριλαμβανομένου του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού, μπορεί να επηρεάσει και τους άντρες. Εάν ένας άντρας διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε εξέταση HER2.

Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις HER2 αν διαγνωστούν με συγκεκριμένους καρκίνους του στομάχου και του οισοφάγου. Οι εν λόγω καρκίνοι μερικές φορές έχουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης HER2 και ανταποκρίνονται καλά στη στοχευμένη αντικαρκινική θεραπεία.

+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. Breast Biopsy; [updated 2017 Oct 9; cited 2018 Aug 11]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-biopsy.html

2. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. Breast Cancer HER2 Status; [updated 2017 Sep 25; cited 2018 Aug 11]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-her2-status.html

3. Breastcancer.org [Internet]. Ardmore (PA): Breastcancer.org; c2018. HER2 Status; [updated 2018 Feb 19; cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.breastcancer.org/symptoms/diagnosis/her2

4. Cancer.net [Internet]. Alexandria (VA): American Society of Clinical Oncology; c2005–2018. Breast Cancer: Diagnosis; 2017 Apr [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/diagnosis

5. Cancer.net [Internet]. Alexandria (VA): American Society of Clinical Oncology; c2005–2018. Breast Cancer: Introduction; 2017 Apr [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/introduction

6. Johns Hopkins Medicine [Internet]. The Johns Hopkins University; Health Library: Stages of Breast Cancer and Other Prognostic Factors; [cited 2020 May 19]; [about 3 screens]. Available from: https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/breast_cancers_other_conditions/stages_breast_cancer_prognostic_factors.html

7. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C.; American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. HER2; [updated 2018 Jul 27; cited 2018 Aug 11]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/her2

8. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Breast Biopsy: About 2018 Mar 22 [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-biopsy/about/pac-20384812

9. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. General Anesthesia: About; 2017 Dec 29 [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/anesthesia/about/pac-20384568

10. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. HER2-positive breast cancer: What is it?; 2018 Mar 29 [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/breast-cancer/expert-answers/faq-20058066

11. MD Anderson Cancer Center [Internet]. The University of Texas MD Anderson Cancer Center; c2018. Breast Cancer; [cited 2018 Aug 11]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mdanderson.org/cancer-types/breast-cancer.html

12. Memorial Sloan Kettering Cancer Center [Internet]. New York: Memorial Sloan Kettering Cancer Center; c2018. What You Should Know About Metastatic Breast Cancer; 2016 Oct 27 [cited 2018 Aug 11]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mskcc.org/blog/what-you-should-know-about-metastatic-breast

13. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2018. Breast Cancer; [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/breast-disorders/breast-cancer

14. National Breast Cancer Foundation [Internet]. Frisco (TX): National Breast Cancer Foundation Inc.; c2016. Lab Tests; [cited 2018 Aug 11]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-lab-tests

15. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2018. Health Encyclopedia: HER2/neu; [cited 2018 Aug 11]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=her2neu