Τι αισθάνεσαι;

Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη (B2-M)

Τι είναι η εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Αυτή η εξέταση μετρά την ποσότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β2-μικροσφαιρίνη (β2-Μ) στο αίμα, τα ούρα ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η β2 μικροσφαιρίνη είναι ένας καρκινικός δείκτης. Οι καρκινικοί δείκτες είναι ουσίες που παράγονται από καρκινικά κύτταρα ή από φυσιολογικά κύτταρα ως απόκριση σε καρκίνο του σώματος.

Η β2-μικροσφαιρίνη εντοπίζεται στην επιφάνεια πολλών κυττάρων και απελευθερώνεται εντός του σώματος. Τα υγιή άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα β2-μικροσφαιρίνης στο αίμα και τα ούρα.

 • Τα άτομα με καρκίνους του μυελού των οστών και του αίματος συχνά έχουν υψηλά επίπεδα β2-μικροσφαιρίνης στο αίμα ή τα ούρα. Τέτοιοι καρκίνοι είναι το πολλαπλό μυέλωμα, το λέμφωμα και η λευχαιμία.
 • Υψηλά επίπεδα β2-μικροσφαιρίνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ή/και το νωτιαίο μυελό.

Ο καρκινικός δείκτης β2-Μ δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρκίνου. Όμως μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητάς του και το πώς μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Η εξέταση για τον καρκινικό δείκτη β2-μικροσφαιρίνη συχνά πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μυελού των οστών ή του αίματος. Η εξέταση χρησιμοποιείται:

 • Για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του καρκίνου και αν έχει κάνει μετάσταση. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως σταδιοποίηση. Όσο μεγαλύτερο το στάδιο, τόσο πιο προχωρημένος ο καρκίνος.
 • Για να προβλεφθεί η εξέλιξη της νόσου και να καθοδηγηθεί η θεραπεία.
 • Για να διαπιστωθεί εάν η αντικαρκινική θεραπεία είναι αποτελεσματική.
 • Για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο ή/και το νωτιαίο μυελό.

Γιατί χρειάζομαι την εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Μπορεί να χρειαστείτε αυτή την εξέταση αν έχετε διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα ή λευχαιμία. Η εξέταση θα δείξει το στάδιο του καρκίνου και εάν η αντικαρκινική θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Η εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη συνήθως πραγματοποιείται σε ένα δείγμα αίματος, όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ένα 24ωρο δείγμα ούρων ή σε δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Για την εξέταση αίματος, ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Για την εξέταση ούρων 24ώρου, ο γιατρός θα σας ζητήσει να συλλέξετε όλα σας τα ούρα για μία περίοδο 24 ωρών. Θα σας δοθεί ένα ειδικό δοχείο όπου θα συλλέγετε τα ούρα και οδηγίες για το πώς πρέπει να συλλέγετε και να αποθηκεύετε τα δείγματα. Για τη συλλογή ούρων 24ώρου γενικά ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

 • Αδειάστε την ουροδόχο κύστη το πρωί και απορρίψτε αυτά τα ούρα. Καταγράψτε την ώρα.
 • Για τις επόμενες 24 ώρες αποθηκεύσετε όλα σας τα ούρα στο δοχείο που σας έχει δοθεί.
 • Αποθηκεύστε το δοχείο των ούρων στο ψυγείο ή σε ένα μέρος με πάγο.
 • Επιστρέψτε το δοχείο των ούρων στο γιατρό σας ή στο μικροβιολογικό εργαστήριο με βάση τις οδηγίες.

Για την ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, θα ληφθεί δείγμα με μία διαδικασία γνωστή ως οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση συνήθως πραγματοποιείται σε νοσοκομείο. Κατά τη διαδικασία:

 • Θα ξαπλώσετε στο πλάι πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι.
 • Ο γιατρός θα απολυμάνει με αντισηπτικό διάλυμα την περιοχή της μέσης και θα χορηγήσει αναισθητικό παράγοντα, ώστε να μην αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Μόλις η περιοχή της μέσης μουδιάσει τελείως, ο γιατρός θα εισάγει μία λεπτή βελόνα μεταξύ δύο σπονδύλων στην οσφυϊκή μοίρα.
 • Ο γιατρός δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού για ανάλυση. Η διαδικασία απαιτεί περίπου 5 λεπτά.
 • Θα πρέπει να παραμείνετε εντελώς ακίνητοι καθώς ο γιατρός θα λαμβάνει δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
 • Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε ύπτια θέση (ανάσκελα) για μία με δύο ώρες μετά τη διαδικασία, ώστε να αποτραπεί πιθανός πονοκέφαλος.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία για την εξέταση αίματος ή ούρων.

Δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία ούτε για την εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όμως μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε κενώσει την ουροδόχο κύστη και το έντερο πριν την εξέταση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση του καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναφορικά με την εξέταση ούρων.

Λίγοι κίνδυνοι συνοδεύουν την οσφυονωτιαία παρακέντηση. Μπορεί να αισθανθείτε τσίμπημα ή πίεση στο σημείο που εισήχθη η βελόνα. Μετά την εξέταση, μπορεί να έχετε ένα πονοκέφαλο, γνωστό ως πονοκέφαλο «μετά την παρακέντηση» (“post-lumbar headache”). Περίπου ένα στα δέκα άτομα εμφανίζουν το συγκεκριμένο τύπο κεφαλαλγίας, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως μία εβδομάδα ή περισσότερο. Αν έχετε πονοκέφαλο που διαρκεί περισσότερο από κάποιες ώρες, ενημερώστε το γιατρό σας, ώστε να συνταγογραφήσει κάποια θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου. Μπορεί να νιώθετε πόνο ή ευαισθησία στη μέση, στο σημείο όπου έγινε η λήψη δείγματος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ήπια αιμορραγία.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν η εξέταση χρησιμοποιήθηκε για να εντοπιστεί πόσο έχει προχωρήσει ο καρκίνος (το στάδιο του καρκίνου), τα αποτελέσματα θα δείξουν την εξέλιξη της νόσου, καθώς και την εξάπλωσή της στο σώμα.

Εάν η εξέταση χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν:

 • Τα επίπεδα β2-μικροσφαιρίνης αυξάνονται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος εξαπλώνεται ή/και η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.
 • Τα επίπεδα β2-μικροσφαιρίνης μειώνονται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική.
 • Τα επίπεδα β2-μικροσφαιρίνης δεν αυξάνονται ούτε μειώνονται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η νόσος είναι σταθερή
 • Τα επίπεδο β2-μικροσφαιρίνης μειώθηκαν, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει επανεμφανιστεί μετά από επιτυχή θεραπεία.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, ρωτήστε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω για την εξέταση καρκινικού δείκτη β2-μικροσφαιρίνη;

Η εξέταση β2-μικροσφαιρίνη δεν χρησιμοποιείται πάντα ως εξέταση καρκινικού δείκτη σε καρκινοπαθείς. Τα επίπεδα μερικές φορές χρησιμοποιούνται:

 • Για τον έλεγχο νεφρικής βλάβης στα άτομα με νεφρική νόσο.
 • Για να διαπιστωθεί εάν μία ιογενής λοίμωξη, όπως HIV/AIDS, έχει επηρεάσει τον εγκέφαλο ή/και το νωτιαίο μυελό.
 • Για να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια έχει προχωρήσει σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, μία χρόνια νόσος που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

+ 19 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allina Health [Internet]. Minneapolis: Allina Health; Beta 2 microglobulin measurement; [updated 2016 Mar 29; cited 2018 Jul 28]; [about 3 screens]. Available from: https://account.allinahealth.org/library/content/49/150155

2. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. Cancer Staging; [updated 2015 Mar 25; cited 2018 Jul 28]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/staging.html

3. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. Multiple Myeloma Stages; [updated 2018 Feb 28; cited 2018 Jul 28]; [about 5 screens]. Available from: https://www.cancer.org/cancer/multiple-myeloma/detection-diagnosis-staging/staging.html

4. Bagnoto F, Durastanti V, Finamore L, Volante G, Millefiorini E. Beta-2 microglobulin and neopterin as markers of disease activity in multiple sclerosis. Neurol Sci [Internet]. 2003 Dec [cited 2018 Jul 28];; 24(5): s301–s304. Available from: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10072-003-0180-5

5. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. 24-Hour Urine Sample; [updated 2017 Jul 10; cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/glossary/urine-24

6. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Beta-2 Microglobulin Kidney Disease; [updated 2018 Jan 24; cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/beta-2-microglobulin-kidney-disease

7. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Beta-2 Microglobulin Tumor Marker; [updated 2017 Dec 4; cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/beta-2-microglobulin-tumor-marker

8. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Cerebrospinal Fluid (CSF) Analysis; [updated 2018 Feb 2; cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/cerebrospinal-fluid-csf-analysis

9. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Multiple Sclerosis; [updated 2018 May 16; cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/conditions/multiple-sclerosis

10. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Multiple myeloma: Diagnosis and treatment; 2017 Dec 15 [cited 2018 Jul 28]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/diagnosis-treatment/drc-20353383

11. Mayo Clinic: Mayo Medical Laboratories [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1995–2018. Test ID: B2M: Beta-2 Microglobulin (Beta-2-M), Serum: Clinical and Interpretive; [cited 2018 Jul 28]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9234

12. Mayo Clinic: Mayo Medical Laboratories [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1995–2018. Test ID: B2MC: Beta-2 Microglobulin (Beta-2-M), Spinal Fluid: Clinical and Interpretive; [cited 2018 Jul 28]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/60546

13. Mayo Clinic: Mayo Medical Laboratories [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1995–2018. Test ID: B2MU: Beta-2 Microglobulin (B2M), Urine: Clinical and Interpretive; [cited 2018 Jul 28]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/602026

14. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2018. Diagnosis of Cancer; [cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/cancer/overview-of-cancer/diagnosis-of-cancer

15. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2018. Tests for Brain, Spinal Cord, and Nerve Disorders; [cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/diagnosis-of-brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/tests-for-brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders

16. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Tumor Markers; [cited 2018 Jul 28]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sheet

17. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2018 Jul 28]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

18. Oncolink [Internet]. Philadelphia: Trustees of the University of Pennsylvania; c2018. Patient Guide to Tumor Markers; [updated 2018 Mar 5; cited 2018 Jul 28]; [about 3 screens]. Available from: https://www.oncolink.org/cancer-treatment/procedures-diagnostic-tests/blood-tests-tumor-diagnostic-tests/patient-guide-to-tumor-markers

19. Science Direct [Internet]. Elsevier B.V.; c2018. Beta-2 microglobulin; [cited 2018 Jul 28]; [about 2 screens]. Available from: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/beta-2-microglobulin