Αιματολογικές παθήσεις

Φαρμακοεπαγώμενη αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία

Τι είναι η φαρμακοεπαγώμενη αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία;

Η φαρμακοεπαγώμενη αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (Drug-induced immune hemolytic disorder – DIIHA) είναι μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή του αίματος. Εκτιμάται ότι εμφανίζεται περίπου σε ένα στα 1.000.000 άτομα.

Συμβαίνει όταν ένα φάρμακο ενεργοποιεί την απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ώστε να επιτεθεί στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Κάποια φάρμακα προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τα ερυθροκύτταρα ως ξένους εισβολείς και να παράγει αντισώματα εναντίον τους. Αυτό οδηγεί στην καταστροφή τους και, συνεπώς, σε αναιμία. Η αναιμία συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Ο τερματισμός λήψης των φαρμάκων που προκαλούν αναιμία μπορεί να διορθώσει την πάθηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της φαρμακοεπαγώμενης αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας;

Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την πάθηση είναι:

  • Τα αντιβιοτικά κεφαλοσπορίνης
  • Η πενικιλίνη
  • Η δαψόνη
  • Η νιτροφουραντοΐνη
  • Η φεναζοπυριδίνη (Pyridium – για τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης)
  • Η κουινιδίνη
  • Η μεθυλντόπα
  • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη
  • Η λεβοφλοξασίνη
  • Η λεβοντόπα (φάρμακο για τη νόσο Πάρκινσον)

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ανοσολογική απόκριση σε αυτά τα φάρμακα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε αν η αντίδραση θα εμφανιστεί ή αν έχετε ευαισθησία σε κάποιο φάρμακο έως ότου το λάβετε.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της φαρμακοεπαγώμενης αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας;

Η αυτοάνοση αντίδραση μπορεί να συμβεί αμέσως σε μικρά παιδιά και ενήλικες, αλλά χρειάζονται λίγες μέρες έως ότου εμφανιστούν τα συμπτώματα. Λίγο μετά τη λήψη του φαρμάκου, μπορεί να βιώσετε:

  • Κόπωση
  • Σκούρα ούρα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)
  • Χλωμό δέρμα
  • Ταχυκαρδία

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η φαρμακοεπαγώμενη αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση και θα ελέγξει για την ύπαρξη διογκωμένου σπλήνα. Αν έχετε DIIHA, ο σπλήνας σας θα έχει υποστεί φλεγμονή, διότι προσπαθεί να φιλτράρει και να απομακρύνει όλα τα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ο γιατρός θα συλλέξει επίσης δείγματα αίματος και ούρων για τις παρακάτω εξετάσεις.

Τεστ Coombs

Αυτό το τεστ ανιχνεύει αντισώματα που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόωρη καταστροφή των κυττάρων.

Μέτρηση δικτυοερυθροκυττάρων

Η εξέταση αυτή συγκρίνει τον αριθμό των δικτυοερυθροκυττάρων προς το συνολικό αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που παράγει το σώμα. Τα δικτυοερυθροκύτταρα είναι ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται από το μυελό των οστών.

Εξέταση επιπέδων χολερυθρίνης

Η εξέταση ελέγχει αν τα ερυθροκύτταρα καταστρέφονται αυξάνοντας τα επίπεδα χολερυθρίνης. Η χολερυρθίνη είναι ένα παραπροϊόν της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και κανονικά εκκρίνεται στα ούρα και τη χολή.

Αιμοδιάγραμμα

Το αιμοδιάγραμμα ελέγχει αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι φυσιολογικός. Αν τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια καταστρέφονται πρόωρα, ο συνολικός αριθμός τους μειώνεται.

Εξέταση απτοσφαιρίνης ορού

Αν τα ερυθροκύτταρά σας καταστρέφονται, τα επίπεδα απτοσφαιρίνης θα είναι χαμηλά.

Αιμοσφαιρίνη ούρων

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα δείγμα ούρων για να μετρήσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Φυσιολογικά, δεν εμφανίζεται στα ούρα. Αν εμφανιστεί, αυτό υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η φαρμακοεπαγώμενη αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία;

Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη λήψη του φαρμάκου που προκαλεί την αντίδραση. Ο γιατρός σας αδιαμφισβήτητα θα σας συμβουλεύσει να το κάνετε. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα. Συζητήστε όλες τις εναλλακτικές επιλογές.

Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε κάποιο φάρμακο, όπως η πρεδνιζόνη, για να σταματήσετε την ανοσολογική επίθεση στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση για να απομακρυνθούν όλα τα μη υγιή κύτταρα και να αναπληρωθούν με υγιή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σοβαρή αναιμία μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με φαρμακοεπαγώμενη αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία;

Η έκβαση θα είναι καλή, εφόσον σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου άμεσα. Το σώμα συνήθως ανακάμπτει όταν το φάρμακο απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Μην λάβετε ξανά στο μέλλον το φάρμακο που σας προκάλεσε την αντίδραση. Μιλήστε με το γιατρό σας για όλες τις εναλλακτικές που έχετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anemia. (2014, July 10) labtestsonline.org/understanding/conditions/anemia/

2. Garratty, G. (2009, January 1). Drug-induced immune hemolytic anemia. ASH Education Book, 2009(1), 73-79 asheducationbook.hematologylibrary.org/content/2009/1/73.full

3. Garratty, G. (2010, July — September). Immune hemolytic anemia associated with drug therapy. Blood Reviews, 24(4-5), 143-150 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20650555

4. Hemolytic anemia. (2014, June 11) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0063009/