Τι αισθάνεσαι;

Οφθαλμολογικές παθήσεις

Εξωτερική κριθή στο μάτι

Τι είναι η εξωτερική κριθή στο βλέφαρο του ματιού;

Η εξωτερική κριθή, ή κριθαράκι, στο βλέφαρο του ματιού είναι μία ερυθρή, επώδυνη μάζα στην επιφάνεια του βλεφάρου. Η μάζα αυτή μπορεί να ομοιάζει με σπυράκι και να είναι ευαίσθητη στην αφή. Το κριθαράκι μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο βλέφαρο, όμως συνήθως σχηματίζεται στη γωνία του ματιού εκεί που οι βλεφαρίδες ενώνονται με το βλέφαρο. Η πάθηση είναι πιο κοινή στα παιδιά.

Ένα εξωτερικό κριθαράκι συχνά προκαλείται από λοίμωξη ως αποτέλεσμα απόφραξης ενός σμηγματογόνου αδένα. Τα βλέφαρα των ματιών έχουν μία πληθώρα σμηγματογόνων αδένων που διατηρούν σταθερά επίπεδα υγρασίας στους οφθαλμούς και απομακρύνουν εξωγενή σωματίδια από τα μάτια παράγοντας δάκρυα. Αυτοί οι αδένες μπορεί μερικές φορές να υποστούν απόφραξη λόγω συσσώρευσης νεκρών κυττάρων του δέρματος και βακτηρίων. Όταν αυτό συμβεί, ουσίες και παθογόνα αρχίζουν να συσσωρεύονται στον αδένα, προκαλώντας λοίμωξη. Το αποτέλεσμα είναι μία μικρή ερυθρή μάζα στο βλέφαρο, η οποία μπορεί να διογκωθεί και να γίνει επώδυνη.

Ένα εξωτερικό κριθαράκι μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες προτού σπάσει και στη συνέχεια επουλωθεί. Κάποιες περιπτώσεις κριθής απλώνονται από μόνες τους, ενώ άλλες χρειάζονται ιατρική θεραπεία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας εξωτερικής κριθής;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από ένα εξωτερικό κριθαράκι ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Γενικά, όμως, το κριθαράκι ταυτοποιείται από την παρουσία μίας ερυθρής μάζας στο εξωτερικό βλέφαρο. Άλλα συμπτώματα που γενικά σχετίζονται με το κριθαράκι είναι τα εξής:

 • Τραχιά αίσθηση στο μάτι
 • Πόνος ή ευαισθησία στο μάτι
 • Δακρύρροια
 • Οίδημα στο βλέφαρο
 • Φωτοευαισθησία
 • Ερυθρότητα και πόνος στην άκρη του βλεφάρου

Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με το εξωτερικό κριθαράκι, μπορεί να υποδεικνύουν και άλλες οφθαλμικές λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα για να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες μιας εξωτερικής κριθής;

Μία εξωτερική χρήση μπορεί να σχηματιστεί όταν ένα σμηγματογόνος αδένας στο βλέφαρο υφίσταται λοίμωξη. Η λοίμωξη συχνά προκαλείται από βακτήρια του γένους Staphylococcus. Αυτά τα βακτήρια συνήθως διαβιούν στην επιφάνεια του βλεφάρου φυσιολογικά χωρίς να προκαλούν καμία βλάβη. Όταν, όμως, ένας αδένας υφίσταται απόφραξη με νεκρά κύτταρα του δέρματος ή συσσωρευμένα έλαια, αυτά τα βακτήρια παγιδεύονται επίσης στον αδένα και προκαλούν λοίμωξη.

Η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί στις ακόλουθες περιοχές:

 • Θύλακες βλεφαρίδων: Ο θύλακας είναι μία μικρή τρύπα στο δέρμα από όπου αναπτύσσεται κάθε βλεφαρίδα.
 • Σμηγματογόνοι αδένες: Αυτοί οι αδένες βρίσκονται προσκολλημένοι στους θύλακες των βλεφαρίδων και παράγουν μία λιπαρή ουσία, το σμήγμα, το οποίο λιπαίνει τις βλεφαρίδες και αποτρέπει την ξηρότητα.
 • Αποκρινής αδένας: Αυτός ιδρωτοποιός αδένας είναι προσκολλημένος στους θύλακες των βλεφαρίδων και αποτρέπει την ξηρότητα των οφθαλμών.

Τα άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κριθαράκι αν έχουν κάποια χρόνια φλεγμονώδη οφθαλμολογική πάθηση, όπως βλεφαρίτιδα. Τα άτομα που τρίβουν επίσης τα μάτια τους συχνά με βρώμικα χέρια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Εφόσον τα παιδιά τείνουν να έχουν την πιο άμεση επαφή με βακτήρια και δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους σχολαστικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης εξωτερικής κριθής συγκριτικά με τους ενήλικες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία εξωτερική κριθή;

Ο γιατρός θα διαγνώσει μία εξωτερική κριθή εξετάζοντας την εμφάνιση του οφθαλμού σας. Επίσης, θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται κάποια άλλη εξέταση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται μία εξωτερική κριθή;

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα εξωτερικό κριθαράκι θα υποχωρήσει από μόνο του. Ο γιατρός θα σας προτείνει ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες για να επιταχύνετε τον χρόνο ανάρρωσης.

Μπορεί να σας συμβουλεύσει να εφαρμόζετε ζεστές κομπρέσες πάνω από το κριθαράκι. Για να το πραγματοποιήσετε αυτό, μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε ζεστό νερό. Στραγγίξτε το πλεονάζον νερό και τοποθετήστε το ύφασμα πάνω από το πάσχον βλέφαρο. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα για 10 με 15 λεπτά τη φορά. Η εφαρμογή θερμότητας διευκολύνει την απομάκρυνση του πύου, κάτι το οποίο βοηθά στην αποστράγγιση του υγρού και την απομάκρυνση της λοίμωξης από τον αδένα.

Ο γιατρός επίσης θα σας προτείνει να χρησιμοποιείτε μία αντιβιοτική κρέμα αν έχετε περισσότερα από ένα κριθαράκια ή εμφανίζεται διαρκώς κριθαράκι στο βλέφαρό σας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να πιέζετε και να τρίβετε το κριθαράκι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οφθαλμό και να εξαπλώσει τη λοίμωξη σε άλλες περιοχές του ματιού.

Εάν στην καθημερινότητά σας φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να προτιμήσετε τα γυαλιά έως ότου το κριθαράκι υποχωρήσει. Μάλιστα, θα πρέπει να πετάξετε τους παλιούς φακούς επαφής και να φορέσετε καινούριους μόλις η πάθηση υποχωρήσει.

Θα πρέπει να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ξανά προϊόντα make-up που χρησιμοποιούσατε πριν την εμφάνιση της κριθής. Τα προϊόντα make-up μεταφέρουν βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Εάν το κριθαράκι δεν υποχωρήσει με αντιβιοτικά ή άλλες θεραπείες, ο γιατρός θα προτείνει την χειρουργική απομάκρυνσή του. Ωστόσο κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια.

Πώς μπορεί να υποχωρήσει η εξωτερική κριθή;

Σε πολλές περιπτώσεις, μία εξωτερική κριθή υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες. Ακόμη και όταν χρειάζεται θεραπεία, η κριθή τελικά θα εξαφανιστεί χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε επιπλοκές.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μία εξωτερική κριθή;

Το εξωτερικό κριθαράκι δεν μπορεί πάντα να προληφθεί. Όμως, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ακολουθώντας τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

 • Ξεπλένετε τα βλέφαρα σας κάθε μέρα με ζεστό νερό
 • Απολυμαίνετε τους φακούς επαφής και αλλάζετέ τους τακτικά
 • Απομακρύνετε πολύ σχολαστικά το μακιγιάζ σας πριν τον ύπνο
 • Αποφύγετε την κοινή χρήση πετσετών με οποιονδήποτε έχει κριθαράκι

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Boyd, K. (2014, March 10). What are chalazia and styes? Retrieved from aao.org/eye-health/diseases/what-are-chalazia-styes

2. Garrity, J. (2014, September). Chalazion and hordeolum (stye) merckmanuals.com/professional/eye-disorders/eyelid-and-lacrimal-disorders/chalazion-and-hordeolum-(stye

3. Hordeolum (stye). (n.d.) hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/pediatrics/hordeolum_stye_85,P01075/

4. Mayo Clinic Staff. (2015, June 3). Sty. Retrieved from mayoclinic.com/health/sty/DS00257

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι