Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση και αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Τι είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα;

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση ενός νεογνού. Ο ομφάλιος λώρος είναι το όργανο που συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχει αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν θρεπτικά συστατικά και απομακρύνουν παραπροϊόντα από το έμβρυο. Όταν γεννηθεί το βρέφος, ο ομφάλιος λώρος κόβεται και παραμένει ένα μικρό κομμάτι, το οποίο θα σχηματίσει τον ομφαλό του παιδιού.

Τι είναι η εξέταση ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Μόλις ο ομφάλιος λώρος κοπεί, ο γιατρός μπορεί να λάβει δείγμα αίματος για ανάλυση. Το αίμα αναλύεται για μία πληθώρα ουσιών και ελέγχεται η ύπαρξη λοιμώξεων ή άλλων διαταραχών.

Τι είναι η τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Κάποιοι γονείς επιλέγουν να αποθηκεύσουν το αίμα του ομφάλιου λώρου του παιδιού τους για μελλοντική χρήση στην αντιμετώπιση πιθανών ασθενειών. Ο ομφάλιος λώρος περιέχει κύτταρα που ονομάζονται βλαστοκύτταρα. Σε αντίθεση με άλλα είδη κυττάρων, τα βλαστοκύτταρα είναι αδιαφοροποίητα, έχουν δηλαδή την ικανότητα να αναπτυχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, όπως κύτταρα του μυελού των οστών, κύτταρα του αίματος και εγκεφαλικά κύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων διαταραχών του αίματος, όπως λευχαιμία, λέμφωμα Hodgkin και ορισμένοι τύποι αναιμίας. Οι ερευνητές μελετούν εάν τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ασθένειες.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Η εξέταση ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Για τη μέτρηση αερίων του αίματος. Αυτό βοηθά να διαπιστωθεί εάν το αίμα του νεογνού έχει φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου και άλλων ουσιών.
  • Για τη μέτρηση των επιπέδων χολερυθρίνης. Η χολερυθρίνη είναι ένα παραπροϊόν που παράγεται στο ήπαρ. Υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να αποτελούν ένδειξη ηπατικής νόσου.
  • Για την πραγματοποίηση μιας καλλιέργειας αίματος. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται εάν ο γιατρός πιστεύει ότι το νεογνό έχει κάποια λοίμωξη.
  • Για την πραγματοποίηση μιας γενικής εξέτασης αίματος. Αυτή συνήθως παραγγέλλεται σε πρόωρα νεογνά.
  • Για τον έλεγχο ενδείξεων έκθεσης του νεογνού σε παράνομες ουσίες ή σε κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να αναδείξει τη χρήση οπιοειδών, όπως ηρωίνη και fentanyl, κοκαΐνης, μαριχουάνας και ηρεμιστικών. Εάν οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα εντοπιστεί στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο γιατρός θα ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα ώστε το νεογνό να αποφύγει επιπλοκές, όπως αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού σας σε τράπεζα εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό κάποιας διαταραχής του αίματος ή συγκεκριμένων καρκίνων. Τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μπορεί να έχουν υψηλή συμβατότητα με τα αδέλφια ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, και έτσι το αίμα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία.
  • Θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από μία μελλοντική ασθένεια, αν και είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες το παιδί να μπορεί να λάβει θεραπεία με τα δικά του κύτταρα. Και αυτό διότι τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μπορεί να φέρουν το ίδιο πρόβλημα που οδήγησε εξαρχής στην εκδήλωση της νόσου.
  • Θέλετε να βοηθήσετε άλλους ασθενείς. Μπορείτε να δωρίσετε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού σας σε μία μονάδα υγείας που χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα για ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Διαδικασία συλλογής και αποθήκευσης

Πώς συλλέγεται το ομφαλοπλακουντιακό αίμα;

Μετά τη γέννηση του νεογνού, ο ομφάλιος λώρος κόβεται ώστε να αποχωριστεί το νεογνό από τη μητέρα. Ο ομφάλιος λώρος συνηθιζόταν να κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό, όμως πλέον παγκόσμιοι οργανισμοί προτείνουν αναμονή τουλάχιστον ενός λεπτού πριν το κόψιμο. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της αιματικής ροής στο νεογνό και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του.

Όταν κοπεί ο ομφάλιος λώρος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο, που ονομάζεται σφιγκτήρας, για να σταματήσει την αιμορραγία. Ακολούθως, με μία βελόνα θα λάβει αίμα από τον ομφάλιο λώρο. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα θα αποθηκευτεί και είτε θα αποσταλλεί σε εργαστήριο για ανάλυση είτε σε τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος για μακροχρόνια αποθήκευση.

Πώς αποθηκεύεται το ομφαλοπλακουντιακό αίμα;

Υπάρχουν δύο τύποι τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος:

  • Ιδιωτικές τράπεζες. Αυτές οι δομές αποθηκεύουν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για μελλοντική χρήση της οικογένειάς σας. Υπάρχει χρέος για τη συλλογή και την αποθήκευση. Όμως κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα θα είναι πράγματι χρήσιμο στη θεραπεία του παιδιού ή άλλου μέλους της οικογένειας στο μέλλον.
  • Δημόσιες τράπεζες. Αυτές οι δομές χρησιμοποιούν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για τη θεραπεία άλλων ασθενών, καθώς και για έρευνα. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα στις δημόσιες τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε έχει ανάγκη.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση ή την αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία για την εξέταση ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Αν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε σε τράπεζα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού σας, θα πρέπει να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Έτσι θα έχετε τον απαραίτητο χρόνο να λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και να καταλήξετε στη σωστή απόφαση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση και την αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναφορικά με την εξέταση ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Όμως η αποθήκευση σε ιδιωτική τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι ιδιαίτερα ακριβή και το κόστος δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εξαρτώνται από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν. Εάν δεν είναι φυσιολογικά, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τη θεραπεία που χρειάζεται το νεογνό.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την εξέταση ή την αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Εκτός και αν έχετε οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένων διαταραχών του αίματος ή καρκίνων, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα δεν θα χρησιμεύσει στο παιδί ή την οικογένειά σας. Όμως η έρευνα είναι διαρκής και η χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών είναι πολλά υποσχόμενη. Αν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού σας σε μία δημόσια τράπεζα, ίσως να βοηθήσετε ασθενείς που βρίσκονται τώρα σε ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες  αναφορικά με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τα βλαστοκύτταρα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

+ 15 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. ACOG: The American Congress of Obstetricians and Gynecologists [Internet]. Washington D.C.: American Congress of Obstetricians and Gynecologists; c2020. ACOG Recommends Delayed Umbilical Cord Clamping for all Healthy Infants; 2016 Dec 21 [cited 2020 Aug10]; [about 3 screens]. Available from https://www.acog.org/news/news-releases/2016/12/acog-recommends-delayed-umbilical-cord-clamping-for-all-healthy-infants

2. ACOG: The American Congress of Obstetricians and Gynecologists [Internet]. Washington D.C.: American Congress of Obstetricians and Gynecologists; c2019. ACOG Committee Opinion: Umbilical Cord Blood Banking; 2015 Dec [cited 2019 Aug 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Genetics/Umbilical-Cord-Blood-Banking

3. Armstrong L, Stenson BJ. Use of umbilical cord blood gas analysis in the assessment of the newborn. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. [Internet]. 2007 Nov [cited 2019 Aug 21]; 92(6):F430–4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675384

4. Calkins K, Roy D, Molchan L, Bradley L, Grogan T, Elashoff D, Walker V. Predictive value of cord blood bilirubin for hyperbilirubinemia in neonates at risk for maternal-fetal blood group incompatibility and hemolytic disease of the newborn. J Neonatal Perinatal Med. [Internet]. 2015 Oct 24 [cited 2019 Aug 21]; 8(3):243–250. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4699805

5. Carroll PD, Nankervis CA, Iams J, Kelleher K. Umbilical cord blood as a replacement source for admission complete blood count in premature infants. J Perinatol. [Internet]. 2012 Feb; [cited 2019 Aug 21]; 32(2):97–102. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891501

6. ClinLab Navigator [Internet]. ClinLabNavigator; c2019. Cord Blood Gases [cited 2019 Aug 21]; [about 2 screens]. Available from: http://www.clinlabnavigator.com/cord-blood-gases.html

7. Farst KJ, Valentine JL, Hall RW. Drug testing for newborn exposure to illicit substances in pregnancy: pitfalls and pearls. Int J Pediatr. [Internet]. 2011 Jul 17 [cited 2019 Aug 21]; 2011:956161. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139193

8. Harvard Health Publishing: Harvard Medical School [Internet]. Boston: Harvard University; 2010–2019. Why parents should save their baby's cord blood—and give it away; 2017 Oct 31 [cited 2019 Aug 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.health.harvard.edu/blog/parents-save-babys-cord-blood-give-away-2017103112654

9. HealthyChildren.org [Internet]. Itasca (IL): American Academy of Pediatrics; c2019. AAP Encourages Use of Public Cord Banks; 2017 Oct 30 [cited 2019 Aug 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.healthychildren.org/English/news/Pages/AAP-Encourages-Use-of-Public-Cord-Blood-Banks.aspx

10. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2019. Cord Blood Banking [cited 2019 Aug 21]; [about 2 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/cord-blood.html

11. March of Dimes [Internet]. Arlington (VA): March of Dimes; c2019. Umbilical Cord Conditions [cited 2019 Aug 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.marchofdimes.org/complications/umbilical-cord-conditions.aspx

12. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. What is cord blood banking—and is it better to use a public or private facility?; 2017 Apr 11 [cited 2019 Aug 21]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/expert-answers/cord-blood-banking/faq-20058321

13. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Bilirubin blood test: Overview [updated 2019 Aug 21; cited 2019 Aug 21]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/bilirubin-blood-test

14. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Cord blood testing: Overview [updated 2019 Aug 21; cited 2019 Aug 21]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/cord-blood-testing

15. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: Cord Blood Banking [cited 2019 Aug 21]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=160&contentid=48