Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση βιταμίνης B-12

Τι είναι η εξέταση βιταμίνης B-12;

Πρόκειται για μία εξέταση που ελέγχει τη συγκέντρωση της βιταμίνης B-12 στο αίμα. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για αρκετές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής λειτουργίας και της παραγωγής DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ένα άτομο με παθολογικά επίπεδα βιταμίνης B-12 συνήθως απαιτεί θεραπεία. Χαμηλά επίπεδα B-12 μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικά συμπτώματα, καθώς και κόπωση, δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους. Υψηλά επίπεδα B-12 μπορεί να υποδεικνύουν ηπατική νόσο, διαβήτη ή άλλη πάθηση.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση βιταμίνης B-12;

Η εξέταση χρησιμοποιείται για να ελεγχθούν τα επίπεδα της βιταμίνης B-12 και να καθοριστεί εάν τα συμπτώματά σας προέρχονται από παθολογικές τιμές της συγκεκριμένης εξέτασης.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση βιταμίνης B-12 παρουσιάζετε κάποιο από τα ακόλουθα:

Υποψία ανεπάρκειας βιταμίνης B-12

Οι ερευνητές θεωρούν ότι έως 15% των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

Τα βρέφη με ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 μπορεί να παρουσιάζουν ανεπαρκή πρόσληψη βάρους. Επιπλέον είναι πιθανό να έχουν κινητικά προβλήματα σε συνδυασμό με την καθυστερημένη ανάπτυξη.

Κακοήθης αναιμία

Τα άτομα με συμπτώματα κακοήθους αναιμίας μπορεί επίσης να χρειαστούν εξέταση βιταμίνης Β-12. Η κακοήθης αναιμία, η οποία προκαλεί χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, απορρέει από την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά βιταμίνη Β-12.

Συχνά επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με έλλειψη ενδογενούς παράγοντα. Ο ενδογενής παράγοντας είναι μία γλυκοπρωτεΐνη στο στόμαχο που προσδένεται στη βιταμίνη Β-12, ώστε το σώμα να την απορροφήσει.

Συμπτώματα κακοήθους αναιμίας είναι τα εξής:

Υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος

Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 και να επιδεινώνουν τα νευρολογικά συμπτώματα.

Μία χαμηλή τιμή φυλλικού οξέος επίσης αυξάνει την πιθανότητα αναιμίας.

Συμπτώματα άλλων παθήσεων

Μία μη φυσιολογική υψηλή τιμή βιταμίνης Β-12 μπορεί να αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου, διαβήτη ή συγκεκριμένων τύπων λευχαιμίας. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εξέτασης Β-12 για να καταλήξει στη σωστή διάγνωση.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12;

Συγκεκριμένα άτομα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 συγκριτικά με άλλους, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα στομαχικών οξέων ή πεπτικά προβλήματα. Τα στομαχικά οξέα βοηθούν στο διαχωρισμό της βιταμίνης Β-12 από τις τροφές, ώστε το σώμα να την απορροφήσει πιο αποτελεσματικά.

Οι παρακάτω ομάδες ατόμων είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12:

  • Ηλικιωμένοι
  • Παιδιά
  • Άτομα που ακολουθούν vegetarian ή vegan διατροφή
  • Άτομα με διαβήτη
  • Άτομα με παθήσεις που μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β-12, όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρικό bypass
  • Γυναίκες που θηλάζουν
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, όπως χλωραμφαινικόλη ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση βιταμίνης Β-12;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση βιταμίνης Β-12;

Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να νηστέψετε πριν την εξέταση βιταμίνης Β-12, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει νηστεία αν έχει ζητήσει και άλλες εξετάσεις αίματος ή ούρων.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνετε, καθώς μερικά εξ αυτών που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση βιταμίνης Β-12;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα της εξέτασης βιταμίνης Β-12 μπορεί να είναι:

  • Χαμηλά. Χαμηλή τιμή Β-12 είναι αν βρίσκεται κάτω από 200 pg/mL. Αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύει ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12, κακοήθη αναιμία ή υπερθυρεοειδισμό. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12 συχνά παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα.
  • Υψηλά. Μία μη φυσιολογικά υψηλή τιμή Β-12 είναι οτιδήποτε πάνω από 900 pg/mL. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να υποδεικνύει ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα, διαβήτη ή συγκεκριμένες μορφές λευχαιμίας.

Οι τιμές αναφοράς, καθώς και τα αποτελέσματα, μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε τα αποτελέσματά σας με το γιατρό σας.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξέταση μεθυλμαλονικού οξέος (ΜΜΑ) και άλλων ουσιών για να αξιολογήσει την ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση της ανεπάρκειας Β-12 στα αρχικά στάδια.

Σύνοψη

Η βιταμίνη Β-12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει εξέταση Β-12 σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ανεπάρκειας ή έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες για ανεπάρκεια Β-12.  

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 γενικά μπορεί να αποφευχθεί καταναλώνοντας μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές πήγες Β-12, όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ή με τη λήψη συμπληρωμάτων. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β-12 από τις τροφές, από του στόματος χορηγούμενα ή ενέσιμα συμπληρώματα Β-12 μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση συμπτωμάτων και επιπλοκών.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Andrès, E., Serraj, K., Zhu, J., & Vermorken, A. J. M. (2013, June 1). The pathophysiology of elevated vitamin B12 in clinical practice. QJM: An International Journal of Medicine, 106(6), 505–515 https://academic.oup.com/qjmed/article/106/6/505/1538806

2. Methylmalonic acid. (2016, June 26) https://labtestsonline.org/tests/methylmalonic-acid

3. Pawlak, R., Parrott, S. J., Raj, S., Cullum-Dugan, D., & Lucus, D. (2013, February 1). How prevalent is vitamin B12 deficiencyamong vegetarians? [Abstract]. Nutrition Reviews, 71(2), 110–117 https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/71/2/110/1940320

4. Vitamin B12 [Fact sheet]. (2018, March 2) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

5. Vitamin B12 deficiency: Causes and symptoms. (n.d.) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/b-12-deficiency/