Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση καρκινικού δείκτη CA 15-3 (Καρκίνος του μαστού)

Τι είναι η εξέταση καρκινικού δείκτη CA 15-3;

Πρόκειται για μία εξέταση που ελέγχει τα επίπεδα της πρωτεΐνης CA 15-3 στο αίμα. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από τα κύτταρα του μαστικού ιστού φυσιολογικά.

Αναφέρεται ως καρκινικός δείκτης CA 15-3, διότι, όταν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα ή όγκος στο μαστικό ιστό, τα επίπεδά του αυξάνονται. Οι καρκινικοί όγκοι στο μαστό μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα CA 15-3, λόγω της απελευθέρωσης της πρωτεΐνης στην αιματική κυκλοφορία.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί χρειάζομαι εξέταση καρκινικού δείκτη CA 15-3;

Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε εξέταση καρκινικού δείκτη CA 15-3 εάν λαμβάνει ή έχει λάβει θεραπεία για διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Η εξέταση θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία ή να ελέγξει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Ο καρκινικός δείκτης CA 15-3 χρησιμοποιείται για να δείξει εάν ο καρκίνος κάνει μετάσταση ή μειώνεται ως απόκριση στη θεραπεία.

Οι γιατροί επίσης συστήνουν τη συγκεκριμένη εξέταση σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου.

Σύμφωνα με το Lab Tests Online, τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη CA 15-3 είναι αυξημένα σε περίπου 80% των ατόμων με καρκίνο του μαστού που έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα.

Η εξέταση δεν είναι τόσο χρήσιμη στα άτομα με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, ή εντοπισμένο καρκίνο του μαστού, καθώς λιγότερο από 50% αυτών των περιπτώσεων παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα CA 15-3.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση του καρκινικού δείκτη CA 15-3;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση του καρκινικού δείκτη CA 15-3;

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία, όμως θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα, συμπληρώματα ή φυτικά σκευάσματα λαμβάνετε. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να απέχετε από κάποιες φαρμακευτικές/δραστικές ουσίες για λίγες μέρες πριν την εξέταση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα συμπληρώματα βιοτίνης, τα οποία κάποια άτομα λαμβάνουν για την προώθηση της ανάπτυξης των ονύχων και των μαλλιών, μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση καρκινικού δείκτη CA 15-3;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα του καρκινικού δείκτη CA 15-3 είναι συνήθως μικρότερο από 30 U/mL.

Το Lab Tests Online αναφέρει ότι τα επίπεδα του CA 15-3 γενικά αυξάνονται αναλογικά με την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Για αυτό, αυξημένα επίπεδα CA 15-3 μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του μαστού έχει κάνει μετάσταση σε άλλες περιοχές του σώματος.

Εάν η τιμή του καρκινικού δείκτη CA 15-3 συνεχίζει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι:

  • Η αντικαρκινική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική
  • Ο καρκίνος συνεχίζει να κάνει μετάσταση
  • Υπάρχει επανεμφάνιση καρκίνου

Μειωμένα ή φυσιολογικά επίπεδα του CA 15-3 συνεπάγονται ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να έχει φυσιολογική τιμή στην εξέταση καρκινικού δείκτη CA 15-3 όμως, παρόλα αυτά, να έχει καρκίνο του μαστού. Στα αρχικά στάδια του καρκίνου, τα επίπεδα του CA 15-3 δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να ανιχνευτούν στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Επίσης, 20-25% των ατόμων με προχωρημένο καρκίνο του μαστού έχει καρκίνο που δεν παράγει CA 15-3.

Επιπρόσθετες εξετάσεις είναι σαφώς απαραίτητες για να υποστηρίξουν τα ευρήματα της εξέτασης CA 15-3 και να επιβεβαιώσουν πώς ο καρκίνος επηρεάζει το σώμα.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. CA 15-3. (2021). https://labtestsonline.org/tests/ca-15-3

2. CA 15-3 (tumour marker). (2017). https://www.gloshospitals.nhs.uk/our-services/services-we-offer/pathology/tests-and-investigations/ca-15-3-tumour-marker/

3. Cancer antigen 15-3 (CA 15-3), serum. (n.d.). https://neurology.testcatalog.org/show/CA153

4. Hu, X., et al. (2020). CA 15-3 elevation in U.S. women without breast cancer [Abstract]. https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2020.38.15_suppl.e13609

5. Nagpal, M., et al. (2016). Tumor markers: A diagnostic tool. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5242068/

6. Svobodova, S., et al. (2018). CEA, CA 15-3, and TPS as prognostic factors in the follow-up monitoring of patients after radical surgery for breast cancer. https://ar.iiarjournals.org/content/38/1/465

7. Tumor markers [Fact sheet]. (2021). https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sheet

8. UPDATE: The FDA warns that biotin may interfere with lab tests: FDA safety communication. (2019). https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/update-fda-warns-biotin-may-interfere-lab-tests-fda-safety-communication