Παρασιτικές λοιμώξεις

Φθειρίαση σώματος

Τι είναι η φθειρίαση σώματος;

Η φθειρίαση σώματος συμβαίνει όταν ένας συγκεκριμένος τύπος ψείρας μολύνει το σώμα και το ρουχισμό. Οι ψείρες είναι παρασιτικά έντομα που τρέφονται από το ανθρώπινο αίμα και μπορεί να μολύνουν την κεφαλή, το σώμα και το εφηβαίο.

Υπάρχουν τρεις τύποι ψείρας που μολύνουν ανθρώπους:

  • Η ψείρα σώματος (Pediculus humanus corporis)
  • Η ψείρα κεφαλής (Pediculus humanus capitis)
  • Η ψείρα εφηβαίου (Pthirus pubis)

Οι ψείρες που εντοπίζονται στο σώμα διαφέρουν από αυτές της κεφαλής ή του εφηβαίου. Οι ψείρες σώματος εντοπίζονται μόνο στους ανθρώπους.

Η φθειρίαση γενικά μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με άλλα άτομα και τυπικά παρατηρείται σε περιοχές κακής υγιεινής και συνωστισμού. Ζώα ή κατοικίδια, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στην εξάπλωση των ανθρώπινων ψειρών. Οι άνθρωποι είναι οι μόνοι ξενιστές της ψείρας σώματος και οι ψείρες πεθαίνουν μέσα σε πέντε με επτά ημέρες αν πέσουν από ένα άτομο.

Η καλή υγιεινή και το τακτικό πλύσιμο ρούχων και σεντονιών επαρκούν για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της φθειρίασης σώματος.

Αίτια

Τι προκαλεί τη φθειρίαση σώματος;

Οι ψείρες σώματος είναι μεγαλύτερες από ό, τι άλλοι τύποι ψειρών. Εναποθέτουν τα αυγά τους και αφήνουν απόβλητα στο δέρμα και τα ρούχα. Οι ψείρες έρπονται, αλλά δεν μπορούν να πετάξουν ή να κάνουν άλματα.

Η φθειρίαση σώματος συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και εξαπλώνεται μέσω της στενής διαπροσωπικής επαφής ή μέσω κοινής χρήσης σεντονιών, πετσετών και ρουχισμού. Γενικά, η φθειρίαση σώματος περιορίζεται μόνο στα άτομα που ζουν υπό συνθήκες κακής υγιεινής ή συνωστισμού και δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρά ρούχα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της φθειρίασης σώματος;

Κοινά συμπτώματα της φθειρίασης σώματος περιλαμβάνουν:

  • Έντονο κνησμό
  • Εξάνθημα που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση του σώματος στο τσίμπημα της ψείρας
  • Ερυθρά σπυράκια στο δέρμα
  • Σκληρές ή σκούρες περιοχές δέρματος, συνήθως κοντά στη μέση ή τη βουβωνική περιοχή, εάν οι ψείρες υπάρχουν εκεί για μεγάλη χρονική περίοδο

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η φθειρίαση σώματος;

Η φθειρίαση σώματος τυπικά διαγιγνώσκεται εξετάζοντας το δέρμα και το ρουχισμό και παρατηρώντας τα αβγά και τις ψείρες. Τα έντομα είναι περίπου στο μέγεθος ενός σπόρου σησαμιού. Είναι αρκετά μεγάλα για να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι, αλλά ένας μεγεθυντικός φακός βοηθά στον εντοπισμό τους. Τα αυγά (κόνιδες) συνήθως εντοπίζονται στα ρούχα.

Θεραπεία

Πώς να απομακρύνετε τις ψείρες από το σώμα και το σπίτι σας

Η φθειρίαση σώματος τυπικά αντιμετωπίζεται μέσω βελτίωσης της προσωπικής υγιεινής και τακτικής αλλαγής και πλυσίματος των ρούχων.

Όλα τα ρούχα, τα σεντόνια και οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται από το μολυσμένο άτομο θα πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό (τουλάχιστον 54ᵒC) και ύστερα να στεγνώσουν σε στεγνωτήριο με καυτό αέρα.

Φάρμακα που σκοτώνουν τις ψείρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της φθειρίασης σώματος. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν κρίνεται απαραίτητο εάν τα ρούχα πλένονται και το άτομο διατηρεί μία καλή προσωπική υγιεινή. Τα προϊόντα για τις ψείρες μπορεί να είναι τοξικά για τους ανθρώπους, επομένως θα πρέπει να ακολουθήσετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της φθειρίασης σώματος;

Οι ψείρες σώματος συνήθως δεν προκαλούν άλλα προβλήματα. Ωστόσο, οι ακόλουθες επιπλοκές μπορεί να εκδηλωθούν:

Δευτερογενής μόλυνση

Ο κνησμός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία εκδορών και ανοιχτών πληγών. Οι ανοιχτές πληγές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια.

Αλλαγές στο δέρμα

Σε περιπτώσεις παρατεταμένης μόλυνσης, το δέρμα μπορεί να γίνει σκούρο και σκληρό.

Εξάπλωση νόσων

Σπάνια οι ψείρες σώματος μεταφέρουν μη κοινές βακτηριακές ασθένειες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι ψείρες σώματος έχουν προκαλέσει επιδημίες τύφου και φθειρογενούς πυρετού. Αυτό τυπικά συμβαίνει σε μέρη όπου ο πόλεμος, η ένδεια και το κλίμα έχουν καταστήσει την καλή υγιεινή εξαιρετικά δύσκολη.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η φθειρίαση σώματος;

Οι ψείρες σώματος συνήθως μολύνουν άτομα που δεν είναι σε θέση να κάνουν μπάνιο ή να αλλάζουν τα ρούχα τους τακτικά. Η καλή προσωπική υγιεινή και η αλλαγή των ρούχων τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα επαρκούν για την πρόληψη της φθειρίασης σώματος.

Δεν θα πρέπει να μοιράζεστε ρούχα, σεντόνια ή πετσέτες με κάποιον ο οποίος έχει ψείρες σώματος. Εάν εντοπίσετε ψείρες σώματος, χρησιμοποιήστε πλυντήριο και στεγνωτήριο για όλα τα ρούχα, σεντόνια και σκεπάσματα, ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση των ψειρών. Τα μέλη της οικογένειας ή όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με εσάς θα πρέπει επίσης να λάβουν τα ίδια μέτρα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved