Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας

Ο τράχηλος είναι το χαμηλότερο τμήμα της μήτρας. Επεκτείνεται ελαφρώς στον κόλπο. Εκεί το εμμηνορροϊκό αίμα εξέρχεται από τη μήτρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο τράχηλος διαστέλλεται για να επιτρέψει στο μωρό να περάσει από το κανάλι γέννησης.
Όπως οποιοσδήποτε ιστός στο σώμα, ο τράχηλος μπορεί ναπροσβληθεί από φλεγμονή για διάφορους λόγους. Η φλεγμονή του τραχήλου είναι γνωστή ως τραχηλίτιδα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας;

Ορισμένες γυναίκες με τραχηλίτιδα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Όταν παρουσιάζονται τα συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:
• μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
• επίμονη γκρίζα ή λευκή κολπική έκκριση που μπορεί να μυρίζει έντονα
• πόνος στον κόλπο
• πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
• μια αίσθηση της πυελικής πίεσης
• πόνος στην πλάτη
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τράχηλος μπορεί να αναπτύξει μια ανοιχτή πληγή.

Αίτια

Τι προκαλεί την τραχηλίτιδα;

Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτής της φλεγμονής είναι μια λοίμωξη. Οι λοιμώξεις που οδηγούν σε τραχηλίτιδα μπορεί να εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η τραχηλίτιδα είναι είτε οξεία είτε χρόνια. Οξεία τραχηλίτιδα συνεπάγεται απότομη εμφάνιση συμπτωμάτων. Η χρόνια τραχηλίτιδα διαρκεί αρκετούς μήνες.
Η οξεία τραχηλίτιδα οφείλεται συνήθως σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI), όπως:
• απλού έρπητα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων
• χλαμύδια
• τριχομονάση
• βλεννόρροια

Η μόλυνση με HPV που έχει προχωρήσει μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, η οποία είναι συνήθως ένα μεταγενέστερο σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας μόλυνσης που οφείλεται σε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
• μια αλλεργία στο σπερματοκτόνο ή το latex του προφυλακτικού
• ευαισθησία στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα ταμπόν
• κολπικά βακτηρίδια

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εάν έχετε συμπτώματα τραχηλίτιδας, επισκεφθείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση. Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν άλλες κολπικές ή μητρικές καταστάσεις.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ανακαλύψει την τραχηλίτιδα κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την τραχηλίτιδα.

Διμηνιαία εξέταση πυέλου

Για αυτό το τεστ, ο γιατρός σας εισάγει ένα δάχτυλο στον κόλπο σας ενώ ταυτόχρονα ασκεί πίεση στην κοιλιά και τη λεκάνη σας με το άλλο χέρι. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να εντοπίσει ανωμαλίες των οργάνων της πυέλου, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου και της μήτρας.

Τεστ ΠΑΠ

Για αυτό το τεστ, ο γιατρός σας παίρνει ένα δείγμα από κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλό σας. Στη συνέχεια, εξετάζει αυτά τα κύτταρα για ανωμαλίες.

Βιοψία του τραχήλου της μήτρας

Ο γιατρός σας θα εκτελέσει αυτή την εξέταση μόνο εάν το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύσει ανωμαλίες. Για αυτό το τεστ, που ονομάζεται επίσης κολποσκόπηση, ο γιατρός σας εισάγει ένα κολποσκόπιο στον κόλπο σας. Στη συνέχεια με ένα βαμβάκι καθαρίζει απαλά τον κόλπο και τον τράχηλο από υπολλείμματα βλέννας.
Ο γιατρός σας εξετάζει τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας ένα κολποσκόπιο, το οποίο είναι ένα είδος μικροσκοπίου, και εξετάζει την περιοχή. Στη συνέχεια λαμβάνει δείγματα ιστών από περιοχές που φαίνονται ανώμαλες.

Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αποφασίσει να πάρει ένα δείγμα της έκκρισης από τον τράχηλό σας. Θα εξετάσει το δείγμα υπό μικροσκόπιο για να ελέγξει τα σημάδια μιας λοίμωξης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει καντιντίαση και κολπίτιδα, μεταξύ άλλων καταστάσεων.
Μπορεί επίσης να χρειαστείτε εξετάσεις για ΣΜΝ, όπως η τριχομονάση. Εάν έχετε ΣΜΝ, θα χρειαστείτε σχετική θεραπεία για να θεραπεύσετε και την τραχηλίτιδα.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπείες για την τραχηλίτιδα;

Δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία για την τραχηλίτιδα. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη πορεία για εσάς βάσει παραγόντων όπως:

• τη γενική υγεία σας
• το ιατρικό σας ιστορικό
• σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας
• έκταση της φλεγμονής

Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά για να σκοτώσουν τυχόν λοιμώξεις. Εάν η τραχηλίτιδα οφείλεται σε ερεθισμό από ξένο σώμα (π.χ. ταμπόν) ή σε χρήση ορισμένων προϊόντων, η θεραπεία θα συνεπαγόταν διακοπή της χρήσης για μικρό χρονικό διάστημα για να επιτραπεί η επούλωση.
Εάν έχετε φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει κρυοχειρουργική, παγώνοντας μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο, τα οποία τα καταστρέφουν. Το νιτρικό άργυρο μπορεί επίσης να καταστρέψει μη φυσιολογικά κύτταρα.

Χωρίς θεραπεία, η τραχηλίτιδα μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, προκαλώντας οδυνηρή επαφή και επιδείνωση των συμπτωμάτων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2017). Cervicitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/symptoms-causes/syc-20370814

2. Cryosurgery of the cervix. (2014). my.clevelandclinic.org/health/treatments_and_procedures/hic_Cryosurgery_of_the_Cervix

3. Disease characterized by urethritis and cervicitis. (2015). cdc.gov/std/tg2015/urethritis-and-cervicitis.htm