Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Γαστρίτιδα

Τι είναι η γαστρίτιδα;

Η γαστρίτιδα είναι μία φλεγμονή του προστατευτικού βλεννογόνου του στομάχου. Η οξεία γαστρίτιδα περιλαμβάνει ξαφνική, έντονη φλεγμονή, ενώ η χρόνια μορφή της περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη φλεγμονή που μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η διαβρωτική γαστρίτιδα είναι η λιγότερο κοινή μορφή της ασθένειας. Τυπικά δεν προκαλεί ιδιαίτερη φλεγμονή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και έλκη στο τοίχωμα του στομάχου.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί τη γαστρίτιδα;

Αδυναμία στο στομαχικό τοίχωμα επιτρέπει στα γαστρικά υγρά να το καταστρέψουν και να προκαλέσουν φλεγμονή, οδηγώντας σε γαστρίτιδα. Η ύπαρξη ενός λεπτού ή εξασθενημένου στομαχικού τοιχώματος αυξάνει τον κίνδυνο της πάθησης.

Μία γαστρεντερική βακτηριακή λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρίτιδα. Η πιο κοινή είναι αυτή που προκαλείται από το Helicobacter pylori. Το εν λόγω βακτήριο μολύνει το τοίχωμα του στομάχου. Η μόλυνση συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά και μέσω μολυσμένης τροφής ή νερού.

Ορισμένες καταστάσεις και δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γαστρίτιδας και περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση κοκαΐνης
  • Προχωρημένη ηλικία, διότι το τοίχωμα του στομάχου εξασθενεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου
  • Συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη

Έτεροι λιγότερο συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Αυτοάνοσες διαταραχές
  • Ιικές μολύνσεις
  • Πεπτικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn
  • Στρες που προκαλείται από πολύ σοβαρό τραυματισμό, ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;

Η γαστρίτιδα δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα σε όλους. Τα πιο κοινά εξ αυτών είναι:

  • Η ναυτία
  • Ο εμετός
  • Η δυσπεψία
  • Η αίσθηση πληρότητας στην άνω κοιλιακή χώρα, ειδικά μετά το φαγητό

Αν έχετε διαβρωτική γαστρίτιδα, μπορεί να βιώνεται διαφορετικά συμπτώματα, όπως:

  • Αιματέμεση ή εμετό ενός υλικού που μοιάζει με κόκκους καφέ
  • Μαύρα ή σκούρα κόπρανα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η γαστρίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας και το οικογενειακό ιστορικό σας. Επίσης, μπορεί να προτείνει μία εξέταση δείγματος αναπνοής, αίματος ή κοπράνων για τον έλεγχο ύπαρξης του βακτηρίου Helicobacter pylori.

Πιθανώς θα πραγματοποιήσει και μία ενδοσκόπηση για τον έλεγχο φλεγμονής. Η ενδοσκόπηση περιλαμβάνει τη χρήση ενός μακρύ σωλήνα που έχει μία προσαρτημένη κάμερα στην άκρη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός θα εισάγει προσεκτικά το σωλήνα από το στόμα στον οισοφάγο και ύστερα στο στομάχι. Μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) από το τοίχωμα του στομάχου εάν εντοπίσει οτιδήποτε ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφία ακτίνων-Χ του πεπτικού σωλήνα με διάλυμα βαρίου, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάδειξη των προβληματικών περιοχών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρίτιδα;

Η αντιμετώπιση της γαστρίτιδας εξαρτάται από την αιτία της πάθησης. Αν έχετε γαστρίτιδα προκαλούμενη από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή άλλα φάρμακα, θα πρέπει να τα αποφεύγετε ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Η γαστρίτιδα που είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το Helicobacter pylori συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά για τη θανάτωση των βακτηρίων.

Επιπρόσθετα με τα αντιβιοτικά, αρκετοί άλλοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστρίτιδας:

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων λειτουργούν παρεμποδίζοντας τα κύτταρα που εκκρίνουν τα στομαχικά οξέα. Κοινοί αναστολείς είναι:

  • Η ομεπραζόλη
  • Η λανσοπραζόλη
  • Η εσομεπραζόλη

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων, ειδικά σε υψηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τους καρπούς. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες νεφρικής ανεπάρκειας, άνοιας και διατροφικών ανεπαρκειών.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού λάβετε αυτά τα φάρμακα ώστε να δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό πλάνο κατάλληλο για εσάς.

Φάρμακα μείωσης στομαχικών οξέων

Φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα των στομαχικών οξέων περιλαμβάνουν:

  • Ρανιτιδίνη
  • Φαμοτιδίνη

Ελαττώνοντας την ποσότητα του οξέος που εκκρίνεται εντός του πεπτικού σωλήνα, τα φάρμακα αυτά ανακουφίζουν τον πόνο της γαστρίτιδας και επιτρέπουν την επούλωση του τοιχώματος του στομάχου.

Αντιόξινα

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χρήση αντιόξινων για ταχεία ανακούφιση του πόνου της γαστρίτιδας. Τα φάρμακα αυτά εξουδετερώνουν τα οξέα στο στομάχι.

Ορισμένα αντιόξινα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα, για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν βιώνετε αυτές τις παρενέργειες.

Προβιοτικά

Έχει δειχθεί ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και στην επούλωση των γαστρικών ελκών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην έκκριση οξέων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν οδηγίες που να υποστηρίζουν τη χρήση προβιοτικών στην αντιμετώπιση των ελκών.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της γαστρίτιδας;

Αν η γαστρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία του στομάχου, καθώς και σε έλκη. Συγκεκριμένες μορφές γαστρίτιδας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο στομαχικό τοίχωμα.

Εξαιτίας αυτών των πιθανών επιπλοκών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν βιώνετε συμπτώματα γαστρίτιδας, ιδιαίτερα αν αυτά είναι χρόνια.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της γαστρίτιδας;

Η έκβαση της γαστρίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η οξεία γαστρίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπεία. Οι λοιμώξεις από το Helicobacter pylori, για παράδειγμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία με δύο δόσεις αντιβιοτικών. Όμως, κάποιες φορές η θεραπεία αποτυγχάνει και η πάθηση γίνεται χρόνια ή μακροπρόθεσμη. Μιλήστε στο γιατρό σας, ώστε να αναπτύξετε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο για εσάς.

+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Feldman M, et al. (1996). Effects of aging and gastritis on gastric acid and pepsin secretion in humans: A prospective study. DOI: dx.doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8612992

2. Gastritis. (n.d.). my.clevelandclinic.org/disorders/gastritis/hic_gastritis.aspx

3. Gomm W, et al. (2016) Association of proton pump inhibitors with risk of dementia: A pharmacoepidemiological claims data analysis. jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2487379

4. Heidelbaugh JJ. (2013) Proton pump inhibitors and risk of vitamin and mineral deficiency: Evidence and clinical implications. DOI: 10.1177/2042098613482484

5. Lazarus B, et al. (2016) Proton pump inhibitor use and the risk of chronic kidney disease. jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2481157

6. Lee M, et al. (1997) The aging stomach: Implications for NSAID gastropathy. DOI: dx.doi.org/10.1136/gut.41.4.425

7. Mayo Clinic Staff. (2017). Gastritis. mayoclinic.com/health/gastritis/DS00488

8. Russell RM. (2001) Factors in aging that effect the bioavailability of nutrients. jn.nutrition.org/content/131/4/1359S.long

9. Wijarnpreecha K, et al. (2016) Proton pump inhibitors and risk of dementia. atm.amegroups.com/article/view/10827/11431

10. Xie Y, et al. (2017) Long-term kidney outcomes among users of proton pump inhibitors without intervening acute kidney injury. DOI: dx.doi.org/10.1016/j.kint.2016.12.021

11. Yakabi K, et al. (2010) [Change in function of gastric acid secretion by aging]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21061523