Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση πεπτιδίου C

Τι είναι η εξέταση πεπτιδίου C;

Αυτή η εξέταση μετρά τα μέτρα τα επίπεδα του πεπτιδίου C στο αίμα ή τα ούρα. Το πεπτίδιο C παράγεται στο πάγκρεας μαζί με την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Η γλυκόζη (σάκχαρο) αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα. Εάν το σώμα δεν παράγει την σωστή ποσότητα ινσουλίνης, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη.

Το πεπτίδιο C και η ινσουλίνη απελευθερώνονται από τα κύτταρα του παγκρέατος ταυτόχρονα και σε περίπου ίσες συγκεντρώσεις. Επομένως, μία εξέταση πεπτιδίου C μπορεί να αναδείξει πόση ινσουλίνη παράγει το πάγκρεας. Η εν λόγω εξέταση είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης των επιπέδων ινσουλίνης, επειδή το πεπτίδιο C παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση πεπτιδίου C;

Το πεπτίδιο C συχνά χρησιμοποιείται για να διακριθεί ο διαβήτης τύπου 1 από το διαβήτη τύπου 2. Στο διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας παράγει ελάχιστη έως καθόλου ινσουλίνη και ελάχιστο έως καθόλου πεπτίδιο C. Στο διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη όμως δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του πεπτιδίου C.

Η εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί:

 • Για να εντοπιστεί η αιτία χαμηλού σακχάρου του αίματος (υπογλυκαιμία)
 • Για να ελεγχθεί εάν η θεραπεία για το διαβήτη είναι αποτελεσματική
 • Για να ελεγχθεί η κατάσταση ενός παγκρεατικού όγκου

Γιατί χρειάζομαι την εξέταση πεπτιδίου C;

Μπορεί να χρειάζεστε τη συγκεκριμένη εξέταση εάν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε διαβήτη, αλλά δεν είναι βεβαίος/η εάν πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε εξέταση πεπτιδίου C αν έχετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, όπως:

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση πεπτιδίου C;

Η εξέταση πεπτιδίου C συνήθως πραγματοποιείται σε ένα δείγμα αίματος. Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν εισαχθεί η βελόνα, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί σε σύριγγα ή σε ειδικό φιαλίδιο. Μπορεί να αισθανθείτε τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία χρειάζεται λιγότερο από πέντε λεπτά.

Το πεπτίδιο C μπορεί να μετρηθεί και στα ούρα. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να συλλέξετε όλα σας τα ούρα για μία περίοδο 24ώρου. Θα σας δοθεί ένα ειδικό δοχείο όπου θα συλλέγετε τα ούρα και οδηγίες για το πώς πρέπει να συλλέγετε και να αποθηκεύετε τα δείγματα. Για τη συλλογή ούρων 24ώρου γενικά ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

 • Αδειάστε την ουροδόχο κύστη το πρωί και απορρίψτε αυτά τα ούρα. Καταγράψτε την ώρα.
 • Για τις επόμενες 24 ώρες αποθηκεύσετε όλα σας τα ούρα στο δοχείο που σας έχει δοθεί.
 • Αποθηκεύστε το δοχείο των ούρων στο ψυγείο ή σε ένα μέρος με πάγο.
 • Επιστρέψτε το δοχείο των ούρων στο γιατρό σας ή στο μικροβιολογικό εργαστήριο με βάση τις οδηγίες.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση πεπτιδίου C;

Μπορεί να χρειαστεί να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για 8 έως 12 ώρες πριν την εξέταση αίματος πεπτιδίου C. Εάν ο γιατρός έχει ζητήσει εξέταση πεπτιδίου C σε δείγμα ούρων, θα σας ενημερώσει αν πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση πεπτιδίου C;

Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος όσον αφορά στην εξέταση αίματος. Μπορεί να βιώσετε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναφορικά με την εξέταση ούρων.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Χαμηλά επίπεδα πεπτιδίου C μπορεί να υποδηλώνουν ότι το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης. Αυτό ίσως είναι ένδειξη κάποιας από τις ακόλουθες παθήσεις:

 • Διαβήτης τύπου 1
 • Νόσος του Addison, μία διαταραχή των επινεφριδίων
 • Ηπατική νόσος

Επίσης μπορεί να είναι ένδειξη ότι η αντιδιαβητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.

Τα υψηλά επίπεδα πεπτιδίου C μπορεί να σημαίνουν ότι το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, κάτι που ίσως αποτελεί ένδειξη:

 • Διαβήτη τύπου 2
 • Ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη, μία πάθηση όπου το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη. Έτσι παράγεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, αυξάνοντας κατά πολύ τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
 • Συνδρόμου Cushing, μία διαταραχή όπου το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης
 • Όγκου στο πάγκρεας

Εάν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την εξέταση πεπτιδίου C;

Η εξέταση πεπτιδίου C παρέχει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τον τύπο του διαβήτη και εάν η αντιδιαβητική θεραπεία είναι ή όχι αποτελεσματική. Όμως δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη. Άλλες εξετάσεις, όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα ούρα, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Johns Hopkins Medicine [Internet]. Baltimore: The Johns Hopkins University; Health Library: Type 1 Diabetes; [cited 2018 Mar 24]; [about 3 screens]. Available from: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/endocrinology/type_1_diabetes_85,p00355

2. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C.: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. 24-Hour Urine Sample; [updated 2017 Jul 10; cited 2018 Mar 24]; [about 3 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/glossary/urine-24

3. Lab Tests Online; [Internet]. Washington D.C.: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. C-peptide [updated 2018 Mar 24; cited 2018 Mar 24]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/c-peptide

4. Leighton E, Sainsbury CAR, Jones GC. A Practical Review of C-Peptide Testing in Diabetes. Diabetes Ther [Internet]. 2017 Jun [cited 2018 Mar 24]; 8(3): 475–87. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446389

5. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2018 Mar 24]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests