Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση συμπληρώματος, συστατικό C4

Τι είναι η εξέταση C4;

Το σύστημα του συμπληρώματος αποτελείται από μία ομάδα σημαντικών πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στο αίμα. Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει επιβλαβείς εισβολείς, όπως βακτήρια, και άλλες εξωγενείς ουσίες.

Υπάρχουν εννέα κυρίες πρωτεΐνες του συμπληρώματος, C1 έως C9. Το συστατικό C4 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση συγκεκριμένων λοιμώξεων.

Η εξέταση του συστατικού C4 του συμπληρώματος είναι μία απλή εξέταση αίματος που μετρά την ποσότητα της πρωτεΐνης C4 στην αιματική κυκλοφορία. Χαμηλές τιμές C4 σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται η εξέταση C4;

Η εξέταση του συστατικού C4 είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εξετάσεις του συμπληρώματος. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση C4 αν έχετε συμπτώματα που υποδεικνύουν αυτοάνοση διαταραχή, όπως:

Η εξέταση C4 επίσης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων των πρωτεϊνών σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποια αυτοάνοση διαταραχή.

Οι εξετάσεις του συμπληρώματος παρέχουν στους γιατρούς πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για μία αυτοάνοση πάθηση.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση C4;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία για την εξέταση. Όμως, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες, βότανα και συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση C4;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση C4;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Οι φυσιολογικές τιμές C4 για τους άντρες είναι μεταξύ 12 και 72 mg/dL αίματος. Το φυσιολογικό εύρος για τις γυναίκες είναι συνήθως μεταξύ 13 και 75 mg/dL.

Ωστόσο, οι φυσιολογικές τιμές διαφέρουν μεταξύ των εργαστηρίων, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας.

Υψηλότερες από το φυσιολογικό τιμές C4 μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου, ελκώδους κολίτιδας και φλεγμονής εν γένει.

Χαμηλότερες από το φυσιολογικό τιμές C4 μπορεί να υποδεικνύουν:

Η δραστικότητα των συστατικών του συμπληρώματος ποικίλλει στο σώμα. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα συμπληρώματος στο αίμα, αλλά χαμηλά επίπεδα στο αρθρικό υγρό.

Ο γιατρός θα σας προτείνει περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία, με βάση τα αποτελέσματά σας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved