Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση οστεοκαλσίνης ορού

Τι είναι η εξέταση οστεοκαλσίνης;

Η οστεοκαλσίνη, η πιο σημαντική μη κολλαγονούχα πρωτεΐνη των οστών, αποτελεί περίπου 1% των ολικών πρωτεϊνών στα οστά. Παράγεται από τους οστεοβλάστες και θεωρείται ευρέως ως δείκτης οστεοβλαστικής δραστηριότητας. Η οστεοκαλσίνη, η οποία εμπεριέχεται στα οστά, απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των οστών, και συγκεκριμένα κατά την οστική απορρόφηση, και για αυτό θεωρείται δείκτης οστικής ανάπτυξης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση οστεοκαλσίνης δεν είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί χρειάζομαι εξέταση οστεοκαλσίνης;

Τα επίπεδα οστεοκαλσίνης αυξάνονται στις μεταβολικές ασθένειες των οστών με αυξημένο σχηματισμό οστών ή οστεοειδών, όπως η οστεοπόρωση, η οστεομαλακία, η ραχίτιδα, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η νεφρική οστεοδυστροφία, η θυρεοτοξίκωση, καθώς επίσης και σε άτομα με κατάγματα, ακρομεγαλία και μετάσταση καρκίνου στα οστά. 

Η εξέταση οστεοκαλσίνης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της λεγόμενης “antiresorptive therapy” σε ασθενείς με οστεοπενία, οστεοπόρωση, νόσο Paget των οστών ή άλλων διαταραχών στις οποίες τα επίπεδα οστεοκαλσίνης είναι αυξημένα.

Με τη μέτρηση των επιπέδων οστεοκαλσίνης είναι δυνατόν να παρακολουθηθεί η θεραπεία με antiresorptive παράγοντες (διφωσφονικά ή θεραπεία υποκατάστασης ορμονών), για παράδειγμα σε ασθενείς με οστεοπόρωση ή υπερασβεστιαιμία. Μείωση στα επίπεδα οστεοκαλσίνης παρατηρείται σε ορισμένες διαταραχές, όπως στον υποπαραθυρεοειδισμό, τον υποθυρεοειδισμό και την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.

Ανοσοϊστοχημικές και χρωματογραφικές μελέτες έχουν δείξει σημαντική ετερογένεια στη συγκέντρωση οστεοκαλσίνης ορού σε φυσιολογικά άτομα και σε ασθενείς με οστεοπόρωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και νόσο Paget των οστών.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση οστεοκαλσίνης;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση οστεοκαλσίνης;

Ο γιατρός θα σας συστήσει να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για 12 ώρες πριν την εξέταση. Επιπλέον, για 12 ώρες πριν την αιμοληψία δεν θα πρέπει να λάβετε πολυβιταμίνες ή διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν βιοτίνη (βιταμίνη Β7), η οποία εντοπίζεται συνήθως σε συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, καθώς και σε αρκετές πολυβιταμίνες.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση οστεοκαλσίνης;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Πρόληψη

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Αυξημένα επίπεδα οστεοκαλσίνης υποδεικνύουν αυξημένο ρυθμό οστικής εναλλαγής (bone turnover).

Σε ασθενείς που λαμβάνουν antiresorptive παράγοντες (διφωσφονικά ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), μία μείωση της τάξης του 20% ή λιγότερο από το βασικό επίπεδο οστεοκαλσίνης (για παράδειγμα, πριν ξεκινήσουν την θεραπεία) ύστερα από τρεις έως έξι μήνες θεραπείας, υποδεικνύει θετική απόκριση σε αυτή.

Ασθενείς που πάσχουν, για παράδειγμα, από υπερπαραθυρεοειδισμό, όποιος μπορεί να θεραπευτεί, θα πρέπει να έχουν φυσιολογικά επίπεδα από οστεοκαλσίνης μέσα σε τρεις έως έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η οστεοκαλσίνη φιλτράρεται από τους νεφρούς, για αυτό αύξηση στα επίπεδά της πιθανώς να παρατηρείται σε άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία χωρίς όμως να υπάρχει αυξημένος ρυθμός οστικής εναλλαγής.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chen JT, Hosoda K, Hasumi K, Ogata E, Shiraki M: Serum N-terminal osteocalcin is a good indicator for estimating responders to hormone replacement therapy in postmenopausal women. J Bone Miner Res. 1996 Nov;11(11):1784-1792

2. Delmas PD, Eastell R, Garnero P, Seibel MJ, Stepan J, Committee of Scientific Advisors of the International Osteoporosis Foundation: The use of biochemical markers of bone turnover in osteoporosis. Committee of Scientific Advisors of the International Osteoporosis Foundation. Osteoporos Int. 2000;11(6):S2-S17

3. Harris SS, Soteriades E, Dawson-Hughes B, Framingham Heart Study, Boston Low-Income Elderly Osteoporosis Study: Secondary hyperparathyroidism and bone turnover in elderly blacks and whites. J Clin Endocrinol Metab. 2001 Aug;86(8):3801-3804

4. Fraser W: Bone and mineral metabolism. In: Rifai N, Horvath AR, Wittwer CT, eds. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 6th ed. Elsevier; 2018:1422-1491