Παθολογικά

Φλεγμονή της γλώσσας

Η γλώσσα είναι ένας ζωτικός μυς με πολλές λειτουργίες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι η συνεισφορά της στην ομιλία και την πέψη. Μπορεί να μην σας απασχολεί συχνά η υγιεινή της γλώσσας σας, αλλά υπάρχει μια πληθώρα παθήσεων που μπορούν να την επηρεάσουν. Η φλεγμονή είναι μία τέτοια πάθηση.

Η φλεγμονή της γλώσσας συμβαίνει όταν αυτή πρήζεται και πιθανώς αλλάζει χρώμα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να κάνει τη γλώσσα λεία. Άλλες ονομασίες της φλεγμονής της γλώσσας είναι μόλυνση της γλώσσας, γλωσσοδυνία, γλωσσίτιδα και σύνδρομο καυσαλγίας της γλώσσας.

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική φροντίδα;

Εάν έχετε φλεγμονή της γλώσσας, δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστείτε ιατρική φροντίδα. Το πρήξιμο και η φλεγμονή συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές μέρες. Αν τα συμπτώματά σας είναι παρόντα μετά από 10 μέρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Επίσης, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, την ομιλία ή την κατάποση.

Η έντονη διόγκωση της γλώσσας που προκαλεί απόφραξη του αεραγωγού θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό. Αν αυτή συμβεί, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της φλεγμονής της γλώσσας εξαρτώνται από την σοβαρότητα της κατάστασης και την πάθηση που την προκαλεί. Μπορεί να εμφανίσετε δυσκολίες στη μάσηση, την κατάποση ή την ομιλία. Η γλώσσα σας θα πρηστεί και θα αισθάνεστε πόνο και ευαισθησία. Επίσης, μπορεί να αλλάξει χρώμα και να γίνει ωχρή ή ερυθρή.

Ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα μιας φλεγμαίνουσας γλώσσας είναι όταν αυτή πρηστεί πολύ, οδηγώντας στην απόφραξη του αεραγωγού. Καλέστε αμέσως το 166 εάν εσείς ή κάποιος άλλος εμφανίσει πολύ έντονο πρήξιμο της γλώσσας.

Ορισμένα άτομα που εμφανίζουν φλεγμονή της γλώσσας δεν βιώνουν πόνο. Το μόνο σύμπτωμα είναι η πρησμένη γλώσσα.

Αίτια

Η φλεγμονή της γλώσσας σπάνια εμφανίζεται μόνη της. Συνήθως συνοδεύει άλλα προβλήματα υγείας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Φλεγμονή της γλώσσας μπορεί να εμφανιστεί αν είστε αλλεργικοί σε κάποια οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, κόλλες και κρέμες τεχνητής οδοντοστοιχίας. Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εν λόγω πάθηση.

Σύνδρομο Sjiogren

Αυτό το σύνδρομο οδηγεί στην καταστροφή των σιελογόνων αδένων. Όταν εκδηλωθεί, πιθανώς να εμφανίσετε ξηροστομία, η οποία με τη σειρά της δύναται να οδηγήσει σε φλεγμονή της γλώσσας.

Τραυματισμός

Εγκαύματα ή τραύματα στο εσωτερικό του στόματος μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της γλώσσας.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Παθολογικώς χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β-12 μπορούν και αυτά να προκαλέσουν φλεγμονή της γλώσσας.

Δερματοπάθειες

Ορισμένες δερματικές παθήσεις είναι η αιτία φλεγμονής της γλώσσας. Ο ομαλός λειχήνας στόματος είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί πληγές, πρήξιμο και ερυθρότητα. Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να εμφανιστεί ως δερματικό εξάνθημα. Η πέμφιγα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα.

Μυκητιασικές μολύνσεις

Οι μυκητιασικές μολύνσεις του στόματος, γνωστές ως άφθες, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της γλώσσας.

Κατανάλωση ερεθιστικών ουσιών

Το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά ή ο καπνός μπορούν να ερεθίσουν το στόμα και να προκαλέσουν μόλυνση της γλώσσας.

♦ Θεωρείται η πρησμένη γλώσσα ένδειξη υποθυρεοειδισμού;

Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Όταν η συγκέντρωση των εν λόγω ορμονών είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό, μπορεί να εμφανίσετε, μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων, και πρησμένη γλώσσα.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει τη γλώσσα σας προκειμένου να διαγνώσει φλεγμονή. Η εξέταση θα αποκαλύψει ότι οι θηλές είναι απούσες. Θηλές είναι οι μικρές προεξοχές της γλώσσας. Ο γιατρός θα παρατηρήσει επίσης και πρήξιμο της γλώσσας.

Ο γιατρός θα σας ζητήσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει αν είχατε πρόσφατα οποιοδήποτε τραύμα στο στόμα ή στη γλώσσα, σε μια προσπάθεια να καθορίσει την αιτία της φλεγμονής. Επίσης, πιθανώς να σας ρωτήσει αν αλλάξατε οδοντόκρεμα, αν δοκιμάσατε κάποιο νέο φαγητό ή για οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ξαφνική φλεγμονή.

Αν δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία για τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα ζητήσει συγκεκριμένες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αίματος ζητώνται ευρέως για να διαπιστωθεί αν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών ή αναιμία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου) ή αν πάσχετε από κάποια νόσο, όπως η σύφιλη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο γιατρός υποπτεύεται στοματικό ομαλό λειχήνα, μπορεί να λάβει ένα δείγμα της γλώσσας σας για εργαστηριακή βιοψία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της φλεγμονής της γλώσσας εστιάζει σε δύο στόχους. Αρχικά, θα πρέπει να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή. Ύστερα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη ιατρική πάθηση που προκαλεί τη φλεγμονή.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιφλεγμονώδες ή να σας προτείνει ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου για όσο διάστημα θεραπεύεται η υποκείμενη αιτία.

Για την θεραπεία της ιατρικής πάθησης που προκαλεί φλεγμονή στη γλώσσα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, αντιμικροβιακά ή αντιμυκητιασικά. Μπορεί επίσης να σας προτείνει διατροφικές αλλαγές ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο τερματισμός του καπνίσματος και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμη, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε και συμπληρώματα, όπως σίδηρο και βιταμίνη Β-12.

Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής της γλώσσας. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα. Καλό θα ήταν να ελέγχετε τακτικά την υγεία των δοντιών σας και να κάνετε καθαρισμούς σε έναν οδοντίατρο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015, February 12). White tongue mayoclinic.org/symptoms/white-tongue/basics/definition/sym-20050676

2. Oral lichen planus. (2013, September) aaom.com/oral-lichen-planus

3. Sore or painful tongue. (2014, November 13) nhs.uk/conditions/tongue-pain/Pages/Introduction.aspx

4. What causes a scalloped tongue? https://www.healthline.com/health/scalloped-tongue