Τι αισθάνεσαι;

Διαγνωστικές εξετάσεις

Φθοροσκόπηση

Τι είναι η φθοροσκόπηση;

Η φθοροσκόπηση είναι ένας τύπος ακτίνων-Χ που απεικονίζει κινούμενες εσωτερικές δομές σε πραγματικό χρόνο. Αν φανταστούμε τις τυπικές ακτινογραφίες σαν φωτογραφίες, η φθοροσκόπηση είναι σαν ταινία. Χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του καρδιαγγειακού, πεπτικού και αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι μία διαδικασία που βοηθά το γιατρό να αξιολογήσει και να διαγνώσει πληθώρα παθήσεων.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η φθοροσκόπηση;

Η φθοροσκόπηση χρησιμοποιείται σε πολλές απεικονιστικές διαδικασίες με τις πιο κοινές να είναι οι εξής:

 • Γεύμα βαρίου ή κλύσμα βαρίου. Σε αυτές τις διαδικασίες, η φθοροσκόπηση χρησιμοποιείται για να αναδείξει την κίνηση του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • Καρδιακός καθετηριασμός. Σε αυτή τη διαδικασία, η φθοροσκόπηση δείχνει το αίμα να κινείται μέσω των αρτηριών. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση ορισμένων καρδιοπαθειών.
 • Τοποθέτηση καθετήρα ή stent. Οι καθετήρες είναι λεπτοί σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή υγρών στο σώμα ή για την παροχέτευση υγρών από το σώμα. Τα stents είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη αιμοφόρων αγγείων που έχουν υποστεί στένωση ή απόφραξη. Η φθοροσκόπηση εξασφαλίζει τη σωστή τοποθέτηση αυτών των συσκευών.
 • Καθοδήγηση σε ορθοπεδικό χειρουργείο. Η φθοροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν χειρουργό ως καθοδήγηση σε διαδικασίες, όπως αντικατάσταση άρθρωσης και αποκατάσταση κατάγματος.
 • Υστεροσαλπιγγογραφία. Σε αυτή τη διαδικασία, η φθοροσκόπηση χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας.

Γιατί χρειάζομαι φθοροσκόπηση; 

Μπορεί να χρειαστείτε φθοροσκόπηση εάν ο γιατρός θέλει να ελέγξει τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου οργάνου, συστήματος ή εσωτερικής δομής του σώματος. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φθοροσκόπηση για συγκεκριμένες ιατρικές διαδικασίες που απαιτούν απεικόνιση.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η φθοροσκόπηση;

Ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας, η φθοροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ακτινολογικό κέντρο ή κατά τη νοσηλεία σας στο νοσοκομείο. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει μερικά ή όλα τα ακόλουθα βήματα:

 • Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε το ρουχισμό σας. Εάν ναι, θα σας δοθεί νοσοκομειακή ρόμπα.
 • Θα σας δοθεί ένα κάλυμμα από μόλυβδο για την πυελική περιοχή ή άλλο μέρος του σώματος, ανάλογα με τον τύπο της φθοροσκόπησης. Αυτό το κάλυμμα παρέχει προστασία από ανεπιθύμητη ακτινοβολία.
 • Για συγκεκριμένες διαδικασίες, μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε ένα υγρό που περιέχει σκιαγραφική ουσία. Η σκιαγραφική ουσία βοηθά ώστε συγκεκριμένα μέρη του σώματος να φαίνονται ξεκάθαρα στις ακτινογραφίες.
 • Εάν δεν σας ζητηθεί να πιείτε κάποιο σκιαγραφικό υγρό, αυτό μπορεί να σας χορηγηθεί ενδοφλέβια ή με κλύσμα. Το κλύσμα είναι μία διαδικασία που χορηγεί το υγρό εντός του ορθού.
 • Θα τοποθετηθείτε στη σωστή θέση πάνω σε ένα ακτινολογικό τραπέζι. Ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας, θα σας ζητηθεί να κινήσετε το σώμα σας σε διαφορετικές θέσεις ή να κινήσετε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Μπορεί ακόμη να σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
 • Εάν η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση καθετήρα, ο γιατρός θα εισάγει μία βελόνα στο κατάλληλο σημείο του σώματος (στη βουβωνική περιοχή, τον αγκώνα ή άλλο σημείο).
 • Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία γεννήτρια ακτίνων-Χ για να λάβει τις εικόνες της φθοροσκόπησης.
 • Εάν είχε τοποθετηθεί καθετήρας, θα αφαιρεθεί.

Για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν ενέσεις σε άρθρωση ή αρτηρία, αρχικά μπορεί να σας δοθεί αναλγητικό ή αναισθητικό φάρμακο.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τη φθοροσκόπηση;

Η προετοιμασία εξαρτάται από τη διαδικασία της φθοροσκόπησης. Για κάποιες διαδικασίες, δεν απαιτείται καμία προετοιμασία ενώ για άλλες θα σας ζητηθεί να αποφύγετε φάρμακα ή και να νηστέψετε (να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα) για αρκετές ώρες πριν την εξέταση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τη φθοροσκόπηση;

Δεν θα πρέπει να υποβληθείτε σε φθοροσκόπηση εάν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε. Η ακτινοβολία είναι επιβλαβής για το έμβρυο.

Για άλλους, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος. Η δόση της ακτινοβολίας εξαρτάται από τη διαδικασία, όμως η φθοροσκόπηση δεν θεωρείται επιβλαβής για τα περισσότερα άτομα. Όμως, οφείλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλες τις φορές που έχετε υποβληθεί σε ακτινογραφίες στο παρελθόν. Οι κίνδυνοι από την έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να συνδέονται με τον αριθμό των φόρων που έχετε εκτεθεί σε αυτή στην πάροδο του χρόνου.

Εάν σας χορηγηθεί σκιαγραφικό υγρό, υπάρχει μικρός κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε αλλεργίες, ιδιαίτερα σε θαλασσινά ή ιώδιο, ή αν είχατε αλλεργική αντίδραση σε σκιαγραφικό υγρό στο παρελθόν.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τον τύπο διαδικασίας που έχετε υποβληθεί. Αρκετές παθήσεις και διαταραχές μπορούν να διαγνωστούν με τη φθοροσκόπηση. Ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο γιατρό ή θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις για την πραγματοποίηση της διάγνωσης.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. American College of Radiology [Internet]. Reston (VA): American College of Radiology; Fluoroscopy Scope Expansion; [cited 2020 Jul 5]; [about 4 screens]; Available from: https://www.acr.org/Advocacy-and-Economics/State-Issues/Advocacy-Resources/Fluoroscopy-Scope-Expansion

2. FDA: U.S. Food and Drug Administration [Internet]. Silver Spring (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Fluoroscopy; [cited 2020 Jul 5]; [about 5 screens]. Available from: https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/medical-x-ray-imaging/fluoroscopy

3. Intermountain Healthcare [Internet]. Salt Lake City: Intermountain Healthcare; c2020. Fluoroscopy; [cited 2020 Jul 5]; [about 3 screens]. Available from: https://intermountainhealthcare.org/services/imaging-services/services/fluoroscopy

4. RadiologyInfo.org [Internet]. Radiological Society of North America, Inc.; c2020. X-ray (Radiography) – Upper GI Tract; [cited 2020 Jul 5]; [about 3 screens]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=uppergi

5. Stanford Health Care [Internet]. Stanford (CA): Stanford Health Care; c2020. How Is Fluoroscopy Performed?; [cited 2020 Jul 5]; [about 5 screens]. Available from: https://stanfordhealthcare.org/medical-tests/f/fluoroscopy/procedures.html

6. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2020. Health Encyclopedia: Barium Enema; [cited 2020 Jul 17]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=92&contentid=P07687

7. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2020. Health Encyclopedia: Fluoroscopy Procedure; [cited 2020 Jul 5]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=92&contentid=P07662

8. Very Well Health [Internet]. New York: About, Inc.; c2020. What to Expect From Fluoroscopy; [updated 2019 Dec 9; cited 2020 Jul 5]; [about 3 screens]. Available from: https://www.verywellhealth.com/what-is-fluoroscopy-1191847