Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση οιστραδιόλης (Ε2)

Τι είναι η εξέταση οιστραδιόλης;

Πρόκειται για μία εξέταση που μετρά τη συγκέντρωση μιας ορμόνης, που ονομάζεται οιστραδιόλη, στο αίμα.

Η οιστραδιόλη είναι ένα οιστρογόνο – επίσης ονομάζεται 17-β-οιστραδιόλη. Οι ωοθήκες, οι μαστοί και τα επινεφρίδια παράγουν οιστραδιόλη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ο πλακούντας επίσης παράγεται η εν λόγω ορμόνη.

Η οιστραδιόλη βοηθά στην ανάπτυξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, των σαλπίγγων, του κόλπου και των μαστών.

Επίσης βοηθά στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το λίπος κατανέμεται στο γυναικείο σώμα. Η οιστραδιόλη είναι ακόμη απαραίτητη για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων στις γυναίκες.

Και οι άνδρες παράγουν οιστραδιόλη, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα. Στους άνδρες, τα επινεφρίδια και οι όρχεις παράγουν οιστραδιόλη. Εργαστηριακά έχει δειχθεί ότι η οιστραδιόλη αποτρέπει την καταστροφή των σπερματοζωαρίων, όμως η κλινική της σημασία στη σεξουαλική λειτουργία και ανάπτυξη των ανδρών είναι σαφώς λιγότερο σημαντική από ό, τι στις γυναίκες.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί χρειάζομαι εξέταση οιστραδιόλης;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση οιστραδιόλης αν τα γυναικεία ή ανδρικά χαρακτηριστικά του φύλου δεν αναπτύσσονται σε φυσιολογικό ρυθμό. Επίπεδα οιστραδιόλης υψηλότερα από το φυσιολογικό μπορεί να υποδεικνύουν πρόωρη εφηβεία.

Αντίστοιχα, χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα οιστραδιόλης μπορεί να υποδεικνύουν καθυστερημένη εφηβεία. Η συγκεκριμένη εξέταση θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα επινεφρίδια. Επίσης, χρησιμοποιείται για να καθοριστεί εάν μια θεραπεία για υπολειτουργία της υπόφυσης είναι αποτελεσματική.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση οιστραδιόλης για να εντοπίσει τις αιτίες:

  • Μη φυσιολογικής εμμηνόρροιας
  • Μη φυσιολογικής κολπικής αιμορραγίας
  • Υπογονιμότητας στις γυναίκες

Μπορεί να χρειαστείτε εξέταση οιστραδιόλης αν ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος έχει σταματήσει και παρουσιάζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, το γυναικείο σώμα σταδιακά παράγει λιγότερα οιστρογόνα και οιστραδιόλη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των συναφών συμπτωμάτων. Η εξέταση οιστραδιόλης θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει εάν βρίσκεστε στην προεμμηνόπαυση ή αν έχετε ήδη εισέλθει σε αυτή.

Η εξέταση οιστραδιόλης αποτελεί ακόμη έναν δείκτη της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των ωοθηκών. Για αυτό, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη συγκεκριμένη εξέταση αν έχετε συμπτώματα όγκου ωοθηκών, όπως:

Αν είστε έγκυος ή ακολουθείτε θεραπείες για υπογονιμότητα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση οιστραδιόλης για να παρακολουθεί την πρόοδό σας.

Η εξέταση οιστραδιόλης συνήθως δεν χρησιμοποιείται από μόνη της για την πραγματοποίηση κάποιας διάγνωσης. Όμως, τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν το γιατρό να διαπιστώσει εάν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση οιστραδιόλης;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση οιστραδιόλης;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση οιστραδιόλης;

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Για αυτό, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να απέχετε από ορισμένα φάρμακα ή να τροποποιήσει τη δοσολογία κάποιων φαρμάκων πριν την εξέταση.

Φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα οιστραδιόλης είναι τα εξής:

  • Αντισυλληπτικά δισκία
  • Θεραπεία με οιστρογόνα
  • Γλυκοκορτικοειδή
  • Φαινοθειαζίνες, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχικών διαταραχών
  • Τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνη και αμπικιλλίνη

Τα επίπεδα οιστραδιόλης παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και κατά τη διάρκεια του μήνα για τις γυναίκες. Κατά συνέπεια, ο γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τη συγκεκριμένη εξέταση σε συγκεκριμένη ώρα ή ημέρα.

Παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα οιστραδιόλης είναι οι εξής:

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τα Mayo Medical Laboratories, τα φυσιολογικά αποτελέσματα οιστραδιόλης για γυναίκες που έχουν εμμηνόρροια κυμαίνονται από 15 έως 350 pg/mL. Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, τα φυσιολογικά επίπεδα πρέπει να είναι χαμηλότερα από 10 pg/mL.

Υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα οιστραδιόλης μπορεί να υποδεικνύουν:

Χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα οιστραδιόλης μπορεί να υποδεικνύουν:

  • Εμμηνόπαυση
  • Σύνδρομο Turner, μία γενετική διαταραχή στην οποία μία γυναίκα έχει ένα Χ χρωμόσωμα αντί για δύο
  • Ανεπάρκεια ωοθηκών ή πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν πριν την ηλικία των 40 ετών
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μία ορμονολογική διαταραχή με πληθώρα συμπτωμάτων που αποτελεί την κύρια αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες
  • Μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, η οποία μπορεί να προκαλείται από χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους
  • Υπολειτουργία της υπόφυσης
  • Υπογοναδισμό, ο οποίος εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες ή οι όρχεις δεν παράγουν επαρκείς φυλετικές ορμόνες

Εάν έχετε απορίες αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved