Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση κατεχολαμινών αίματος

Τι είναι η εξέταση κατεχολαμινών αίματος;

Η εξέταση αυτή μετρά τη συγκέντρωση των κατεχολαμινών στο αίμα.

Οι κατεχολαμίνες είναι ένας όρος «ομπρέλα» για τις ορμόνες ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη, οι οποίες υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα.

Οι γιατροί συχνά παραγγέλλουν τη συγκεκριμένη εξέταση για τον έλεγχο όγκων των επινεφριδίων στους ενήλικες. Η εξέταση αυτή επίσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο νευροβλαστώματος, ένας καρκίνος που ξεκινά στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα στα παιδιά.

Το σώμα παράγει περισσότερες κατεχολαμίνες σε περιόδους άγχους. Αυτές οι ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα για στρες, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται για εξέταση κατεχολαμινών αίματος;

Η εξέταση αυτή καθορίζει εάν η συγκέντρωση των κατεχολαμινών στο αίμα είναι πολύ υψηλή.

Είναι πιθανόν ο γιατρός να ζητήσει εξέταση κατεχολαμινών αίματος εάν ανησυχεί ότι μπορεί να έχετε φαιοχρωμοκύττωμα. Αυτός είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται στα επινεφρίδια, από όπου απελευθερώνονται οι κατεχολαμίνες. Τα περισσότερα φαιοχρωμοκυττώματα είναι καλοήθη, όμως είναι σημαντικό να αφαιρεθούν, ώστε να μην επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία των επινεφριδίων.

Γιατί χρειάζομαι την εξέταση κατεχολαμινών αίματος;

Συμπτώματα φαιοχρωμοκυττώματος

Τα συμπτώματα του φαιοχρωμοκυττώματος είναι τα εξής:

 • Υπέρταση
 • Ταχυπαλμία
 • Ασυνήθιστα έντονος καρδιακός χτύπος
 • Έντονη εφίδρωση
 • Ωχρό δέρμα
 • Έντονες κεφαλαλγίες που εμφανίζονται και υποχωρούν για παρατεταμένη χρονική περίοδο
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Ασυνήθιστος φόβος χωρίς αιτία
 • Έντονο και ανεξήγητο άγχος

Συμπτώματα νευροβλατώματος

Τα συμπτώματα του νευροβλατώματος είναι τα εξής:

Παιδιά

Εξέταση κατεχολαμινών αίματος σε παιδιά

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση κατεχολαμινών αίματος αν ανησυχεί ότι το παιδί σας μπορεί να έχει νευροβλάστωμα, ένας κοινός παιδικός καρκίνος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, 6% των καρκίνων στα παιδιά είναι νευροβλατώματα. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ένα παιδί και ξεκινήσει θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση κατεχολαμινών αίματος;

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για 6-12 ώρες πριν την εξέταση. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας για να εξασφαλίσετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Τι μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα;

Μία πληθώρα κοινών φαρμάκων, τροφών και ροφημάτων μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης κατεχολαμινών αίματος. Ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα είναι παραδείγματα ροφημάτων που, αν τα έχετε καταναλώσει πρόσφατα, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κατεχολαμινών. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως φάρμακα για το κρυολόγημα, μπορεί να επίσης να επηρεάσουν τις τιμές.

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να αποφεύγετε πριν την εξέταση. Οφείλετε να ενημερώσετε για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε.

Ακόμη και το πιο ήπιο στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κατεχολαμινών στο αίμα. Για παράδειγμα, τα επίπεδα κάποιων ατόμων αυξάνονται, επειδή νιώθουν νευρικότητα αναφορικά με την εξέταση αίματος.

Εάν θηλάζετε, ρωτήστε το γιατρό αναφορικά με τη διατροφή του βρέφους πριν την εξέταση.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση κατεχολαμινών αίματος;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Επειδή οι κατεχολαμίνες σχετίζονται ακόμη και με πολύ ήπιο στρες, τα επίπεδά τους στο σώμα αλλάζουν ανάλογα με το αν στέκεστε, κάθεστε ή βρίσκεστε σε ύπτια θέση.

Τα αποτελέσματα συνήθως δίδονται ως pg/mL. Η Κλινική Mayo αναφέρει τα ακόλουθα ως φυσιολογικές τιμές για τους ενήλικες:

 • Νορεπινεφρίνη
  • Σε ύπτια θέση: 70 έως 750 pg/mL
  • Σε όρθια θέση: 200 έως 1700 pg/mL
 • Επινεφρίνη
  • Σε ύπτια θέση: μη ανιχνεύσιμη έως 110 pg/mL
  • Σε όρθια θέση: μη ανιχνεύσιμη έως 140 pg/mL
 • Ντοπαμίνη
  • Λιγότερο από 30 pg/mL ανεξάρτητα με τη θέση

Τα επίπεδα των κατεχολαμινών στα παιδιά ποικίλλουν σημαντικά και αλλάζουν από μήνα σε μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα για το παιδί σας.

Υψηλά επίπεδα κατεχολαμινών σε ενήλικες και παιδιά μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία νευροβλατώματος ή φαιοχρωμοκυττώματος. Περαιτέρω εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες.

Επόμενα βήματα

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα είναι έτοιμα μέσα σε λίγες ημέρες.

Η εξέταση κατεχολαμινών αίματος δεν αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη φαιοχρωμοκυττώματος, νευροβλατώματος ή οποιασδήποτε άλλης πάθησης. Όμως βοηθά το γιατρό να περιορίσει τις πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας. Περισσότερες εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες, όπως πιθανώς εξέταση κατεχολαμινών ούρων.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lothian JA. (2005) The birth of a breastfeeding baby and mother. DOI: 10.1624/105812405X23667

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Pheochromocytoma. mayoclinic.org/diseases-conditions/pheochromocytoma/symptoms-causes/syc-20355367

3. Neuroblastoma diagnosis. (n.d.). ucsfbenioffchildrens.org/conditions/neuroblastoma/diagnosis.html

4. Neuroblastoma treatment (PDQ) - health professional version. (2016). cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/neuroblastoma/HealthProfessional

5. Pagana KD, et al. (2009). Mosby’s manual of diagnostic and laboratory tests (4th ed.). St. Louis, MO: Mosby-Elsevier. seer.cancer.gov/archive/publications/childhood/childhood-monograph.pdf

6. Strenger V, et al. (2007). Diagnostic and prognostic impact of urinary catecholamines in neuroblastoma patients [Abstract]. DOI: 10.1002/pbc.20888

7. What are the key statistics about neuroblastoma? (2016). cancer.org/cancer/neuroblastoma/about/key-statistics.html