Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Φλεγμονή τενόντιου ελύτρου (Τενοντοελυτρίτιδα)

Τι είναι η φλεγμονή τενόντιου ελύτρου;

Ο τένοντας είναι ένας τύπος ινώδους ιστού που συνδέει τους μύες με τα οστά. Οι ιστοί αυτοί βοηθούν στον έλεγχο δραστηριοτήτων, όπως το τρέξιμο, η ανύψωση βαρών και το άλμα. Χωρίς τους τένοντες, δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε καμία κίνηση στο σώμα μας.

Ένα προστατευτικό έλυτρο, γνωστό ως αρθρικός υμένας ή αρθρική μεμβράνη, καλύπτει τους τένοντες. Ο αρθρικός υμένας παράγει το αρθρικό υγρό, το οποίο λιπαίνει τους τένοντες.

Τραυματισμός στον τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του ελύτρου. Αν αυτό συμβεί, ο αρθρικός υμένας δεν θα μπορεί να παράξει επαρκή (ή καθόλου) ποσότητα αρθρικού υγρού, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε φλεγμονή του. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως φλεγμονή τενόντιου ελύτρου ή τενοντοελυτρίτιδα.

Αίτια

Τι προκαλεί την τενοντοελυτρίτιδα;

Η τενοντοελυτρίτιδα είναι τυπικά το αποτέλεσμα τραυματισμού στον τένοντα ή στο περιβάλλον οστό ή μυ. Δεν περιορίζεται μόνο στους αθλητές, αλλά εκδηλώνεται και σε άτομα που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η δακτυλογράφηση, η αποψίλωση (ξεχορτάριασμα) και η εργασία σε εργοστασιακή γραμμή παραγωγής. Τα επαγγέλματα που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο της πάθησης περιλαμβάνουν:

 • τους μουσικούς
 • τους ξυλουργούς
 • τους οδοντιάτρους
 • όσους κάνουν δουλειά γραφείου και ξοδεύουν πολλές ώρες στον υπολογιστή

Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στους τένοντες του καρπού, των χεριών και των ποδιών. Τραυματισμός μπορεί να προκύψει από:

 • στάση στην ίδια θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα
 • επαναλαμβανόμενες κινήσεις που εφαρμόζουν πίεση στους τένοντες
 • ξαφνικό διάστρεμμα ή θλάση
 • παρατεταμένη φυσική δραστηριότητα, όπως τρέξιμο

Η φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου μπορεί ακόμη να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι:

Σε μερικούς ανθρώπους δεν μπορεί να καθοριστεί η αιτία της πάθησης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από κόψιμο ή τρύπημα στον τένοντα.

Συμπτώματα

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο πόνος προκαλείται από φλεγμονή τενόντιου ελύτρου;

Ορισμένοι τένοντες στο σώμα είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς, κυρίως όσοι βρίσκονται στα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς. Σε αυτές τις περιοχές είναι πιο κοινή και η φλεγμονή τενόντιου ελύτρου. Παρόλα αυτά, η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε τένοντα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των αγκώνων και των γονάτων. Αν εμφανίσετε τενοντοελυτρίτιδα, θα έχετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πόνο στην άρθρωση
 • ακαμψία της άρθρωσης
 • ευαισθησία της άρθρωσης
 • πρήξιμο της άρθρωσης
 • ερυθρότητα του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή

Σε ορισμένους ανθρώπους εκδηλώνεται και πυρετός. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη μόλυνσης και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της φλεγμονής τενόντιου ελύτρου;

Η διάγνωση της φλεγμονής τενόντιου ελύτρου απαιτεί μια κλινική εξέταση της πάσχουσας περιοχής. Ο γιατρός θα ελέγξει για τυχόν ερυθρότητα και πρήξιμο. Επίσης, θα σας ζητήσει να κινήσετε την πάσχουσα περιοχή για να δει αν αισθάνεστε πόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών, όπως η αρθρίτιδα.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη φλεγμονή τενόντιου ελύτρου;

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής τενόντιου ελύτρου εστιάζει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Μία πρακτική είναι η ξεκούραση της πάσχουσας περιοχής και ο τερματισμός των δραστηριοτήτων που προκάλεσαν τον αρχικό τραυματισμό. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τη χρήση νάρθηκα για την ακινητοποίηση της περιοχής.

Η εφαρμογή ζεστών ή κρύων κομπρεσών μπορεί επίσης να ελαττώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Έτερες θεραπείες που μπορεί να σας προταθούν περιλαμβάνουν:

 • διατάσεις και έκταση της πάσχουσας περιοχής
 • μασάζ
 • διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση
 • υπέρηχοι

Ο γιατρός είναι πιθανό να σας συνταγογραφήσει και φάρμακα, όπως μη συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (για παράδειγμα, ιβουπροφαίνη) ή ενέσιμα κορτικοστεροειδή.

Η ένεση ενός στεροειδούς στο έλυτρο του τένοντα συνήθως είναι αποτελεσματική (σε μη μολυσματικές περιπτώσεις). Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση του ελύτρου. Αν η κατάστασή σας οφείλεται σε μόλυνση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Αν η τενοντοελυτρίτιδα οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως ρευματοειδής ή ουρική αρθρίτιδα, το θεραπευτικό πλάνο θα περιλαμβάνει και φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών.

Μόλις ο τένοντας ιαθεί, ο γιατρός θα σας προτείνει φυσικοθεραπεία ή ειδικές ασκήσεις για να ενδυναμώσετε το μυ. Οι εκτάσεις του μυός θα προστατεύσουν τον τένοντα από μελλοντικό τραυματισμό. Αν εμφανίζετε επαναλαμβανόμενη φλεγμονή τενόντιου ελύτρου, ο γιατρός θα σας προτείνει εγχείρηση για τη διόρθωση του προβλήματος.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με φλεγμονή τενόντιου ελύτρου;

Αν αναπτύξετε φλεγμονή τενόντιου ελύτρου, είναι πολύ πιθανό ότι θα ανακάμψετε πλήρως με την κατάλληλη θεραπεία. Προβλήματα θα προκύψουν αν οι δραστηριότητες που προκάλεσαν τον τραυματισμό δεν σταματήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η βλάβη στον τένοντα θα καταστεί μόνιμη. Και η μόνιμη βλάβη με τη σειρά της θα επηρεάσει την άρθρωση. Με την πάροδο του χρόνου, η άρθρωση θα γίνει άκαμπτη και η κίνηση θα περιοριστεί.

Αν η πάθηση οφείλεται σε μόλυνση, θα χρειαστείτε αντιβιοτικά για την πρόληψη της εξάπλωσής της. Μια μη ελεγχόμενη μόλυνση μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Η ευοίωνη έκβαση βασίζεται στην κατάλληλη αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η φλεγμονή τενόντιου ελύτρου;

Η φλεγμονή τενόντιου ελύτρου μπορεί να προληφθεί αν αποφεύγετε υπερβολικές κινήσεις που είναι δυνατές ή επαναλαμβανόμενες. Η έκταση των μυών γύρω από την άρθρωση και οι ασκήσεις εύρους κίνησης μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην πρόληψη τραυματισμού.

Αν κοπείτε στα χέρια, τους καρπούς ή τα άκρα ποδών, καθαρίστε σχολαστικά την πληγή για να αποτρέψετε τη μόλυνση και την πιθανή ανάπτυξη τενοντοελυτρίτιδας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved